12992182_942508615865181_2028919982_n

Saptamana aceasta am avut-o alaturi de noi pe Monica Reu, cu un seminar ce a starnit interesul multor parinti constanteni:“Cum consolidam increderea si stima de sine a copilului”.
Gravide, mamici cu bebelusi, bunici, educatori au primit cu mult entuziasm aceasta intalnire si au ales sa petreaca 3 ore, ascultand-o pe invitata noastra, notand informatia cu care ei erau deja familiarizati, dar care cerea confirmarea unui specialist- trainer in comunicare non-violenta, de talia Monicai Reu.
O seara cu o mare incarcatura, emotii, presarata cu sfaturi, indemnuri, exemple si povestiri din viata personala a Monicai-mama, ce au dat un aer familiar, prietenos si intim acestei
intalniri.
Lucruri neintelese, actiuni si comportamente preluate din propriile noastre vieti, de la parintii nostri din copilaria noastra isi pun amprenta serios pe ceeea ce suntem astazi, in relatia cu proprii nostri copii dar si cu cei din jur.
Despre empatie, compasiune, etichetari, aprecieri si rolul acestora ne-a vorbit Monica Reu cu atata blandete, dar si despre felul in care comunicam, transmitem mesaje, emotii, bucurii, nemultumiri sau furii si felul in care le putem gestiona.
Am invatat ca un anumit comportament, poate ascunde o cauza, o intamplare, o frustrare, o vorba spusa fara a ne gandi la consecinte si ca de multe ori, reactiile copiilor nostri ne pot lua prin surprindere, nepregatiti.
Am invatat ca cei mici actioneaza uneori impulsiv-instinctiv insa noi, ca parinti, avem puterea de a sapa adanc pentru a ajunge la radacina cauzei ce a declansat un anumit comportament.
Am invatat ca stima de sine a copilului nostru poate creste prin noi, parintii lui, chiar daca intr-o societate in care oamenii transmit mesaje gresite, copilul nostru poate fi afectat la un moment dat de ceea ce primeste din exterior, NOI avem puterea de a umple paharul de incredere astfel incat, in timp, copilul sa poate filtra si extrage ce are el nevoie;
sa aiba capacitatea de a-si pastra echilibrul si increderea in el insusi, stiind ca in familie are aprecierea, confirmarea si tot suportul necesar.
Ca pedeapsa si recompensa nu ajuta copilul sa constientizeze propria valoare sau valoarea lucrurilor pe care el le face, pentru ca in astfel de cazuri el va avea nevoie in permanenta de o persoana in preajma, pe o pozitie superioara, cu autoritate care sa-i confirme daca e bine ceea ce face, sau nu.
Pedeapsa, sentimentul de vinovatie, rusinea duc la o scadere drastica a stimei de sine, ele nu transmit niciodata valori, si nu il incurajeaza pe copil sa aiba o comunicare autentica cu parintele sau.
In egala masura, nici recompensa nu este un instrument util atunci cand dorim sa oferim incredere copilului nostru, pentru ca in timp, el se va concentra mai mult pe “premiu” decat asupra activitatii in sine, fara a mai gasi bucurie, implinire si motivatie pentru anumite activitati.
Cu totii am inteles ca toate aceste lucruri sunt valabine nu doar in relatia parinte- copil. Ele sunt general valabile in relatiile cu toti cei din jurul nostru.
Empatia, comunicarea felul in care primim sau transmitem, conectarea cu partenerul de dialog, poate aduce echilibru si armonie in viata noastra.
Finalul seminarului a fost ca o sarbatoare, cu imbratisari calde si sincere, emotie, fotografii si surprize pentru parintii prezenti in sala.

Multumim partenerilor pentru deschiderea si sprijinul oferit prin prezenta, promovare si pentru premiile oferite publicului participant la eveniment:

Bistraw Verde Viu – Fabrica de Sanatate.
Start Up Juniors
Helen Doron English Constanta.
Club Creativ Plus
Igumbi Fashion

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>