8426528_orig

Cateodata facem anumite lucruri de multa vreme.

Noi simtim cum sa le facem si nu avem nevoie de cursuri sau de anumite informatii, alteori informatiile vin sa ne completeze ceea ce facem instinctiv, iar ele dau un plus de valoare.

Zilele trecute mi-a picat in mana o carte veche unde se vorbea despre cursul moasei in societate, despre sustinerea femeii la nastere, intr-o perioada cand nasterea se intampla acasa.

Enumar cateva trasaturi ale femeilor care insoteau gravida si familia la nastere:

Anul 1721:

-binevoitoare, cu suflet tare, cu frica lui Dumnezeu, respectata, altruista, discreta, virtuoasa, serioasa,   generoasa, onesta, mangaietoare

Anul 1819

-credincioasa, decenta, miloasa, discreta, rabdatoare, de moravuri bune, prudenta, sensibila, bine crescuta, inteligenta, blanda

Nu m-as fi gandit ca aceste trasaturi sa fie mentionate intr-un manual de studiu al moaselor, in  codul deontologic.

Astazi, 

Descrierea doulei

Potrivit organizației, DONA (Doulele America de Nord), doulele sunt:

-femei instruite si cu experienta la nastere

-doula oferă suport fizic, emotional si informational femeilor și partenerii lor in timpul travaliului si nasterii

– ofera ajutor și consiliere cu privire la masurile de confort: respiratie, relaxare, miscare si pozitionare.

– ajută mama-a-fi (și partenerul ei, în cazul în care unul este acolo) aduna informații despre travaliul ei și optiunile din timpul travaliului si al nasterii

– ea asigura echilibrarea emotionala continuă și confort

Intoarcerea la simplu

Trecem prin etape de revenire la simplu, la natural. Ne cautam resursele in practicile din trecut, le aducem astazi cu noi.

Femeia care nastea intotdeauna avea langa ea o alta femeie care o dirija, care ii spunea ce are de facut sau care ii facea masaj, ii crea un mediu prielnic nasterii: intuneric, liniste, intim.

Astazi s-a nascut: Doula la nastere

Acum opt ani cand am terminat formarea Lamaze la Bucuresti, nu stiam ce inseamna acest termen. Apoi am aflat. Totul parea ireal atunci, fiindca noi invatasem si aveam experiente numai despre nasterile medicalizate.

Vedeam clipuri si acolo observam ca o doula era prezenta numai in timpul nasterilor acasa, pune le vedeam in spitale. Dar nu stiam ca defapt spre aceasta etapa ne indreptam si noi.

Si astfel am inceput educatia pentru nastere. O mana de educatori, apoi mai multi, mai multi parinti informati au inceput sa isi doreasca o nastere naturala fara interventii medicale.

O astfel de nastere poate se poate desfasura frumos intr-un mediu familiar, acasa, dar putin mai dificil intr-un mediu al spitalului, unde exista practici-ritualuri, justificate sau nu.

Cum a patruns doula in Romania

Intr-o Romanie unde nasterea medicalizata reprezinta normalitatea,

Intr-o Romanie unde femeile se indreapta catre cezariana, fiindca considera ca este modul firesc de a-si naste copilul

In aceeasi Romanie unde femeile isi doresc nastere naturala, trec printr-un travaliu si intra intr-o cascada a interventiilor si ulterior ajung sa fie cezariate, fiindca se creaza o situatie medicala urgenta

In aceeasi Romanie unde femeia isi doreste nastere naturala, iar cand intensitatea durerii atinge o anumita intensitate se indreapta cu usurinta spre cezariana

Ne intrebam: nasterea naturala incotro?

Femeile isi doreau sa nasca natural, urmau un curs de pregatire pentru nastere naturala unde erau incurajate practicile nemedicalizate, dar se temeau de intensitatea durerii sau de faptul ca nu s-ar simti in acord cu mediul nasterii. De aceea primii educatori au fost alaturi de gravidele de la cursuri in salile de nastere. Primii educatori din Romania au devenit doule.

Nici macar nu ne-am dat seama cum am creat un curs firesc. Noi eram acolo doar pentru ca ne pasa de femeia care naste, alaturi de care creasem momente frumoase in timpul cursurilor.

Au fost experiente frumoase.

Informatiile despre doula au intrat in Romania 

Femeile si partenerii se simteau in siguranta. Se legau si se leaga prietenii, fiindca femeile isi traiesc nasterea toata viata, isi retraiesc emotiile-pozitive si negative.

Moase informate, moase care stapanesc alte metode decat cele medicalizate au creat un curs al Romaniei: nasterea acasa, controversata inca din punct de vedere legislativ.

descărcare

Doule care au practicat in strainatate, familiarizate cu nasterea acasa, au deschis usi pentru experiente noi ale femeilor: nasterea acasa cu moasa si doula.

In strainatate nasterea cu moasa este fireasca

O categorie de oameni se indreapta catre sala mea de curs. De regula, toate femeile care ajung la un curs Lamaze sunt familiarizate cu ideea de a naste fara interventii medicale, au dorinta de a naste in apa sau de a avea sprijin emotional la nastere.

Ele deja cocheteaza cu ideea de a naste cu moasa si/sau cu doula. Asadar au citit alte experiente din Romania unde femeile isi povestesc experientele implinitoare despre nasterile cu doule sau cu moase. Aceste gravidute se informeaza si citesc articolele din strainatate unde nasterea este o indeletnicire a moasei. Este simplu sa poti creste increderea in capacitatea de a naste pentru aceasta categorie de femei si parteneri.

In Romania deja multe gravidute care au nascut acasa cu moasa se indreapta catre aceasta profesie din dorinta de a fi alaturi de femei, de a oferi ceea ce au primit.

Romania pregateste profesionisti ai nasterii emotionale

Pana acum sarcina si nasterea au foste prezentate numai din punct de vedere medical.  Fiindca din ce in ce mai multe persoane constientizeaza ca intotdeauna exista un factor emotional care creaza un diagnostic, se pare ca femeile au invatat sa isi constientizeze starile, impreuna cu partenerii lor, sa si le exprime si mai mult sa si le rezolve.

Sarcina reprezinta un bun exercitiu in a schimba raspunsul, atunci cand este constientizata o emotie negativa. Este primul exercitiu mental pe care femeia si partenerul il pot face pentru a trece prin punctul culminant al tranzitiei emotionale-travaliul si nasterea.

O nasterea emotionala inseamna: alegerea mediului nasterii, pregatirea detaliata a acestei experiente si sprijin in timpul nasterii.

Acum formam specialisti in emotiile nasterii naturale:

Detaliile AICI

 

 

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

  1. Buna ziua,
    Sunt interesata de un astfel de curs ( de doula ) in Bucuresti sau in Brasov. Stiu de unul acum in oct. in Cluj dar imi este putin peste mana.
    Daca ma puteti ajuta cu orice informatie mi ar fi de mare ajutor:)
    Multumesc !

    • Buna Liana,
      Ma bucur mult ca iti doresti sa te implici in acest proiect al nasterii emotionale.
      In acest moment in Romania organizeaza astfel de cursuri numai Nora Niculescu si Andreea Luncasu, ele sunt din Cluj.
      Au efectuat aceasta serie in Constanta cu mari insistente.
      Cel mai probabil ca urmatorul curs se va organiza la Cluj.
      Pentru a participa la acest curs din Constanta ce va retine? Cazarea? Departarea? Costurile imediate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>