Imagine din arhiva personala

Imagine din arhiva personala

Din tot ce am citit pana acum am ajuns la concluzia ca copiii ne imita daca li se da sansa, iar in acest proces selectia nu are loc, adica copilul va absorbi absolut orice indiferent daca este bun sau rau, pozitiv sau negativ, constructiv sau distructiv.

Intr-o dimineata eram cu Emma la baie, ea in scoica, eu la chiuveta cu ritualul de rigoare. Tocmai implinise 6 luni. Mi-am luat periuta si m-am aplecat in fata ei sa ma vada cum ma spal pe dinti. Nu era prima data cand faceam asta, dar de data asta a intins mana. Si cum eu am decis de mult sa ii ofer orice vrea atat timp cat nu este periculos, m-am dus repede la dulap, i-am desfacut o periuta noua si i-am oferit-o. A fost super incantata, a luat-o si a molfait-o pana mi-am terminat eu treburile.

La final i-am pus periuta in paharul de pe chiuveta, alaturi de ale noastre si de atunci mereu cand merge dimineata cu mine ne “spalam” impreuna pe dinti.

In momentul acela in mintea mea s-au activat niste momente, niste discutii, niste imagini. O sa va scriu pe scurt 2 exemple:

1. Fetita prietenei mele de 2a6l alerga prin camera in timp ce noi ne pregateam sa iesim in oras. Mama ei i-a zis “te rog stai sa iti prind parul” si ea s-a oprit si a stat nemiscata cat a pieptanat-o si apoi i-a prins parul in coada, tot procesul facandu-se intr-o atmosfera calma fara nici cea mai mica graba. Am fost foarte curioasa de cat de linistita statea. Secretul: fetita ei a stat in fiecare zi intr-un coafor pentru ca bunicile si o matusa munceau acolo. De mica a vazut cum femeile stateau calme si linistite in timp ce alte persoane le manevrau podoaba capilara si ca atare asa face si ea.
2. Fetita de 6 ani-Vara asta cand ne-am intalnit, manca cate 3 inghetate pe zi. Am intrat in discutie cu ea incercand sa ii explic efectele zaharului, fara sa ii zic nici o clipa sa nu mai manance asa multa inghetata. M-a ascultat oarecum distrasa, apoi a trecut la ce facea ea inainte. Dupa 30 minute a venit la mine si mi-a zis “stii si tati mananca multa inghetata”.

Sunt niste exemple reale pe care le-am constientizat in momentul in care Emma era cu periuta in gura. De atunci, ca si activitati pe care le facem amandoua in baie, am inclus si pieptanatul – mereu cand iesim din casa, mergem amandoua in oglinda si ne pieptanam (ea fiind in sistem de purtare). Acum incerc si mai mult ca inainte sa o implic in cat mai multe activitati, sa ii vorbesc si mai mult despre tot ce fac prin casa pentru ca sunt sigura ca atunci cand momentul o va cere tranzitia va fi una foarte usoara si plina de incredere.

Aici se aplica foarte bine ceva ce am citit recent despre cum ar trebui privita interactiunea cu copilul nostru: nu fac activitati pentru copil, ci ii ofer ajutor sa invete sa si le faca singur.

Sunt Oana si sper ca povestioara mea sa va dea de gandit!

P.S. Acum Emma are aproape 8 luni si pentru ca i-au iesit 2 dinti am inceput sa ii pun pe periuta si prima “pasta de dinti”: ulei de cocos (sa facem oil pulling impreuna 😄)

 

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>