casal_massagem_1_202x151_4x3

Natural-Birth_5Viitorul tata

Asteptarea paternitatii este o experienta emotionala unica, mai putin inteleasa , dar nicidecum mai putin semnificativa decat asteptarea maternitatii  si totusi nevoile si temerile tatilor sunt adesea trecute cu vederea.

Multi dintre ei nu s-au simtit niciodata mai importanti si totusi atat de ignorati, atat de devotati si totusi atat de abandonati, atat de profund indragostiti si senzuali si totusi atat de tematori in a face dragoste si atat de creativi si totusi atat de secatuiti de puteri.

Ajuta discutiile

 

Examinearea cu atentie a acestor noi sentimente si discutarea lor cu partenera gravida sau cu prietenii apropriat vor ajuta barbatii sa treaca prin aceasta perioada atat de incarcata si de dificila. Consilierea si discutiile cu alti barbati aflati in circumstante similare sunt de asemenea utile. Cand viitori tati se intalnesc si isi impartasesc sentimentele si grijile, apar mai multe teme de discutie.
Responsabilitatea 

Multi barbaati simt ca spun adio libertaii.

Zilele lor fara griji sunt aproape pe terminate si a venit timpul sa devina capete de familie, responsabile si mature. Sarcina de a castiga painea familiei devine tot mai presanta. Vulnerabilitatea mai mare a viitoarei mame si nevoile ei emotionale crescute pot face ca viitorul tata sa se simta complesit de indatoriri si responsabilitati pe care nu este tocmai pregatit sa le accepte. El poate tanji uneori dupa vremurile bune in care era relativ independent.

Uneori, petrecerea unei dupa.amieze sau a unei zile de unul singur ajuta la reducerea apasarii.
Viata si moartea

Sarcina si apropierea nasterii unui copil ne fa adesea sa ne ducem cu gandul la ciclul vietii biologice si nemurire. Continuitatea pentru inca o generatie este un izvor de mandrie si implinire. Multi viitori tati se tem pentru viata si integritatea partenerei lor si/ sau copilului nenascut. Unii se tem chiar pentru propria lor viata. Aceste temeri pot face ca barbatii sa-si incheie asigurari de viata, sa-si schimbe slujba cu un a care sa implice mai putine riscuri fizice sau sa se poate mai protector cu partenerele lor.

Ei pot insista ca ele sa poarte centura de siguranta sa sa evite activitatile potential riscante sau expunerea la boli.

Ei pot incuraja utilizarea oricarui test obstetrical sau remediu popular care pretinde ca imbunatateste sanselui unui deznodamant fericit, si asa mai departe. Atata vreme cat protectia este rezonabila si nu se exagereaza, ea este probabil un lucru constructiva si apreciat de viitoarea mama.
piper1Transferul

Uneori, viitorul tata se simte exclus , pe masura ce mama se concetreaza catre interior si devina tot mai preocupata de bebelus, si mai ales apeleaza mai multi la altii pentru sustinere emotionala. El poate simti ca ea este mai pun diponibila pentru el, atat din punct de vedere emotional, cat si fizic si sexual, intr-o perioada in care de la el se asteapta sa ofere mai multe ca oricand in relatia lor.

Pentru a complica si mai mult lucrurile, el se poate simti si vinovat pentru orice resentimente sau lipsa de entuziasm in legatura cu sarcina.. Poate fi util ca aceste sentimente sa fie discutate cu un prieten care a trecut prin asta, insa este la fel de important ca aceste sentimente sa fie explicate si viitoarei mame, care poate nici nu isi da seama de ele.
Anxietatea legata de rolul lui in travaliu si la nastere

“Cum o sa ma descurc in timpul travaliului? Dar la vederea sangelui? Daca lesin sau vomit? Ce ma fac? “.

Orice viitor tata isi pune intrebari de acest gen – unii mai mult ca altii.

Cursurile de educatie prenatala, filmele, cartile si discutiile cu alti tati sunt toate foarte utile pentru crestea increderii in sine si pregatirea pentru participarea la nastere. De asemenea, este o idee buna ca la nastere sa mai existe o persoana in plus, un sustinator care sa ajute atat tatal , cat si femeia in travaliu-Un prieten, o ruda sau o persoana instruita in sustinerea travaliului poate ajuta cuplul cu sfaturi si tehnici de calmare, o doula.
Disconfort fizic prin simpatie

Multi barbati resimt simptome fizice in timpul sarcinii partenerei lor.

Aceasta poarta uneori numele de : “Sindrom de clocire”. Printre simptomele ce reflecta compasiunea, identificarea sau poate o anume anxietatea, pentru femeia insarcinata se numara crestea in greutate, poftele pentru anumite alimente, balonarile, greturile, varsaturile durerile de spate, durerile de dinti, pierderea poftei de mancare sau crampele abdominale. Daca un viitor tata acuza simptome asemanatoare cu cele ale sarcinii, poate fi necesara consilierea psihologica.

 

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>