33a9bb8655e59f4f_banner

“Alaptarea pe intelesul tuturor”-dr. Jack Newman

“Nasterile din spitalele noastre incalca absolut toate regulile impuse de nevoile mamei si copilului din clasa mamiferelor

imagesCe se spune prin afirmatia ca ” dupa o nastere normala, hranirea vine de la sine” ?

Anume ca literatura de specialitate despre comportamentul animal nu face nicio referire la hranire, pentru ca atunci cand nasterea se desfasoara normal si netulburat, copilul se hraneste fara probleme.

Fiintele umane sunt diferite de restul mamiferelor

Avem un creier mare care ne ajuta sa depasim multe dintre aceste asocieri negative create de ceea ce Wiessinger numeste o ” naster interventionista”. Marea majoritate a proaspetelor mame care au trecut printr-o nastere interventionista nu isi resping copiii.

Cercetarile realizate de James Swain au aratat ca , atunci cand copiii vin pe lume prin cezariana, partile responsabile de ingrijire din creierul mamei sunt mai putin alerte la plansul copilului decat in cazul in care nou nascutul s-a nascut pe cale vaginala. Dar dupa cateva luni, reactiile creierului ambelor categorii de mame sunt la fel. Iar majoritatea copiilor prind pana la urma sanul, chiar daca sunt ajutati.

Toate interventiile medicale, chiar si cele necesare, reduc sentimentul de control al memei si intensifica senzatia ca propriul corp nu se poate descurca. Mesajul este subtil , dar clar.

dt_140408_c_section_cesarian_800x600Daca ai un corp care nu poate naste, te poate oare astepta ca acest corp sa-ti poata hrani copilul?

Dupa o nastere medicalizata, unele mame nu vor copiii langa ele imediat. Aceste mame sunt convinse in acel moment ca alaptarea nu este importanta, desi isi doriseza sa alapteze. Unele mame spun ca la inceput nu credeau ca acela este copilul lor. Era o ruptura intre faptul ca nascusera si acel copil care le era pus in brate. Suntem oare chiar atat de diferiti de alte mamifere?

Iar unii copii, dupa ce au fost expusi la medicamente si alte interventii in timpul nasterii, nu mai au capacitatea de a se tara la san si a se atasa fara ajutor .

Uneori, un copil care a fost expus la medicamente va prinde mamelonul cu gura, dar apoi va parea ca nu stie ce trebuie sa faca. Copilul nu va suge.

img_1346Multe dintre actiunile de rutina din unitatile de nastere au potentialul de a afecta alaptarea

De ex. , monitorizarea fetala electronica impiedica mama, daca isi doreste, sa se plimbe ( s-a dovedit ca plimbarea graveste travaliul si reduce nevoia de alte interventii) sau sa se miste in pozitii mai confortabile ( s-a dovedit ca ajuta copilul sa se aseze intr-o pozitie mai buna, dar si ca reduce nevoie de medicatie impotriva durerii) .

Nu vom intra in detalii privind epiziotomiile , insa poate fi dificil pentru mama sa isi hraneasca nou nascutul confortabil din cauza durerii provocate de incizie.

Vom discuta in detaliu despre epidurala ( care, pentru a simplifica lucrurile , va include si anesteziile spinale), lichidele intravenoase si operatiile de cezariana si modul in care acestea afecteaza alaptarea.

In articolul urmator.

Daca iti doresti sa sti mai multe despre nastere si alaptare,

Te invitam la cursurile organizate de BB Center

Liliana Tudose-educator prenatal Lamaze, consilier in alaptare

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>