labour-pain-water-birth

A avea un copil este o experienta minunata pentru o femeie.

Graviditatea  este o perioada in care te bucuri, pentru ca din aceasta bucurie vei extrage energia necesara pentru procesul nasterii.

Multe femei vorbesc despre teama durerii la nasterea copilului sau despre cum vor fi capabile sa suporte o durere “necunoscuta”.

Durerea are rolul ei atat la nasterea copilului cat si in existenta noastra ca fiinte umane.

De cele mai multe ori o durere ne semnaleaza ceva, poate fi un pericol,  sau, in cazul nasterii, contractiile dureroase si regulate semnaleaza inceperea travaliului.

Durerea avertizeaza gravida  ca este necesar sa adopte o strategie pentru aducerea pe lume a bebelusului. De obicei gravidele, indeosebi cele care au facut cursul Lamaze stiu la ce sa se astepte si au un plan .

Intotdeauna in procesul nasterii, se tine cont de semnificatia durerii  deoarece tratamentul durerii este secundar tratamentului cauzei care o genereaza.

In tolerarea durerii are valoare semnificatia personala  pe care o confera acesteia, gravida.

Aceasta  poate atribui durerii o semnificatie personala in functie de propriul sistem de valori pentru ca durerea este intodeauna insotita de ganduri si imagini distosionate, care pot influenta atat trairea durerii, cat si comportamentul gravidei. Ganduri ca “nasterea e dureroasa, e cumplita” vor bloca corpul si intreg proces al nasterii fata de “este dureros si déjà stiu ce sa fac pentru a ma ajuta pe mine si pe bebe”.

 

STRATEGII DE GESTIONARE A DURERII CARE AJUTA GRAVIDA

  1. Asculta muzica,  care conform studiilor ajuta la ameliorarea anxietatii si durerii in timpul travaliului pana la dilatatie 4-5.
  2. Imagineaza-ti ca senzatiile de durere se produc intr-un context mai putin anxiogen. Iti poti reproduce in minte, un context care iti confera placere, te relaxeaza;
  3. Concentreaza asupra senzatiei intr-un mod detasat. Poti deveni propriul observator ce isi priveste corpul care exprima durerea;
  4. Modifica-ti senzatia de durere astfel incat sa fie mai putin stresanta. Gravida isi poate transforma durerea in senzatie de amorteala, caldura, senzatie de rece dar astfel incat, senzatia noua sa nu fie total agreabila

 

Acestea sunt cateva din strategiile care au nevoie de exercitiu pentru a ajuta gravida in travaliu.

Alaturi de acestea, daca ii permite contextul o poate ajuta  sa se relaxeze sotul, doula sau oricare alta persoana in prezenta careia se simte in siguranta.

Pragul de toleranta la durere este determinat de factori fiziologici, in timp ce toleranta la durere tine de variabile psihologice si culturale.  O gravida care a primit mesaje anxiogene pe parcursul sarcinii cu privire la durerile nasterii  isi creeaza o toleranta scazuta la durere. Atunci cand  gravida care invata sa priveasca durerea nasterii ca parte dintr-un proces natural care poate fi insotit si de tehnici de combatere a durerii isi creste si toleranta la durere.

 

CE  POATE FACE GRAVIDA ?

  • isi poate creste toleranta la durere prin intermediul tehnicilor de reducere a anxietatii
  • poate diminua expectatiile legate de durere
  • Invata cum sa isi creasca sentimentul de autocontrol si de dominare a disconfortului
  • Rezolva unele probleme emotionale legate de durere, cum ar fi sensul psihologic ascuns pe care il poate avea o durere

CUM POATE FACE ?

O parte din cele scrise mai sus pot fi dobandite pe parcursul vietii, ca urmare a experientei personale.

Altele se pot invata in cadrul cursului Lamaze adresat gravidelor  si in cadrul sedintelor de psihoterapie individuala.

 

Aminteste-ti  ca organismul  stie exact ce are de facut in cursul acestui proces fascinant de aducere pe lume a unei fiinte.

Sta doar in puterea ta ca acest proces sa se desfasoare mai eficient.

Cu ganduri bune,

Psiholog- Psihoterapeut Veronica Ardelianu

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>