GettyImages-154725434BSIPUIGGettyEpidural-56a0b95f3df78cafdaa46106

Articol preluat din:

“Alaptarea pe intelesul tuturor” dr. Jack Newman

Sa incepem cu epidurala

Poate, intr-adevar, sa afecteze alaptarea? Pana la urma, efectul epiduralei trece ( sau aproape trece) pana este initiata alaptarea. Da, epidurala poate afecta alaptarea.

Iata cum:
1.Cand unei femei in travaliu ii este administrata o epidurala , ea primeste, de asemenea, si lichide intravenoase, deoarece scaderea tensiunii este un efect secundar des intalnit al anesteziei epidurale.
Lichidele intravenoase au scopul de a preveni scaderea tensiunii. Sunt femei carora le sunt administrate mai multi litri de fluide pana in momentul nasterii copilului, iar acest fluid ajunge si in corpul copilului.

Din cauza cantitatii suplimentare de lichid, copilul se naste cu o greutate mai mare decat cea reala

Nou nascutul elimina, apoi, prin urina, acest lichid si pierde in greutate rapid. Si de ce este important acest lucru? Pentru ca in multe spitale este instituita regula ca daca un copil pierde mai mult de 10% din greutatea de la nastere i se da hrana suplimentara, desi ii poate merge foarte bine cu alaptarea.
Stabilirea greutatii corecte este mai complicata decat isi imagineaza cele mai multe persoane

In majoritatea spitalelor, greutatea la nastere a copilului este masurata pe un cantar in sala de nasteri. Mama si copilul sunt apoi mutati intr-o maternitate, unde se foloseste alt cantar. Stim ca acestea adesea varaiaza. Mi s-a intamplat sa vad acelasi copil cantarit pe doua cantare diferite, la distanta de cateva minute si sa inregistreze o diferenta de 400g . O eroare atat de mare este neobisnuita, dar o diferentea de 80 g nu este rara. Pentru un copil cu o greutate de 3,2 kg la nastere aceasta diferenta de 80 g din ceea ce am vazut cu ochii mei, este importanta daca tinem cu orice pret la procentul pe care il pierde in greutate, din moment ce 80 g reprezinta 2,5% din greutatea la nastere.
Chiar daca acea pierdere in greutate este reala si un semn ca nou nascutul nu se hraneste bine , ce ar trebui sa facem in privinta asta?

Din pacate, reactia imediata si exclusiva este sa se ofere lapte praf.

Ce ar trebui sa se intample este incercarea fiecarui pas posibil pentru a imbunatati alaptarea. Astfel, multi copii vor fi alaptati mai bine si vor primi mai mult lapte.

Dar consilierul in alaptare nu face, de obicei, parte din protocol. Asa ca nou nascutul va primi lapte praf.

Si ce se va intampla apoi ?

Este subminata increderea mamei in alaptare. Ramane cu impresia ca nu are suficient lapte, astfel incat copilul ei se afla in mare pericol pentru ca era deshidratat, cand, de fapt, copilul primise atat de multe fluide incat era, de fapt , hiperhidratat. Daca laptele praf este oferit cu biberonul, copilul se obinuieste sa fie satisfacut cu un mamelon de cauciuc. Asta inseamna adesea ca nu se va mai atasa la san bine sau chiar deloc. Pana si atunci cand exista o indicatie medicala serioasa pentru utilizarea laptelui praf, ar trebui oferit cu ajutorul unui sistem de suplimentare la san, si nu cu biberonul, din canuta, sau prin hranire cu degetul, nu printr-o seringa sau alte metode de suplimentare diferite mult de san. Nou nascutii invata sa suga numai la san, iar cand primesc supliment cu ajutorul unui suport de lactatie la san, se cheama ca sunt in continuare alaptati.
Dar mai este un aspect

Si mama se umfla din cauza fluidelor intravenoase. Gleznele si degetele pot fi umflate, iar sanii pot fi , de asemenea, congestionati de fluid. Acumularea de fluid este inrautatita daca femeia a primit oxitocina ( pitocina) in timpul travaliului si al nasterii. Oxitocina este foarte similara cu hormonulul antidiuretic ADH, care determina retentia fluidului, impiedicand rinichii sa  elimine prin urina lichidul in exces
Angorjarea nu este, in general, evidenta imediat, dar dupa prima sau a doua zi, cand creste si productia de lapte , sanii pot deveni dureros de plini cu fluid si cu lapte, iar mameloanele pot parea plate din cauza umflaturii sanilor. Poate fi extrem de dificil pentru un nou nascut care abia invata sa suga sa se ataseze la un san angorjat si plin de fluide. Este posibil ca mamei sa i se spuna ca are mameloane plata si ca are nevoie de protectii pentru mameloane sau poate sa renunte pur si simplu.

Epidurala este unul dintre motivele cel mai des intalnite pentru care mamele fac temperatura in timpul travaliului sau al nasterii.
Nu cred ca se cunoaste cu exactitate de ce se intampla asta, dar este probabil ca medicamentele incluse in epidurala sa interfereze cu reglarea temperaturii la mama. Si ce se intampla cand o femeie in travaliu face temperatura? O cascada de evenimente, aparent de neoprit.
~Este dificil sa iti dai seama pe loc daca temperatura este cauzata de epidurala sau de vreo infectie serioasa, asa ca mamei i se administreaza antibiotice. Temperatura mamei poate determina o accelerare a ritmul cardiac al copilului , ceea ce poate sa sugereze medicilor ca exista semne de stres fetal. Desi se pot face si alte lucruri, scopul devine, in general, nasterea cat mai rapida a copilului, iar solutia propusa este adesea operatia de cezariana.
~Cand copilul s-a nascut, politica din multe spitale impune ca mama si copilul sa fie separati, daca unul dintre ei are temperatura, deoarece temperatura poate indica o infectia. Dar este atat de gresit! Nou nascutul este dus la o unitate maternala speciala pentru analize si o posibila administrare de antibiotice, iar acolo este foarte probabil sa fie hranit cu lapte praf din biberon. Astfel, initierea alaptarii este intarziata, copilul incepe cu mamelon artificial, iar mama probabil nu va fi ajutata sa extraga laptele pentru a mentine lactatia si a oferi colostrul nou nascutului. Mai mult, daca mama are intr-adevar temperatura, cea mai buna modalitate de a reduce riscul de infectie la nou nascut este ca acesta sa fie alaptat.
~ Administrarea de antibiotice mamei si copilului duce adesea la infectii cu Candida la copil si/sau mama . Durerile cauzate de Candida in zona mamelonului pot determina mamele sa intrerupa alaptarea.
~ Cand unei femei in travaliu i se administreaza o epidurala, exista o mai mare probabilitate ca fatul sa fie nascut cu fata catre fata mamei (Ceea ce se numeste occiput posterior, in termeni medicali) si nu catre spatele acesteia, cum este normal.

Cand s-a constat pentru prima data, unele voci au sugerat ca ceea ce se intampla, de fapt, era ca mamele care aveau copii pozitionati ” posterior” aveau travalii mai dureroase si erau mai predispuse sa solicite epidurala. Dar cercetarile ulterioare au luat in calcul pozitia copilului la sosirea mamei la spital si din nou in momentul nasterii. Nu s-constat nicio diferenta in numarul de copii pozitionati posterior inainte in epidurala. Dar , la momentul nasterii, in grupul de epidula s-au inregistrat mai multi copii cu pozitionare posterioara sau alte pozitionari dificile.

Care este problema?

Peste 75% dintre copiii aflati intr-o astfel de pozitionare sunt adusi pe lume prin cezariana. Ceilalti sunt mai expusi la nastere cu utilizarea forcepsului sau vidextractorului. Copii cu pozitionarea posterioara au adesea un scor Apgar mai mic, ceea ce inseamna ca vor fi separati de mama, iar mama este cea mai expusa la necesitatea unei epiziotomii sau la o ruptura de perineu, reducandu-se astfel sansele ca alaptarea sa debuteze confortabil.
~Desi mamele sunt arareori avertizate, este indiscutabil ca o parte din medicamente epidurale trec in cordonul ombilical al nou nascutilor imediat dupa nastere.

Cu cat mama a avut mai mult timp cateterul de epidurala montat, cu atat este mai mare nivelul de medicamente din cordonul imbilical (si, prin uramare, din corpul nou nascutului. )

Un studiu care a analizat efectul epiduralei cu fentanil (un narcotic) asupra nou nascutului a aratat efectele negative clare asupra capacitatii copilului de a se alapta, mai ales daca s-au folosit doze ridicate de fentanil. Femeile care au primit doze mai mari sunt cele mai predispuse la intreruperea, alaptarii pana in saptamana a sasea dupa nastere, desi toate femeile din cadrul studiului alaptasera in trecut un copil pentru cel putin sase saptamani.

Studiile care au evaluat modul in care copilul se hraneste au constatat ca, dupa expunerea la medicamente epidurale in timpul travaliului, copilul avea o capacitate mai mica de a se atasa bine la san si de a suge eficient. Unele studii au stabilit cum efectele subtile ale epiduralei dureaza pana la o luna dupa nasterea copilului, in functie de tipul de medicatie utilizat, de dozaj si de durata pentru care a fost montat cateterul de epidurala.

Daca iti doresti o nastere naturala fara interventii medicale,

Iti recomand sa urmezi

Cursul de pregatire pentru nastere Lamaze din cadrul centrului nostru cu educator prenatal-Liliana Tudose

Daca deja ai ales o epidurala sau o operatie cezariana 

Si intampini probleme in alaptare,

Iti recomandam sa iei legatura cu consultantul nostru in alaptare- Liliana Tudose

tel. 0746587456

Daca ai urmat cursurile de pregatire pentru nastere si iti doresti o nastere naturala, fara interventii medicale,

Iti recomandam sa ai alaturi de tine in travaliu-o moasa .

Daca te gandesti ca travaliul fara interventii medicale ar putea sa fie o emotie pe care va trebui sa o gestionezi, 

Iti recomandam sa iei legatura cu o doula.

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>