articol studiu nastere

Baza de dovezi pentru cei Zece Pasi ai Îngrijirii Mother-Friendly

(Journal of Perinatal Education, Vol. 16, Supliment 1, iarna 2007), publicata in jurnalul profesional International Lamaze, este rezultatul unei extinse treceri in revistaƒ a cercetaƒrilor din spatele practicilor actuale de ingrijire materna de caƒtre grupul expert de lucru al Coalition for Improving Maternity Services (CIMS).
Citizens for Midwivery si BirthNetwork National au creat acest rezumat al concluziilor crecetaƒrii cu privire la cei Zece pasi penru o ingrijire Mother-Friendly, asa cum au fost definiti in cadrul Mother-Friendly Childbirth Initiative (MCFI) a CIMS, si un document care examineazaƒ nasterea in afara spitalului.

Pasul 1:
Le ofera tuturor mamelor ce nasc acces la insotitori la nastere, sprijin in travaliu, ingrijire de caƒtre moase profesioniste.
Acces nerestrictionat la insotitori la nastere:
Perceperea sprijinului in timpul travaliului a fost ingredientul-cheie in satisfactia femeii cu privire la experienta nasterii si a fost mai important in determinarea starii de satisfactie decat experienta durerii sau statisfactia eliberarii de aceasta. A fost raportataƒ mai multa satisfactie cu privire la sprijinul in travaliu atunci cand acesta era oferit de partener sau de doula, decat atunci cand era oferit de doctor sau de asistentaƒ.
Accesul la sprijinul in travaliu:
Folosirea sprijinului in travaliu a redus probabilitatea cererii de anestezice, a durerii intense postpartum, si a crescut probabilitatea nasterii spontane (nastere vaginalaƒ faƒraƒ forceps sau extragere cu vacuum), a crescut nivelul de satisfactie cu privire la experienta nasterii si a dus la mai putine cezariene si la mai putina oxitocina an timpul travaliului.

Accesul la ingrijire de caƒtre moase profesioniste iar€“ folosirea moaselor a fost asociata cu:
Cresterea lungimii vizitelor prenatale, mai multaƒ educatie si consiliere in timpul ingrijirii prenatale

  • au adus mai    putine internari in spital in perioada prenatala
  • ai putina nevoie de analgezice si/sau de anestezie epidurala si cresterea folosirii metodelor alternative de calmare a durerii, precum si mai multa libertate de miscare in timpul travaliului si administrare de lichide si mancare.
  • scaderea frecventei amniotomiilor (ruperea membranelor), a perfuziilor, a monitorizaƒrii electronice fetale, a inducerilor si augmentarilor travaliului
  • de asemenea, mai putine leziuni ale perineului, prin aceea caƒ au existat mai putine epiziotomii, rupturi rectale si perinee mai intacte
  • mai putine cezariene per total, inclusiv mai putine cezariene de urgenta din cauza stresului fetal sau a progresului inadecvat al travaliului
  • mai multe nasteri vaginale dupa cezariene (VBAC)
  • mai putini bebelusi nascuti prematur, cu greutate scaƒzutaƒ sau cu complicatii, cum ar fi leziunile de la nastere sau nevoia de resuscitare dupa nastere si mai multi bebelusi alaƒptati exclusiv la 2-4 luni dupa nastere

   Pasul 2

Furnizeaza informatii precise, descriptive si statistice despre practicile de ingrijire la nastere.
Singurul studiu despre acest subiect a araƒtat caƒ furnizarea de informatii bazate pe dovezi nu daƒuneazaƒ. Conceptul de €consimtamant informat€ este recunoscut in general ca fiind un drept fundamental al omului, incluzand legea federalƒ HIPAA. Sunt incluse in acest drept discutiile despre beneficiile/riscurile tratamentului sau ale non-tratamentului, consimtamantul si refuzul informate, precum si dreptul de baza al omului la autonomie.

Pasul 3:
Furnizeaza ingrijire competenta din punct de vedere cultural.
IŽngrijirea competenta din punct de vedere cultural a fost asociataƒ cu o imbunatatire a comunicaƒrii, cu evitarea erorilor medicale, satisfactie crescutaƒ a pacientului/clientului si incredere in furnizorul de sanaƒtate.

Pasul 4:
IŽi oferaƒ femeii care naste libertatea de a merge, de a se misca si de a-si alege poziiile corpului
Nu s-a gaƒsit nicio dovada cre sa ateste faptul ƒ miscarile daƒuneaza.

Mersul, miscarea si schimbaƒrile de pozitie pot scurta travaliul in prima si a doua etapaƒ, au fost forme eficiente de calmare a durerii, au dus la mai putine tipare nelinistitoare de tensiune arteriala fetala, la mai putine leziuni ale perineului si la mai putine hemoragii.

Mersul in prima etapaƒ a travaliului a scazut probabilitatea nasterii chirugicale si a extractiei cu vacuum sau forceps.

Pasul 5:
Are politici, proceduri de colaborare, consultatii si legaƒturi cu resursele comunitaƒtii clar definite.
Beneficiile atat pentru mame, cat si pentru nou-nascuti, au fost asociate cu continuitatea ingrijirii si cu abordaƒrile colaborative ale ingrijirii, incluzand mai multe nasteri vaginale spontane, o frecventaƒ mai scazuta a anesteziei epidurale, copiii care au mai putina nevoie de resuscitare si o imbunaƒtire a alaƒptatului.

Femeile care nu au primit o ingrijire continua erau mai putin predispuse sa se simtaƒ sprijinite in timpul travaliului si pregaƒtite pentru a fi paƒrinte si saƒ discute despre sarcinaƒ si griji si probleme postpartum cu ingrijitorii lor.

Pasul 6:
Nu foloseste de rutina practici si proceduri care nu sunt sprijinite de dovezi stiintifice.
Exemple de interventii folosite frecvent si care nu sunt sprijinite de dovezi:
Amniotomiile de rutinaƒ (ruperea membranelor) nu au redus rata cezarienelor, pot creste riscul de tensiune arterialaƒ fetala ingrijoraƒtoare, pot creste rata infectiilor materne si neonatale si pot duce la prolapsul cordonului ombilical.
Monitorizarea fetala electronicaƒ continua de rutinaƒ (MFEC), comparataƒ cu auscultarea intermitentaƒ, a crescut probabilitatea nasterii vaginale instrumentate si de cezarianaƒ si nu a redus rata scorurilor Apgar scaƒzute, a nasterilor de copii morti si a mortalitaƒtii infantile, a internarilor in sectiile de ingrijire specializata a sugarilor sau incidenta paraliziei cerebrale.

Crizele neonatale asociate cu dozele mari de oxitocinaƒ au fost reduse cu privire la MFEC.
Inducerea electiva a travaliului (faraƒ indicatie medicala) a fost asociata cu o crestere in folosirea analgezicelor si a anesteziei epidurale si in incidenta tiparelor ingrijoraƒtoare de bradicardie sau tahicardie fetala, a distociei umerilor (umeri blocati la nastere), a nasterilor vaginale instrumentate si a cezarienelor.
Epiziotomia nu a imbunaƒtatit rezultatele neonatale si a dus la mai multaƒ durere, mai multe ruperi rectale, vindecare mai proastaƒ, muschi pelvieni mai slabi si o functionare sexuala mai proastaƒ.
Cezariana a crescut probabilitatea infectiilor, a complicatiilor anestezice, a ranilor chirugicale, a histerectomiilor, a nevoii de transfuzii sangvine, a durerii cronice, a esecului in alaptare, a saƒnaƒtaƒtii mentale si fizice precare, a infertilitaƒtii si a problemelor de atasare a placentei cu risc de mortalitate in sarcini viitoare, pe langa faptul caƒ a crescut probabilitatea unor cezariene riscante pentru sarcinile viitoare.

Pasul 7:
Educa personalul cu privire la metode nonmedicamentoase de reducere a durerii si nu promoveazaƒ folosirea analgezicelor si anestezicelor.
Masajul si incurajarea atingerii au fost asociate cu durere, stres si anxietate maternale reduse si le-a jutat pe femei saƒ facaƒ fataƒ travaliului.
Hipnoterapia a fost asociataƒ cu o nevoie redusaƒ de analgezice si de augmentare a travaliului prin oxitocinaƒ, cu o satisfactie maternaƒ crescutaƒ cu privire la calmarea durerii si cu o durata mai scurta a travaliului.
Hidroterapia (scufundarea intr-o cadaƒ cu apa caldaƒ) a fost asociataƒ cu tensiune arterialaƒ materna scaƒzutaƒ, durere scaƒzuta in timpul fazei de dilatare a travaliului, cu o nevoie redusaƒ de analgezice sau de anestezie si de augmentare a travaliilor incete, cu mai putine malpozitonaƒri fetale si cu o satisfactie crescutaƒ a mamelor cu privire la efortul de impingere.
Complicatiile anesteziei epidurale includ mancarimi severe (epidurala narcoticaƒ), travaliu prelungit, folosirea de mai multaƒ oxitocinaƒ, mai multi bebelusi prost pozitionati, folosirea crescutaƒ a nasterii vaginale intrumentale (extractie cu vacuum sau cu forceps), mai multe ruperi rectale si, posibil, mai multe operatii de cezarianaƒ, in special cand anestezia este initiataƒ in travaliul timpuriu.
Atunci cand au fost folosite opioidele (derivate ale morfinei) nou-naƒscutii erau mai predispusi sa intampine probleme respiratorii si de intarziere a alaƒptarii.

Pasul 8:
Le incurajeazaƒ pe toate mamele si familiile saƒ-si atingaƒ, sa-si tinaƒ in brate, sa-si alaƒpteze si saƒ-si ingrijeasca bebelusii.
Atingerea, tinerea in brate si ingrijirea sugarilor au fost asociate cu un atasament mamaƒ-copil maƒrit, fie ca nou-naƒscutul era sanaƒtos, bolnav, prematur sau cu o malformatie congenitala. Eliminarea sau minimizarea separaƒrii mamelor de bebelusi pentru diferite proceduri a redus stresul pentru copii saƒnaƒtosi sau bolnavi. Contactul piele-pe-piele neimpiedicat a crescut initierile si durata alaƒptarii pentru mamele cu bebelusi saƒnaƒtosi.

Pasul 9:
Descurajează circumciziile nonreligioase ale nou-născutilor.
Circumcizia faƒcutaƒ in perioada imediat dupaƒ nastere nu a prevenit problemele care apar in adolescentaƒ sau la maturitate. Daca admitem o rataƒ de complicatii de 2%, circumcizia faƒcutaƒ pentru 1000 de baƒieti nou-naƒscuti ar preveni 9 cazuri de infectie infantilaƒ a tractului urinar, dar ar cauza complicatii pentru 20 de bebelusi. Alternativele faƒraƒ riscuri sau cu riscuri scazute pot duce la aceleasi beneficii asociate circumciziilor de rutinaƒ.

Pasul 10:
Se straƒduieste saƒ parcurgaƒ cei Zece Pasi ai spitalului Baby-Friendly pentru a promova alaptarea, conform OMS/UNICEF.
Promovarea alaptaƒrii de catre spitale poate creste durata alaƒptaƒrii exclusive. Bebelusii naƒscuti in clinici care adera la Initiativa Spitalului Baby-Friendly, Zece pasi pentru alaptarea de succes, au avut o probabiltatea mai mare de a fi alaƒptati la 12 luni decat cei nascuti in altfel de spitale, o probabilitate mai mare dea fi alaptati exclusiv la 3 si 6 luni si mult mai putine infectii ale tractului gastrointestinal.

Completare:
Nasterea poate avea loc in siguranta acasa sau in centre de nastere
Rezumaƒ dovezile atat cu privire la nasterea acasaƒ (femei cu risc scazut care planificaƒ saƒ nascaƒ acasaƒ cu un asistent calificat), cat si cu privire la nasterea in centre de nastere independente (institutii independente care furnizeaza servicii de ingrijire pentru mamele si nou-naƒscutii cu risc scazut).
Recenzentii au gaƒsit urmaƒtoarele:
Rate mai mici de inducere si augmentare a travaliului, mai putine amniotomii, perfuzii, monitorizare fetala electronica continua.
Mai putina nevoie de analgezice sau de anestezie epidurala sau de rahianestezie, mai multaƒ libertate de miscare in travaliu (nasterea acasaƒ).
Un management mai bun al durerii in travaliu, mai multaƒ libertate de miscare si administrare de lichide sau mancare in timpul travaliului (centrele de nastere).
Mai putine operatii de cezarianaƒ, extractii cu vacuum si cu forceps si epiziotomii.
Rezultate similare in comparatie cu bebelusii femeilor cu rsic scazut care-si planificaƒ nasterea in spital.
€Datoritaƒ naturii sale inerent neintruzivaƒ si intimaƒ, nasterea in afara spitalului favorizeazaƒ ingrijirea mother-friendly.

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>