11931720_877774292276204_63064_n

Inca dinainte de a ramane insarcinata aveam o idee foarte bine conturata asupra a cum trebuie sa se desfasoare sarcina si nasterea.

Sunt femeie si asta imi e menirea, asta ma diferentiaza de barbati, am puterea de a da viata si a o aduce pe lume natural, fara sa fiu catalogata ca fiind bolnava si, drept urmare, tratata ca atare.
Daca as fi cunoscut-o pe Liliana mai demult, stiam ca “Nimic nu e intamplator!” :), insa regula se aplica oricum, asa ca prin intermediul unei intalniri fortuite si a unei mamici curajoase, Matei Adina, am fost introdusa in grupul BB Center cand aveam 12 saptamani de sarcina. Am fost impresionata de povestea Adinei si in sinea mea am mai pus o caramida pe zidul increderii ca pot naste natural, alapta si multe alte teluri pe care mental le aveam scrise in “To Do List”.
A urmat o perioada intensa de informare, deoarece motto-ul meu era, si in continuare este, “Informatia e putere!“. Participand la o intalnire dedicata subiectului NVDC, am cunoscut-o pe Liliana si personal, pana atunci parea doar o persoana usor ireala, prea buna, prea de treaba, prea binevoitoare si saritoare sa ajute pe toata lumea. Spre surprinderea mea, asta este Liliana cu adevarat, transparenta totala, in ceea ce o priveste.
Am ales sa merg la gimnastica, ocazie cu care am cunoscut alte mamici puternice, si sa particip la cursul de Lamaze.
Wow! Lamaze…. Inca din timpul sedintelor de gimnastica reuseam sa stoarcem de la Liliana tot felul de informatii pretioase, pe care drept vorbind, nu le afli de pe internet, sau daca le gasesti, sunt trunchiate si pot induce in eroare, insa Lamazul era ca Sfantul Graal, abia asteptam fiecare sedinta, sa mai aflu diverse, caci informariile erau de toate felurile si erau personalizate grupului nostru.

Intr-un cadru mai mult decat relaxat si prietenos am descoperit teoria miracolului nasterii.

Pe masura ce treceau sedintele de Lamaze, odata cu multimea de informatii insusite, se marea si increderea in mine, devenisem de neclintit din misiunea mea, sa nasc natural si sa alaptez. Pe plan secund, am invatat sa accept cezariana si laptele praf ca fiind o alta optiune, astea nefacandu-ma mai putin mama sau mai putin iubitoare fata de puiul meu. Am terminat Lamaze, gimnastica.

La ultimele sedinte a participat si sotul meu, asa ca in echipa eram pregatiti pentru nastere, acum trebuia doar sa vina odorul nostru.

Informatiile si increderea insuflate de catre Liliana m-au ajutat mai mult decat am crezut. Fiind sigura pe mine si pe corpul meu, a ramas doar sa ne facam de cap :))) Am fost la plimbari in miez de noapte, plaja, iesiri, o mica luna de miere in Tulcea, absolut tot ce ne-a trecut prin cap am facut, orice sa ne simtim bine.

This slideshow requires JavaScript.

Asa a inceput
Intr o zi de dimineata, parca ma simteam putin mai diferit fata de alte dimineti, insa nu am dat importanta. Cand in schimb am incercat sa ma ridic din pat, asta a fost, mi s-au fisurat membranele. Datorita cursului, stiam foarte bine ce avea sa se intample: etape, hormoni, rational, instinctiv, le recapitulam rapid in cap. Cu calm mi-am anuntat sotul, il vedeam cum se emotioneaza.
Timp de aproximativ jumatate de ora tot curgea din lichid, fara contractii inca. In scurt timp au aparut si ele, direct cam la 10 minute si mai putin, la inceput neregulate, insa rapid au devenit regulate cam la 5-6 minute, intense, dar de scurta durata. Am facut un dus, calma, fericita si nerabdatoare. In minte imi tot reaminteam ca azi imi voi cunoaste puiul care imi facuse ficatul pate si eram in extaz.
O anuntasem pe Liliana, care imi spusese sa mai stau acasa. L-am sunat pe doctor, imi zisese sa merg la spital. Initial m-am gandit sa mai stau acasa, am mers pe rational, ca sigur mai dureaza, insa am simtit ca nu e de stat.
Cam la vreo ora jumatate de cand incepusera contractiile ajunsesera sa fie la 2 minute si destul de intense. Am plecat catre spital.

Nu am cum sa nu specific: cand am intrat in salonul unde urma sa se intample minunea, era o minge de gimnastica pe care am sarit imediat. Datorita mingei si a respiratiilor invatate am reusit sa fac fata cu brio contractiilor, lucru care a fost observat si de cadrele medicale, care au si precizat ca: “Se vede cine cunoaste!” M-au amuzat putin.

This slideshow requires JavaScript.


La 12 eram cu moasa, dilatatie 2, contractii in continuare intense si dese.
Destul de rapid m-am dilatat la 8. Adica cred eu ca rapid, sincera sa fiu notiunea timpului nu o mai aveam. Ideea e ca la un moment dat am vrut sa intru in cada cu apa, dilatata complet fiind, am intrat, iar contractiile mele s-au rarit, au scazut in intensitate si deja incepusem sa ma relaxez. Deoarece eram toti nerabdatori, mai ales eu, am revenit pe masa de nasteri, unde la cateva impingeri am avut minunata ocazie sa imi cunosc puiul.

Toata nasterea a decurs cum nu se putea mai bine, de la 9:30 cand s-au fisurat membranele pana la 15:55 cand am facut cunostinta cu minunea noastra. A fost totul natural, doar o jumatate de doza de atropina am primit pentru ca bebe ramasese blocat in buza colului, dar odata inmuiat nu au mai fost probleme la expulzie.
Nu a fost necesara o epiziotomie, m-am fisurat putin, insa cu doua fundite m-a rezolvat doamna doctor.
Sotul mi-a stat alaturi absolut tot timpul si nu am cuvinte sa ii multumesc pentru asta. Sprijinul lui si al moasei au fost nepretuite, de fiecare data incurajandu-ma si sustinandu-ma, la fiecare contractie si la fiecare impingere.
Cand mi-am vazut sotul lacrimand fiind cu puiul nostru pe piept, m-am simtit cea mai norocoasa si fericita femeie din lume.
Alaturi am avut moasa si 3 medici, care nu au avut rolul acela de medic rigid si dur. Cu vorbe prietenoase mi-au fost alaturi, iar prezenta lor nu m-a deranjat in fix niciun fel.

This slideshow requires JavaScript.


Mi-am dorit ora magica, dar placenta mi s-a dezlipit foarte repede, asa ca am avut parte de mai putin, dar nu a contat. Plina de endorfina am plecat pe picioarele mele din sala de nasteri cu puiul meu in brate, pana la salon, unde au urmat mai multe ore magice.
Endorfina asta, ce hormon miraculos!!
Ei bine, nasterea mi-a iesit, urmatorul pas era alaptarea. Aici lucrurile au stat mai altfel.
Deoarece bebe trecuse printrun travaliu intens era cam obosit, asa ca in loc sa am ocazia sa il pun la san sa stimulez lactactia, mai mult l-am admirat dormit. Combinat si cu o atasare defectuasa, am inceput cu stangul. A trebuit sa ii dau niste lapte praf, ca scazuse mult in greutate si glicemia era foarte mica.

In a doua noapte a fost luat la cresa. In acea noapte am plans si eu si sotul. Fusesem langa puiul meu dintotdeauna, niciodata despartiti. Am suferit mult, dar nu m-am lasat. Si in maternitate si acasa m-am masat, muls, iar masat, iar muls, cu pompa, manual, da-i cu ceai care stimuleaza lactatia, iar pompa, mai puneam si copilul, iar masaj.

A venit furia laptelui, la miezul noptii am vorbit cu Liliana si mi-a reamintit ceea ce ne spusese la Lamaze. Da-i cu varza si alte masaje, alt muls.
A fost greu, dar nu m-am lasat. Dupa ce a venit o asistenta acasa ca sa verifice copilul, am primit inca un imbold sa nu renunt. Lui bebe ii dadeam ce mulgeam si smulgeam din san cu biberonul si completam cu lapte praf. Dupa acea vizita am renuntat la lapte praf si de atunci numai cu lapte de mama imi hranesc odorul. Pana la urma am reusit si asta!
Am reusit ce mi-am propus, am nascut natural si imi alaptez puiul! Nu mi-a iesit 100% cum vroiam, insa astea sunt detalii pe care deja le-am si uitat.
Ma simt binecuvantata ca am reusit sa o cunosc pe Liliana! A aparut din neant, neintamplator pe drumul vietii mele si m-a ajutat sa devin o femeie implinita. Toate mamicile ar trebui sa aiba o asemenea ocazie, sa intalneasca persoana potrivita la momentul potrivit, asa cum am avut eu norocul cu Liliana si BBCenter.

La BBCenter am avut ocazia sa particip la multe evenimente foarte interesante referitoare la sarcina, nastere, prim ajutor si nu numai.
Multumesc tuturor celor care mi-au fost alaturi!!!

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>