alaptare6-1
Cum să vă dați seama când să vă hrăniți bebelușul?
Semnalele de foame Alăptați-va bebelușul la cerere, răspunzând semnalelor de foame ale acestuia. El va dă de știre că vrea să suga atunci când se trezește din somnolență, se întoarce către orice obiect îi atinge obrajii ori buzele sau își duce mâna la gura. Agitația și plânsul sunt semnale de foame tardive. Răspundeți la semnalele timpurii.
Primele zile
Încercarea de a hrăni un sugar care se agită sau plânge este dificila. În prima zi de viață, cei mai mulți bebeluși sunt interesați și doritori sa suga în primele 2-3 ore după naștere. Apoi, copilul devine somnoros până la vârsta de 20-24 de ore.
Dacă s-a hrănit bine la scurtă vreme după naștere, este deja un start bun al alăptării. Oferiți-i în continuare prilejul de a se hrăni atunci când arată că îi e foame sau cel puțin o dată la 3 ore. Dacă nu s-a hrănit bine înainte de externarea din spital sau după prima zi de la nașterea la domiciliu, căutați să obțineți un sprijin în alăptare în ziua următoare. Când bebelușul împlinește o zi, el devine mai vioi.
Mulți nou-nascuti au dorința de a se hrăni în mod constant.
Ei își pot grupa mesele (sug de 5 sau mai multe ori în 3 ore, după care urmează o perioada de somn profund) sau doresc să se hrănească în mod constant până la instalarea secreției lactate.
Hrănirea bebelușului la cerere, ori de câte ori dă semnale de foame, vă ajută să vă asigurați ca secreția lactata se va instala rapid și din abundenta. Sugarii trebuie sa se hrănească de cel puțin 8 ori în 24 de ore, iar unii se pot hrăni chiar de 15-18 ori. Începeți fiecare supt cu sânul de partea opusa celui cu care ați început la masa precedenta.
De obicei, bebelușii sug mai viguros din primul sân. Alternând sânii, vă asigurați că ambii sunt stimulați să producă lapte. Dacă uitați cu care sân ați început data trecută, apăsați-va sânii cu degetele și începeți cu cel care pare mai plin. Oferiți primul sân atâta vreme cât copilul este interesat (în medie 10-20 de minute în primele zile).
El va da singur drumul sânului.
După aceea, oferiți-i celălalt sân, pe care îl poate prinde sau nu. Dacă nou-nascutul se află lângă dvs. în camera de la spital sau dacă sunteți împreună acasă, veți ști când trebuie să îl hrăniți. Totuși, dacă sta o parte din timp sau aproape tot timpul în secția de nou-nascuti, va trebui sa cereți asistentelor să vi-l aducă atunci când îi e foame – ziua sau noaptea.
De asemenea, rețineți că bebelușii sănătoși, născuți la termen, nu au nevoie de biberoane suplimentare cu lapte praf reconstituit, apă cu zahăr sau apă, dacă sunt alăptați frecvent și la cerere. Necesitățile lor de lichide și substanțe nutritive sunt satisfăcute, atâta vreme cât alăptarea nu este restricționată.
Folosirea biberoanelor și suzetelor în primele zile
Biberoanele suplimentare cu formule de lapte praf, apă cu zahăr sau apă sunt nu numai inutile, dar au și numeroase dezavantaje.
Laptele praf și apa cu zahăr reduc foamea bebelușului și interferează cu dorința lui de a suge.
Mai mult, suptul din biberon este complet diferit de suptul din sânul dvs. În primele săptămâni, nou-nascutul poate avea dificultăți de adaptare la diferite tipuri de supt și diferite tipuri de curgere a laptelui.
Aceste dificultăți sunt uneori denumite generic “confuzia mamelonului”
De asemenea, dacă bebelușul are dificultăți de supt, poate constata ca suptul din biberon este mai ușor și poate să refuze sânul. Acest refuz poate fi devastator pentru mama care dorește să alăpteze. Evitați folosirea suzetelor in scopul amânării meselor în primele săptămâni. Amânarea meselor intarzie instalarea secreției lactate.
De asemenea, folosirea unei suzete poate satisface nevoia de supt a bebelușului suficient pentru a interfera cu alăptarea, ceea ce poate duce la o creștere în greutate deficitară. Pe de altă parte, procentul redus de nou-nascuti care doresc sa suga aproape fără întrerupere și nu lasă mamei niciun prilej de a se odihni poate beneficia de suzeta fără ca acest lucru să interfereze cu alăptarea.
Primele săptămâni
În primele săptămâni după naștere, bebelușul va suge la fiecare 1-3 ore.
Cu timpul, va obține mai mult lapte la fiecare masă, numărul total de supturi se va reduce și se va repartiza cu precădere în timpul zilei și seara și mai puțin noaptea. Nu întotdeauna bebelușii sug după un program regulat.
Uneori, își grupează mesele, hrănindu-se de 4-5 ori în 5-6 ore, și apoi dormind și mai multe ore.
Puseele de creștere
In jurul vârstei de 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni și 6 luni, bebelușul își poate schimba brusc comportamentul de supt, revenind la o frecventa mai mare a acestora. În aceste perioade, el poate fi agitat, iritabil și mai sensibil la stimulare, părând că vrea să suga aproape constant. Probabil, el trece printr-un puseu de creștere și dezvoltare; suptul frecvent reprezintă modul său de a va stimula sânii să producă mai mult lapte, pentru a-i satisface nevoile crescute. Nu vă îngrijorați de cerințele sale mai mari.
De obicei, în câteva zile – o săptămână, când secreția lactata crește, nevoia de mai mult lapte a sugarului va fi satisfăcută și el va reveni la un comportament de supt mai previzibil.
Sarcina, nasterea si nou nascutul-Penny Simpkin
Daca iti doresti mai multe sfaturi despre cresterea copilului mic si alaptare,
Poti programa un curs sau o consiliere impreuna cu,
Liliana tudose
Educator Prenatal
Consilier in alaptare

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>