Jack-and-baby

Dr. Jack Newman “Alaptarea pe intelelesul tuturor

Unde gasesti sprijin bun in alaptare

Mit:

Personalul medical stie mai multe despre alaptare decat stiu alte persoane.
Adevar:

Majoritatea membrilor personalului medical- asistente, moase, medici- spun ca sustin alaptarea.

Ar fi dificil  sa nu o sustina, tinand cont de date.

Toate marile organizatii profesionale (cum ar fi Societatea Canadiana de Pediatrie si Academia Americana de Pediatrie) au facut declaratii cu privire la importanta alaptarii si la nevoie de a incuraja atat alaptarea exclusiva pentru aproximativ 6 luni, cat si continuarea alaptarii pana la doi ani si mai mult. Dar asta nu inseamna ca marea majoritatea a personalului medical are cunostintele necesare pentru a oferi sprijin practic.

Aceasta incapacitate de a oferi sprijin poate veni din propria experienta ca parinti. Este dificil sa oferi mamelor incurajari cu privire la alaptare daca propria ta experienta cu alaptarea (sau a sotiei tale) a implicat durere, un copil agitat si intarcare timpurie in favoarea laptelui praf.


Facultatea de medicina nu ofera prea multe informatii despre alaptare, despre cum are loc debutul sau despre rezolvarea problemelor, iar, cand termini facultatea, lucrurile nu se schimba prea mult. Doctorul este asaltat de reclamele companiilor de lapte praf si invitatii de la seminarii despre nutritia bebelusilor- sponsorizate, desigur , de catre companiile de lapte praf (si, desi medicii sustin ca nu sunt influentati de reclame, este evident ca sunt, la fel ca toata lumea).

Imediat ce intervin dificultati in alaptare sau copilul nu se integreaza perfect in graficele de crestere, majoritatea covarsitoare a membrilor personalului medical recomanda intarcarea copilului sau suplimentarea cu lapte praf, ceea ce nu este aproape niciodata necesara, daca mama primeste un bun ajutor activ.

Iata un exemplu care mi-a fost oferit de un consultant in lactatie in care doctorul a invinuit alaptarea pentru o problema, ignorand o boala grava. Numele au fost schimbate (observatiile mele apar in italice).

Poveste:
“Cand s-a nascut Tanya, mama ei, Stacy nu reusea sa o ataseze la san. Tanya era somnoroasa iar Stacy a fost informata ca are “mameloane rele”. Stacy a fost trimisa acasa in ziua a patra cu lapte praf, pentru a reduce nivelul ridicat de bilirubina al Taniei. Stacy a luat legatura cu mine cand Tanya avea cinci zile. Tanya nu se atasase niciodata la san, iar Stacy nu se mulsese deloc.

In urmatoarele cateva zile, Stacy a facut tot ce a putut pentru a spori productia de lapte muls si a reusit sa renunte complet la lapte praf. In ziua a zecea, Tanya a reusit in sfarsit sa se ataseze la san si a fost alaptata exclusiv din acel moment. Cand Tanya a facut pantru saptamani, Stacy a luat din nou legatura cu mine. Nivelul de bilirubina al Taniei era mare, iar  pediatrul ii spusese ca a fost cauzat de faptul ca Stacy a inceput sa alapteze, in loc sa continue cu lapte praf. Mai mult, Tanya nu lua bine in greutate.

Stacy nu dorea sa reinceapa cu laptele praf dupa tot efortul care il depusese. Am vazut-o pe Tanya si era evident ca sugea bine, dar, cu toate acestea, pielea ei era mult mai galbena decat inainte. Am asistat cand Stacy a schimbat scutecul Taniei, iar scaunul era de culoare deschisa si urina inchisa- niste indicii ingrijoratoare. I-am spus lui Stacy sa continue cu alaptarea, dar sa mearga iar la medic. S-a dus, dar medicul a refuzat sa faca analizele necesare, insistand ca totul va fi bine daca foloseste lapte praf.


A durat o luna pana cand Stacy a reusit sa obtina programare la un alt doctor, care a diagnosticat-o imediat pe Tanya cu atrezie biliara (o boala a ductelor biliare care, netratata, poate duce la ciroza ficatului). Stacy si Tanya au stat un timp in spital, iar Stacy a inceput sa aiba mai putin lapte, pentru ca nu i se permitea sa o alapteze pe Tanya decat o data la trei ore, conform politicii pe care spitalul respectiv o avea pentru copiii bolnavi (o politica absurda).

Au fost apoi trimise acasa in asteptarea transplantului de ficat, cu recomandarea ca Tanya trebuie sa cantareasca cel putin 5 kg inainte de operatie. Stacy a inceput sa ia domperidona, iar Tanya a inceput sa suga foarte bine, insa fara sa ia foarte mult in greutate. In urmatoarele doua saptamani, Tanya a pierdut 40g, in ciuda faptului ca alaptarea mergea bine. Doctorul Taniei a sugerat sa suplimenteze cu lapte praf, pentru ca, dupa parerea lui, Tanya nu reusea sa ia in greutate doar din alaptat, din cauza ca nu putea sa proceseze grasimile din laptele matern. ( ceea ce este foarte improbabil. Laptele matern contine, de fapt, enzime care contribuie la digestia grasimilor din laptele matern). A sugerat, de asemenea, sa i se administreze apa cu glucoza. (De ce Dumnezeu?)

Stacy a incercat, dar Tanya le-a refuzat pe amandoua si , daca reusea sa bea vreunul, le regurgita oricum. Stacy era disperata.


Dr. Newman a venit cu o solutie

Ne-a explicat ca laptele matern contine enzime care ajuta la procesarea grasimilor, a proteinelor si a carbohidratilor. A sugerat internarea copilului, pentru a i se administra fluide intravenoase, fara intreruperea alaptarii. Stacy a aratat doctorului mesajul de pe e-mail de la Dr. Newman, iar aceasta a decis sa faca o incercare. Tanya a fost trecuta pe fluide intravenoase, continuand sa fie alaptata si a inceput sa ia in greutate. Dupa operatie, a fost externata, iar de atunci ia bine in greutate, fiind alaptata exclusiv”.

Cum poti sti daca medicul sau moasa ta nu sprijina alaptarea?

Iata cateva indicii:
Iti ofera monstre sau brosuri de la una sau mai multe companii de lapte praf cand esti insarcinata sau imediat dupa ce ai nascut.

Care este scopul acestor monstre si brosuri informative?

Unul singur: acela de a vinde lapte praf.

Nu sunt cadouri, ci reclame.

Brosurile, clipurile video si monstrele de lapte praf incurajeaza mamele sa foloseasca lapte praf si sa intarce copilul de timpuriu sau sa suplimenteze inutil. Rezultatul? Mama ajunge in cele din urma sa depinda de o companie de lapte praf pentru mancarea copilului ei.
Brosurile si clipurile video includ de obicei informatii eronate, prezentate intr-un mod subtil (sau mai putin subtil) care submineaza alaptarea, in timp ce cutia de lapte praf plasata la indemana este o sugestie puternica prin care i se spune mamei ca va avea nevoie de lapte praf . O reclama la un produs destinat copiilor mai mari de sase luni spune :

” La varsta de sase luni, nevoile nutritionale ale copilului se schimba”.

Care este mesajul? Trebuie sa treci la ” formula noastra speciala de lapte praf” , pentru copii mai mari de sase luni.
Mesajul pe care mamele il pot deduce de aici – ca dupa sase luni laptele lor numai este suficient de bun – e implicit.

Desigur, laptele de mama este cel mai bun!
Stim ca functioneaza .

Rezultatele studiilor sunt clare:

Mamele care primesc aceste monstre de lapte praf isi intarca copiii mai devreme decat mamele care nu le primesc. Companiile de lapte praf fac totul pentru ca aceste monstre sa ajung in mainile mamelor. Ofera sume mari de bani spitalelor care vor folosi exclusiv formulele lor. Daca aceasta metoda de marketing nu ar fi eficienta, companiile de lapte praf nu ar investi atata timp , bani si efort.
Mamele care primesc brosuri despre alaptare de la companiile de lapte praf sunt mai predispuse sa intarce devreme, spre deosebire de mamele care primesc informatii din surse cum ar fi La Leche League.

Intreaba-te de ce personalul medical face reclama laptelui praf.

Si intreaba-te de ce nu face reclama alaptarii.

Iti spune ca alaptarea sau hranirea cu biberonul sunt, in esenta, acelasi lucru.

Este adevarat ca majoritatea copiilor hraniti cu biberonul cresc rezonabil de sanatos din punct de vedere fizic si emotional si ca nu toti copiii alaptati sunt sanatosi fizic si emotional , dar asta nu inseamna ca nu conteaza cum iti hranesti copilul.
Laptele matern are o compozitie foarte diferita de cea a laptelui praf. Nu numai calaptele matern contine anticorpi, celule albe vii si alti factori imuni care protejeaza copiii de boli , dar este diferit dimineata de cum este seara, iar nutrientii se absorb imediat.
Formula de lapte praf este o aproximare bruta a ceea ce se stia acum mai multi ani despre laptele matern.
Are la baza ori laptele unei specii complet diferite, ori boabe de soia. Multe dintre elementele constituente ale laptelui matern nu pot fi replicate de formulele de lapte praf, iar laptele praf nu se poate adapta pentru a satisface nevoie in schimbare ale copilului.

Alaptarea asigura de asemenea timp in brate si contact piele-pe-piele pentru copil pe toata durata alaptarii. Expertii in sanatate descriu adesea alaptatul si hranirea artificiala ca fiind mai mult sau mai putin echivalente, astfel ca mamele care nu pot alapta sa nu se simta vinovate sau dezamagite. Daca nu poti alapta, ai tot dreptul sa fii dezamagita sau trista.

Dar sa pretinzi ca e lipsit de importanta e o dovada de aroganta si de inechitate profesionala.

Iti spune ca o marca anumita de lapte praf este cea mai buna.

Nu exista nicio dovada ca o marca anume de lapte praf este mai buna decat oricare alta pentru un copil normal si sanatos desi fiecare copil pare sa tolereze una mai bine decat altele. Cand un membru al personalului medical recomanda o marca, o face fie pentru ca a primit o brosura de la agentul de vanzari al companiei de lapte praf, fie pentru ca a participat la un seminar, fie pentru ca a folosit acea marca pentru propriul lui copil. Este ingrijorator cand medicul face recomandari bazate pe orice altceva decat studii si nu sprijina si incurajeaza clar alaptarea.

Iti spune ca este inutil sa tii copilul piele-pe-piele sau sa ii dai ocazia sa fie alaptat imediat dupa nastere pentru ca o sa fii prea obosita, iar copilul nu o sa fie interesat.

Contactul piele pe piele imediat dupa nastere permite copilului sa se ataseze singur la san.

Te vei simti poate obosita, dar vei fi si entuziasmata sa iti vezi copilul nou-nascut. Este momentul ideal sa incepi sa alaptezi. Copilul poate suge chiar daca trebuie sa stai intinsa dupa nastere. Unii copii nu sunt interesati imediat, dar multi, daca stau piele pe piele cu mama lor, vor incepe curand sa caute mamelonul si se vor atasa cel mai tarziu peste o ora sau doua. Daca sunt dusi departe de mama lor, multi vor adormi adanc si nu vor arata niciun interes pentru san multe ore. Contactul piele-pe-piele si alaptarea timpurie, dupa cum au aratat multe studii de cercetare, este foarte utila pentru a initia alaptarea, iar colostrul este extrem de valoros pentru copil.

Alaptarea nu este o activitate obositoare. Chiar daca esti obosita, este foarte relaxant sa alaptezi in timp ce stai intinsa sau sprijinita pe perne. Adesea, rutina spitaliceasca de cantarire a copilului, amprentarea picioarelor, turnarea picaturilor in ochi si injectarea de vitamina K au prioritatea in fata initierii alaptarii. Nu exista niciun motiv pentru care aceste proceduri sa nu poata fi amanate cateva ore, timp in care mama si copilul sa ramana in contact piele-pe-piele , iar copilul isi gaseste drumul la san.

Iti spune ca nu exista confuzia mamelonului si ca ar trebui sa incepi sa oferi copilului biberonul cat mai devreme, ca sa te asiguri ca il va accepta.

De ce ar sublinia cineva importana obisnuirii copilului cu un mamelor artificial cand exista atatea alte modalitati de a suplimenta hranirea copilului  (daca este cazul de asa ceva)?

Si de ce este nevoie sa ii oferi biberonul de timpuriu, daca nu exista confuzia mamelonului? De fapt, in Canada , unde majoritatea mamelor cu serviciu cu norma completa au 52 de saptamani de concediu maternal, multe dintre acestea nu folosesc niciodata biberonul. Nu s-a dovedit ca mamelonul artificial este inofensiv alaptarii. Este adevarat, unii copii primesc biberonul sau suzeta si continua alaptarea. Dar sunt unii care dezvolta rapid probleme si nu ai cum sa prevezi care copii o sa se descurce cu ambele si ca nu , sfarsind intr-o intarcare timpurie. Acest sfat, totusi , sugereaza voalat ca ai un copil care va sfarsi prin a avea nevoie de biberon, desi nu este cazul pentru cei mai multi copii alaptati.

Personalul medical trebuie sa sustina alaptarea fara sa sugereze ca, in cele din urma, copilul va fi hranit cu biberonul.

Iti spune ca trebuie sa intrerupi alaptarea pentru ca tu sau copilul sunteti bolnavi sau trebuie sa iei medicamente ori sa faci analize.

Sunt cateva situatii rare in care boala mamei sau a copilului impune ca alaptarea sa nu fie continuata. Prea adesea , totusi, personalul medical recomanda intarcarea copilului fara sa stea pe ganduri. In cele mai multe cazuri este daunator pentru copil si pentru mama si complet nenecesar sa intrerupa. personalul medical care sustine cu adevarat alaptarea va depune toate eforturile pentru a gasi modalitati prin care mama sa continue alaptarea, ajutand-o in acelasi timp sa rezolve problemele medicale pe care le are.
In trecut, majoritatea medicilor recomandau femeilor cu infectii ale sanilor sa isi intarce neintarziat copiii, ceea ce inrautatea de multe ori situatia. Astazi, majoritatea intelege ca , prin continuarea alaptarii la sanul infectat , acest lucru nu numai ca este inofensiv pentru copil, dar ajuta si mama sa se vindece mai repede, reducand riscul unor complicatii precum abcesele.


Mamele care sufera de boli ca gripa sau afectiuni gastrointestinale sunt adesea sfatuite sa intarce copiii si sunt avertizate asupra riscului de deshidratare daca vor continua alaptarea. Pentru majoritatea mamelor care sunt bolnave este mai usor sa continue alaptarea decat sa se ocupe de sani angorjati si de un copil nefericit.Inghititurile mici si frecvente din bauturi ca sucul indoit cu apa gingerata sau apa plata vor mentine hidratata mama care isi poate alapta copilul in timp ce sta la pat. Nu trebuie sa isi faca griji ca ar putea da copilului infectia, pentru ca acesta a fost deja expus la virus inainte ca mama sa fi avut vreun simptom, iar copilul protejat destul de mult de factorii imuni prezenti in lapte.


Dar ce se intampla cand mama trebuie sa ia medicamente?

Aproape intotdeauna mama va putea continua alaptarea, pentru ca medicamentele ajung in lapte numai in cantitati infime, care nu vor afecta copilul. Sunt foar putine medicamente care nu sunt sigura in alaptare dar exista aproape intotdeauna medicamente alternative care pot fi luate in locul acestora. Este foarte neobisnuit sa exista doar un singur tip de medicamente pentru o anumita afectiune.Compendiul de produse si specialitati farmaceutice (CPS) din Canada sau Ghidul de referinta al medicului (PDR) din SUA nu sunt resurse bune , pentru ca informatiile provin de la producatorii de farmaceutice si sugereaza ca toate medicamentele sunt contraindicate mamelor care alapteaza, pentru ca sse tem sa nu fie trasi la raspundere.
Daca prima sugestie a medicului este un medicament care impune intreruperea alaptarii, ganditi-va ca acel medic nu acorda suficienta importanta alaptarii. Solicitati medicamente care sunt compatibile cu alaptarea neintrerupta, iar daca medicul nu cunoaste niciunul , insistati sa se informeze.

Este surprins sa afle ca aveti un copil de sase luni (un an sau doi ani) care inca este alaptat.

Este mult prea tipica povestea unei asistente din sistemul public de sanatate, care sublinia ca sustine alaptarea. Ca raspuns la o solicitare fara legatura cu alaptarea din partea unei mame care avea un copil de sapte luni, aceasta a intrebat mama cu privire la alimentatia copilului.

” Ah, este alaptat”, a fost raspunsul.

Asistenta a intrebat :

” Ii puneti lapte praf sau lapte simplu de vaca in biberon?”

Mama a raspuns:

” Nu , este alaptat. Nu primeste nici biberoane, nici mancare solida”.

Asistenta a facut o pauza scurta si a spus:

” Da, sunteti curajoasa”.
Surprinderea asistentei in fata faptului ca un copil de sapte luni este inca alaptat si presupunerea ca ascest copil primeste biberon, desi mama a spus limpede ca este alaptat, demonstreaza ca asistenta sustinea numai teoretic alaptarea, dar nu si in practica. Aceasta sugera ca ar fi ceva anormal sau neobisnuit ca un copil sa fie alaptat exclusiv la aceasta varsta. De fapt, mai peste tot in lume, alaptarea pentru cel putin doi , trei, sau chiar mai multi ani este obisnuita, normala si dezirabila.

Din pacate marketingul companiilor de lapte praf schimba asta.

Cercetarile realizate de antropoloaga Kathy Dettwyler arata ca varsta naturala de intarcare a copiilor este undeva intre doi si sapte ani. Alaptarea pentru o astfel de perioada de timp promoveaza dezvoltarea optima a creierului si o buna dezolvate a danturii si maxilarelor copilului si va reduce incidenta si gravitatea multor boli si alergii. Un alt rezultat este acela ca acesti copii vor dezvolta o foarte mare incredere in sine, simtindu-se in siguranta , increzatori si independenti.

Vedem adesea copii de 3 ani cu biberoane sau suzete, pe care le folosesc la somnul de pranz sau de seara. Ambele sunt substitute pentru san si ma intreb de ce sunt privite ca fiind mai acceptabile decat ceea ce este autentic.Aceiasi profesioniste care considera ca este ciudat sa continui alaptarea dupa sase luni sunt cei care , de obice, recomanda sa oferi lapte praf copilului pana la cel putin 9 sau 12 luni. Dar formulele de lapte praf nu sunt decat imitatii de lapte praf – lapte de vaca (sau lapte de soia) modificat in asa fel incat sa fie mai “apropiat de laptele matern”. De ce este imitatia considerata acceptabila, iar autenticul nu? De fapt , companiile promoveaza acum formulele de lapte praf pentru copii pana la 3 ani!

Iti spune ca laptele matern nu mai are nicio calitate dupa ce copilul ajunge la o anumita varsta- 6 luni , 12 luni sau orice alta varsta aleatorie. Este pur si simplu fals. Chiar daca laptele matern s-ar face dintr-o data apa chioara, cand copilul ajunge la o anumita varsta, o relatie intima intre mama si copilul care este alinat si linistit la san, ceea ce ar fi extrem de important , chiar si lipsa laptelui.

Cu toate acestea, indiferent de varsta sau stadiul dezvoltarii copilului, laptele este tot lapte. Contine in continuare valciu, grasimi, proteine, vitamine si minerale care sunt absorbite imediat si folosite de corpul copilului. Este lapte special conceput pentru specia umana. Dar daca laptele de vaca (ori soia sau migdale) este valoros pentru un copil mic, desi este digerat si absorbit mai greu in corpul acestuia, in ciuda nutrientilor pe care ii contine, atunci putem spune ca laptele matern si alaptarea sunt infinit mai valoroase pentru acel copil !

Mai mult, concentratia de factori imuni din laptele matern creste, de fapt, pe masura ce copilul creste, oferindui chiar mai multa protectie impotriva bolilor cum ar fi gastroenterita, infectiile respiratorii, infectii ale urechii etc. Aceasta protectie este importanta deoarece bebelusii, ca si copiii mici, sunt mult mai expusi decat un nou-nascut la o diversitate mult mai mare de microbi. Daca ai un copil care merge la gradinita sau in grupuri mai mari de copii, acesti anticorpi protectori si alti factori imuni vor fi foarte importanti.

Iti spune ca nu trebuie sa permiti niciodata copilului sa adoarma la san.

De ce nu? Uneori este comod sa ai un copil care adoarme si fara san, dar unul dintre marile avantaje ale alaptarii este ca ai la indemana o modalitate simpla de a adormi copilul cand este obosit. Nimic nu este mai linistitor decat alaptatul pentru un bebelus sau un copil mic supraobosit si suprastimulat. Alaptarea este conceputa sa adoarma copiii cand sunt obositi. Laptele  dulce, cald , suptul in sine, sentimenul de siguranta din bratele mamei- toate acestea creeaza un cadru perfect pentru somn.

Ce este de facut daca, la un moment dat, copilul este obosit, ii este foame si, cel mai probabil va adormi la san?

Daca mama nu il hraneste , va adormi probabil singur, dar se va trezi infometat in scurt timp. Daca incearca sa il trezeasca pentru a-l alapta, copilul va fi iritat, se va agita la san si poate chiar va musca. Atunci, mama va opri poate hranirea, inainte ca aceasta sa se fi saturat, pentru a-l tine treaz.

Apoi, desigur, alaptarea va fi invinuita pentru trezirile dese ale copilului. Hranirea devine ttensionata, in loc sa fie un moment de relaxare si bucurie. Uneori, mamele recurg la folosirea suzetelor pentru a-si adormi copiii, ceea ce poate influenta productia de lapte.
Daca iti faci griji in privinta dependentei copilului de tine si de san pentru somn, mai ales pe masura ce aceasta creste, poti include, desigur, si alte strategii pentru linistirea si ajutarea copilului sa adoarma. Dar ” sa nu-ti lasi niciodata copilul sa adoarma la san”, aceasta este reteta problemelor in alaptare.

Iti spune sa nu ramai in spital pentru a-ti alapta copilul bolnav, fiindca este important pentru tine sa te odihnesti.
Copiii care sunt bolnavi nu au nevoie de alaptare mai putin decat copiii sanatosi. Medicul si spitalul ar trebui sa fac aun efort pentru a crea un mediu in care sa te poti odihni atunci cand decizi ca ramai ca s-a alaptezi copilul.
Cand copilul este bolnav, nu este momentul sa ii introduci laptele praf in sistem, ci este un moment in care are cea mai mare nevoie de laptele matern, datorita calitatilor nutritive perfecte si componentilor care il ajuta sa lupte impotriva bolii.

Asadar, cum gasesti sprijin in alaptare?
Cand alegi medicul de familie sau pediatrul, pune intrebari legate de alaptare.

Ce procent din pacientii lor alapteaza? La trei luni? La sase luni? La un an? La doi ani? In ce situatii ar recomanda intarcarea? (Daca lista este lunga , ai grija!)

Ce carti si filme despre alaptare recomanda? ( Daca sunt produse de comapniile de lapte praf , este un indiciu negativ.)


Daca planuiesti sa nasti la spital, cauta un spital care a dobandit calificativul de Spital Prieten al Copilului. Incepand cu vara anului 2013 , 26 de spitale si centre de nasteri si sapte unitati de sanatate publica din Canada, majoritatea in Quebec, au fost desemnate prietene ale copilului in Canada.

(vezi lista Spitalelor Prietene ale copilui din Romania)

Din pacate, nu poti miza intotdeauna pe sfaturile pe care le primesti nici mare intr-un spital prieten al copilului.

Este un pas inainte. pentru a deveni Spital prieten al copilului, politicile si rutina implementata trebuie sa respecte pasii descrisi in sectiunea despre un bun debut (plus altii suplimentari ).

Daca niciunul dintre spitalele pe care le ai la indemana nu sunt oficial Prietene ale copilului, pune intrebari prin care sa afli cat de mult se apropie de aceste cerinte.

  • Raman mama si copilul impreuna dupa nastere sau este o “perioada de observatie” standard a copilului in maternitate?
  • Daca alaptarea trebuie suplimentata, cum se face aceasta suplimentare? Care sunt motivele ?
  • Primesc supliment mai mult de 10 % dintre copiii sanatosi?
  • Daca faci un tur al spitalului, pune intrebari si uita-te in jur.
  • Daca vezi postere sau calendare ale companiilor de lapte praf pe pereti, nu este un semn bun.
  • Daca vezi biberoane pe noptierele proaspetelor mame, asta spune foarte mult.

 

Mergi la grupurile de suport in alaptare

Grupurile La Leche League (LLL) organizeaza intalniri lunare in cele mai multe parti din America de Nord si incurajeaza mamele sa inceapa sa participe inca din timpul sarcinii.

LLL este o organizatie voluntara care , inca din 1956 , ofera ajutor mama-de-la-mama femeilor care sunt interesate de alaptare. Fiecare voluntara LLL a alaptat cel putin un copil, dar se bazeaza pe mai mult decat experienta personala atunci cand ofera informatii si sprijin. Are acces la o retea de cercetare si cunostinte in domeniul alaptarii.
La intalnirile LLL poti cunoaste mame, multe cu nou-nascuti si unele care au copii mai mari.

Daca nu ai copii in cercul tau, iata o ocazie sa privesti copiii cum se ataseaza la san, schimba sanul, adorm si sug in diverse pozitii. LLL poate fi o sursa buna, daca intampini probleme. Daca este necesar, organizatoarea grupului te poate pune in legatura cu persoane care au mai multa experienta. In unele comunitati, sunt si alte grupuri de sprijin in alaptare, fie initiate de catre departamentul de satatate publica, fie organizate informal.
Acestea sunt de ajutor, dar poate fi necesar sa cauti altceva daca intampini probleme serioase.


Consultantii in lactatie reprezinta un grup relativ nou de profesionisti in domeniul sanatatii, fiind initiat ca grup profesional abia in anii 1980. In momentul de fata titulatura de “consultant in lactatie” nu este reglementata, astfel ca oricine si-o poate atribui. In unele spitale, orice asistenta care ajuta mamele care alapteaza se numeste “CL” , chiar daca nu are educatie suplimentara in probleme de alaptare.

Insa, pentru a deveni Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International, aspiranta trebuie sa ai o experienta considerabila in lucrul cu mamele si copiii alaptati si trebuie sa sustina un examen scris. Deci un Consultant IBCLC – si se gasesc multi in clinicile private si in spitale si cabinetele medicale- ar trebui sa fie o sursa buna de sprijin in alaptare.
Clinicile care ofera sprijin in alaptare sunt foarte diferite din punctul de vedere al cunostintelor si al capacitatii de a oferi consultare. Uneori tin de spitalele sau unitatile de sanatate publica, alteori sunt independente si colaboreaza cu medici sau consultanti in alaptare. Clinicile au adesea personal cu experienta, documentat si interesat , care poate fi o resursa buna.


Cea mai mare problema in unele clinici, insa, este aceea ca politicile care stabilesc modul de a rezolvare a problemelor sunt elaborate de catre comitete care includ adesea membri fara expertiza sau cu prea putina expertiza in alaptare.

Astfel, consultantii in alaptare sunt obligati prin politicile clinicilor sa preseze mama sa ofere copilului supliment in baza greutatii minime a copilului, chiar daca acel copil este alaptat cu succes, iar consultantul nu este de acord cu suplimentarea.

In unele clinici, consultantii in lactatie sunt limitati la a recomanda suplimentarea cu biberonul, in timp ce utilizarea unui sistem de suplimentare la san (un tub care extrage dintr-un recipient lapte matern muls, de preferat, sau lapte praf) nu este permisa.

Nu am nici cea mai mica idee de ce nu ar permite utilizarea unui sistem de suplimentare la san.


Uneori este greu sa gasesti un ajutor de nadejde in alaptare, dar continua sa cauti si sa intrebi.

  • Daca ti se spune ca trebuie sa intarci copilul, asigura-te ca ceri si alte pareri
  • Vorbeste cu alte mame care alapteaza despre doctori, clinici sau alte resurse pe care le gasesc utile.
  • Nu te descuraja, informatiile despre alaptare devin mai accesibile, iar resursele disponibile proaspetelor mame devin din ce in ce mai numeroase si de mai buna calitate. “

 

 

Daca acest articol te indeamna catre meditatie,

Putem sa ne intalnim sa discutam,

Ai optiunea sa programezi o intalnire.

PROGRAMEAZA

Liliana Tudose

Educator prenatal Lamaze

Doula-sprijin emotional la nastere

Consilier in alaptare

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>