11667052_582438838563227_162203612_n
Care iti sunt nevoile
Am putea descrie sumar maladia psihologica drept un raspuns inadecvat la o nevoie, o cale pentru a rezolva o problema. Caderea intr-o depresie iti da ” permisiunea” de a evita sa faci fata unui surmenaj. Faptul ca bei, iti permiti sa faci fata fricii generate de un pericol sau de un contact. Este totodata o cale de a evita suferinta sau pur si simplu, plictiseala.
William GLASSER, fondatorul a ceea ce se numeste ” Reality therapy”( terapie prin intermediul realitatii), descrie ca nevoi principale : a iubi, a fi iubit, a te simti util tie insuti si celorlalti.
Nevoia de a iubi si de a fi iubit
Mi s-a parut deseori prioritara in cererile terapeutice. Viata noastra psihologica implica anumite nevoi, cele mai importante fiind dragostea si tandretea ( a iubi si a fi iubit ), securitatea, libertatea, sentimentul de a fi de folos cuiva sau de a se face uitil. A-ti constientiza nevoile este ceva fundamental.
Nevoile descrise mai sus se traduc prin sentimente si senzatii corespunzatoare: cand sunt iubit (sentiment), ma simt grozav in propia piele (senzatie); cand ma simt constrans(sentiment) sa fac ceva, ma simt amenintat in aspiratia mea spre libertate si am o senzatie de strangere de inima.
Orice sentiment cat de putin intens are corespondenta sa corporala, fie musculara, fie vasculara, prin intermediul unei senzatii. Iata de ce , in Gestalt revenim deseori la senzatie, sentiment, nevoie, puncte de plecare pentru o mai buna intelegere a rezistentelor care impiedica satisfacerea nevoilor.
Cand nevoile importante nu sunt sistematic satisfacute, ele induc transformari psihice care, in cele din urma, devin maladii : contractii, dureri si oboseala, vasodilatatie sau vasoconstrictie , hiper sau hiposecretie, ce pot conduce la leziuni.
Majoritatea nevoilor nesatisfacute isi gasesc originea intr-o relatie defectuoasa cu o anumita persoana. Boala psihosomatica este o tulburare a relatiei.
Ea este deseori o cale de rezolvare a unei probleme, chiar daca una nesatisfacatoare.
          Citat: Autocunostere si terapie autoasistata
         p. s. Mi-as dori sa va deschid o alta portita catre o alta cautare…(Liliana :)   )

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>