9128728b78e45fccec6d156cdae5ee9b

breast_crawl-u Un bun inceput-initierea primei atasari la san

Experienta de alaptare a unei mame poate fi profund afectata de ceea ce se intampla in primele ore si zile dupa nasterea copilului.

Un bun inceput o poate ajuta sa vada alaptarea ca fiind usoara si nedureroasa, in timp ce un inceput mai putin prielnic o poate face dureroasa si dificila.

Iata pasii prin care alaptarea poate fi facilitata:

Daca este posibil, alege o nastere naturala

Propuneti sa nasti cu cat mai putine interventii cu putinta, asa cum am detaliat in capitolul anterior.

Tine copilul piele pe piele imediat dupa nastere si acodra-i timp sa initieze alaptarea prin auto-atasare

Nu exista niciun motiv pentru care majoritatea nou nascutilor sa nu poata sta piepe pe piele( p p p) cu mama in cele 30 min care urmeaza nasterii. Copiii trec,in general, pintr-o perioada de vigilenta linistita in prima pana la a doua ora dupa nastere, fiind treji, dar fara sa planga si pregatiti pentru noi experiente cum ar fi aceea de a invata sa suga. Cu toate acestea in unele spitale se practica in continuare “rutina” separarii copiilor de mame, in scopuri de observatie, chiar atunci cand sarcina, travaliul si nasterea au fost complet normale.

In multe tari industrializate (in anumite parti din Europa de Est, India, si China, de ex), separarea copiilor de mame este inca practica de rutina. Mai mult in timpul unei vizite in Estul Europei in 2011 , am vazut exact opusul contactului ppp dintre mama si copil.
Studiile asupra nou nascutilor in ultimii cel putin 30 de ani au aratat ca cei care sunt capabili sa se tarasca la san si sa se ataseze fara ajutor din partea nimanui o fac in prima ora dupa nastere. Nu ar trebui sa ne surpinda ca nou nascutii pot face asta: puii mamiferelor trebuie sa gaseasca sanul singuri, pentru ca altfel nu supravietuesc.

Tigrii sau renii nu au consultanti in lactatie care sa ii ajute.

Da, poate ca mama ajuta putin, dar practic puii se descurca singuri.

Si puii nostri se pot descurca daca li se da ocazia. Daca se intampla totusi ca nou nascutul sa nu fie pus imediat ppp , indiferent de motiv, se poate sa nu fie prea tarziu nici dupa cateva ore. Insa imediat dupa  nastere este momentul ideal. |

Dar multe dintre practicile de rutina la nastere interfereaza cu acest proces: mama si copilul sunt in continuare separati in prea multe situatii. Indiferent de cat de pregatit este copilul sa se autoataseze, acest lucru nu se va intampla daca mama este intinsa pe masa.

hqdefaultObsesia noastra pentru curatenie poate, de asemenea sa interfereze.

In cadrul unui studiu copiilor li s-a permis sa se tarasca la san. Unul dintre mameloanele mamei fusese spalat cu apa si sapun iar celalalt, nu. Copiii s-au tarat aproape exclusiv catre mamelonul care nu fusese spalat.

Alt studiu arata  ca glandele Montgomery produc o substanta volatila ce atrage nou nascutul la san iar daca stergi mamelonul indepartezi aceasta substanta.
Aspirarea copilului la nastere poate de asemenea interfera

In trecut aproape toti copiii erau aspirati, iar daca eliminasera meconiu inainte de nastere erau aspirati profund pana in trahee. Studiile din anii 80 au aratat ca aspirarea poate reduce capacitatea copilului de a gasi sanul si de a se atasa. Aspirarea de rutina s-a redus considerabil in ultimi 20 de ani.
De asemenea, daca nu i se acorda suficient timp,  copilul nu poate sa nu se auto ataseze.

De multe ori dureaza o ora sau mai mult in care copilul este lasat ppp inainte sa se poata tara la san si sa se ataseze. Adesea, copilul sta pur si simplu intins pe mama pt 20 min sau chiar mai mult. Dar spitalele au alte prioritati: Cantarirea copilului, aplicarea de picaturi sau unguente in ochi. Oare conteaza atat de mult daca nou nascutul este cantarit o ora sau doua mai tarziu?
Unguentele sau picaturile aplicate in ochi pot afecta vederea copilului, motiv pentru care va fi mai dificil sa gaseasca mamelonul.

Dar evaluarea pediatrica a copilului pentru a determina scorul Apgar? Cand un copil este alert si rozaliu respira si se taraste la san , ii dau cel putin 9 din 10. Daca este nevoie,  se poate pune un stetoscop pe pieptul copilul in timp ce ramane pe mama, ppp
Intarzierea contactului ppp pentru ca nou nascutul s-a nascut prin cezariana este o practica obisnuita chiar si in facilitatile un contactul ppp este rutina dar nu este necesar. Daca mama si copilul sunt bine , nou nascutul poate fi asezat ppp pe mama, chiar in timp ce obstetricianul sau chirurgul coase incizia.
Pe scurt argumentele pentru contactul ppp sunt :

~ Ajuta la initierea alaptarii
~Mentine temperatura nou nascutului mai eficient decat un incubator.
~Ajuta copilul sa se adapteze la noul mediu, in special in ceea ce priveste nivelul de zahar , echilibru acid bazic, ritmul respirator si cardiac.
~Linisteste copilul dupa ceea ce se spune ca este o experienta solicitanta
~Faciliteaza atasamentul
~Stimuleaza secretia de oxitocina a mamei, ceea ce o ajuta sa se simta iubitoare si grijuliu fata de copil
~Incurajeaza reflexul de ejectia a laptelui si incurajeaza contractiile uterine
~Imbunatateste succesul imediat si pe termen lung al alaptarii

Nu numai ca nou nascutul beneficiaza de cel mai bun start posibil in alaptare, dar si mama are o reactie puternica la prezenta ppp a copilului. Mamele spun adesea ca acela este momentul in care se indragostesc de copiii lor. Aceasta legatura fizica intre mama si copil este incredibil de puternica.
Mama este in general pregatita emotional sa creeze aceasta relatie de alaptare cu copilul ei. Chiar daca travaliul a fost dificil si epuizant va simti prezenta copilului in bratele ei ca pe o compensare perfecta. Poate are nevoie de ajutor in a gasi o pozitie confortabila dar, chiar si  atunci cand sunt motive pentru care trebuie sa stea intinsa pe spate, copilul poate fi tinut ppp permitandu-i-se sa gaseaca sanul.
9128728b78e45fccec6d156cdae5ee9bLa inceput  copilul nu va face uneori altcceva decat sa linga sau sa exploreze mamelonul

Nu este nicio problema, face parte din procesul natural. Fortand copilul sa ia sanul sau impingandu-l constant catre acesta face probabil ca multi copii sa refuze sanul. Cand mama se poate bucura de acest moment alaturi de copilul ei, aceasta va transmite ca este  pregatit sa suga. Poate sa dureze 10 minute poate 30 poate chiar o ora su mai mult. Daca mama si copilul se afla intr-o sala de nasteri racoroasa, ar trebui mutati impreuna intr-o incapere mai calda , desi datorita contactului ppp copilul este mai tot timpul cald.

Aceste momente timpurii de vigilenta linistita sunt o ocazie minunta pentru initierea alaptarii. Unii copii daca sunt separati de mamele lor inainte de aceasta prima masa par sa se inchida. Devin somnolenti si este posibil sa nu arate niciun fel de interes pentru alaptare. Cu cat petrec mai mult timp fara sa fie alaptati cu atat este mai greu sa ii faci ulterior sa arate interes pentru prinderea sanului.
Si mai rea este situatia in care copilul nu are ocazia sa fie alaptat poate pentru ca personalul medical da un biberon de lapte praf sau apa cu zahar (glucoza).  Aceasta practica are adesea un efect negativ asupra suptului copilului.

Iata-l venit pe lume pregatit sa invete sa suga dar i se ofera tetina rigida a unui biberon, fiind obligat sa isi muleze buzele si limba pentru a face fata fluxului rapid al acestuia. Deoarece copilul este atat de sensibil in aceasta faza chiar si o singura hranire cu biberonul poate crea probleme de durata.

Este adevarat, un singur biberon nu duce intotdeauna la probleme si cele mai multe probleme se pot rezolva cu sprijin de calitate. Dar de ce sa le cream, inainte de toate? Nu face niciun bine mamei sau copilului sa fie separati. Cand copilul are nevoie sa fie hranit, el trebuie alaptat. Cat de obositor este pana la urma pentru o femeie sa stea intinsta in pat cu copilul deasupra corpului ei in timp ce suge la san? Mai mult, feromonii care se elibereaza cand copilul suge creeaza un sentiment de relaxare si multumire euforica. Exact satisfactia de care are nevoie o proaspata mama obosita.
Pentru mama, beneficiile alaptare imediata  sunt nenumarate, iar printre cele mai notabile dupa un travaliu si o nastere epuizanta fiind gratificarea emotionala, sentimentul de putere  calm si sentimentul de implinire pe care il da prezenta copilului in bratele ei si suptul lui.
Mai ales pentru un copil nascut la spital este extrem de important sa se hraneasca imediat deoarece beneficiaza astfel de protectie impotriva infectiilor datorita colostrului si prin colonizarea cu bacteriile mamei si nu cele din spital.
Pentru unii copii dureaza cateva ore pana sa se decida ca sunt pregatiti de alaptare.

Nu este benefic sa fortezi un copil la san atunci cand acesta nu este pregatit, deoarece se va simti furios, suparat sau pur si simplu se va ” inchide “. Atata vreme cat mama si copilul sunt impreuna, nu este nicio graba. Mama il poate mangaia in contact ppp si il va hrani numai cand acesta se arata interesat.

Si acum un timp de atentie, sa observati cum natura a stiut sa creeze puiul perfect

video

Articol preluat din “Alaptarea pe intelesul tuturor”-dr. Jack Newman

Liliana Tudose

Educator prenatal Lamaze si consilier in alaptare

-organizeaza cursuri de pregatire pentru nastere si alaptare

-sustine emotional graviduta in timpul sarcinii si  la nastere

-sustine mamica dupa nastere-ajutor in alaptare

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>