2013_06_29_juniper_homecoming_119

Motivele intalnirii cu mamicile

Unul dintre cele mai des intalnite motive pentru care ma intalnesc cu mamicile si bebelusii in primele zile dupa nastere se datoreaza faptului ca bebelusul nu vrea sa se ataseze la san. Mamele vor spune ca, dupa nenumarate minute de incercari, bebelusul fie adoarme (ceea ce inseamna ca bebelusul isi “inchide lumea”, cunoscut si ca inchidere neurologica… sau “se preface ca e oposum”) fie devine extreme de agitat.

Bebelus suprasolicitat sau stresat

Termenul de inchidere neurologica suna infricosator, dar este un raspuns normal al bebelusului atunci cand este suprastimulat sau frustrat. Devine „Zen”, daca vreti sa-i spunem asa, prin blocarea tuturor lucrurilor care l-ar putea distrage. Bebelusul trebuie sa se restarteze pentru a putea incerca din nou.

Uneori mamele spun ca daca bebelusul reuseste sa se ataseze, devine chinuitor pentru ele pentru ca apar rani ale sfarcurilor datorate pozitiei si tehnicilor de atasare incorecte. Dupa cateva minute de supt, bebelusul se desprinde frustrat si agitat, iar sfarcul mamei arata ca un ruj nou pentru ca bebelusul a apasat sfarcul dandu-i o forma ciudata.

Cum pozitionez corect un bebelus
Pe cat de fireasca este alaptarea, unii bebelusi, din diverse motive, nu au abilitatea de a se atasa corect la san. Pentru ca un bebelus sa poata fi alaptat, limba trebuie sa fie corect pozitionata in gura. Bebelusul trebuie sa poata deschide larg gura, sa tina limba in partea inferioara a gurii si sa poata intinde limba dincolo de linia gingiei inferioare. Deci limba trebuie sa se afle jos si sa se poata extinde in fata pentru a se putea atasa corect de sanul mamei.

Daca un bebelus nu a invatat cum sa isi pozitioneze corect limba, sau are ceea ce numim „stil de supt dezorganizat” bebelusul nu poate sa transfere corect laptele ceea ce are ca rezultat crestere incetinita in greutate, agitatie crescuta si sfarcuri foarte dureroase.
Daca vad un bebelus care intampina dificultati in a se atasa, primul pas este sa determin daca este o problema a mamei sau a bebelusului. Daca problema este a mamei, de obicei doar ajustand pozitia bebelusului, acesta este capabil sa prinda sfarcul si sa se ataseze corect.

Avem o zicala in lumea alaptarii, „De la nas la barbie si imbratisare”.

Asta inseamna ca, pentru ca bebelusul sa se ataseze, mama trebuie sa se asigure ca acesta se afla burtica pe burtica, mama prinde sanul ca pe un sandvis (stiu ca referirea la san ca la un sandvis poate parea ciudata) si trage sfarcul printr-o miscare de sus in jos, de la nas catre barbie si atunci cand bebelusul deschide gura larg ea trebuie sa il „imbratisese” catre sanul ei. Acest lucru permite ca o suprafata mai mare a sanului sa poata fi introdusa in gura bebelusului pentru a avea o atasare mai adanca si mai confortabila.
Cu toate acestea, unii bebelsi au guri mai mici sau frenuri, (frenul este un ligament „atos” aflat sub limba care ajuta limba sa se extinda sau sa se stranga dincolo de linia gingiei). Sau, pur si simplu, bebelusul nu a invatat cum sa isi miste corect limba. Motivele se pot datora anatomiei orale a gurii bebelusului sau varsta sa gestationala. Daca bebelusul are mai putin de 39 de saptamani de gestatie la nastere, adesea ii poate fi afectat stilul de supt. De aceea cei care se ocupa de ingrijirea dumneavoastra vor evidentia importanta pastrarii sarcinii pana la 39 de saptamani. Unul dintre primele lucruri care pot fi facute este folosirea unei protectii pentru sfarcuri pentru a permite bebelusului sa se ataseze mai adanc de san. Exista insa anumite linii de ghidare atunci cand se foloseste protectia pentru sfarcuri pentru a ne asigura ca nu este afectat aportul de lapte. Atunci cand este folosita corect, protectia pentru sfarcuri poate fi o unealta benefica.

Antrenament pentru supt
Cu toate acestea, o foarte buna strategie pentru ca bebelusul sa se ataseze bine, este sa invatam copilul cum sa suga folosind metoda cunoscuta ca antrenament pentru supt. In cazuri extreme ar trebui consultat un terapeut pentru a se asigura ca toate aspectele suptului au fost evaluate si corectate. In unele cazuri urmatorii pasi pot corecta suptul dezorganizat permitand o mai buna atasare, diminuand durerea sfarcurilor, oferind o mai buna experienta a alaptarii atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Semnele hranirii
De indata ce bebelusul incepe sa arate ca doreste sa fie hranit, isi duce mainile la gura, da semne ca se trezeste, scoate limba afara si isi linge buzele, pregatiti-va sa il hraniti. Nu asteptati pana incepe sa planga pentru a incerca atasarea. Plansul este un semnal tarziu al dorintei de a fi hranit si bebelusului ii va fi mai greu sa se ataseze la san atunci cand ii este foarte foame.

Cum fac exercitiul pentru supt
Tineti copilul in poala in pozitia sezand, sprijinindu-i capul in palma voastra, cu mainile curate, introduceti degetul aratator liber, cu palma in sus, in gura bebelusului si asezati-l confortabil pe palatul moale curbat din cerul gurii. Aveti grija sa nu introduceti degetul prea adanc in gura bebelusului pt ca ar putea sa se inece.

Introduceti degetul pana la prima articulatie. Varful degetului ar trebui sa atinga palatul care este moale si se afla in cerul gurii.
Mangaiati usor cerul gurii bebelusului pentru a-l incuraja sa inceapa sa suga. Odata ce simtiti ca bebelusul incepe sa suga intindeti degetul.

Bebelusul ar trebui sa-si curbeze lateralele limbii in jurul degetului dumneavoastra. Cu degetul indreptat (aplicand o presiune usoara in partea din spate a limbii) trageti de buza inferioara a bebelusului. Limba bebelusului ar trebui sa se afle in partea de jos a gurii cu lateralele curbate pe deget. Dupa verificarea pozitiei limbii, asigurati-va ca buzele sunt de asemenea curbate in afara in jurul degetului dumneavoastra.

Daca buzele bebelusului par a fi inauntru, si nu rasfrante ca cele ale unui peste, acesta nu va putea sa suga bine. Permiteti bebelusului sa suga degetul dumneavoastra pentru 1-2 minute in timp ce trageti in jos de barbie pentru a-l ajuta sa scoata limba mai in afara. Apasati usor in jos si inainte cu degetetul in timp ce bebelusul suge.
Atunci cand simtiti ca limba bebelusului s-a relaxat in pozitia potrivita (in jos si extinsa in fata) si are un ritm de supt bun, dumneavoastra si bebelusul sunteti pregatiti pentru atasarea la san. Asigurati-va ca aveti o perna buna pentru suport, aduceti copilul catre san si lasati-va pe spate cand il atasati.
*Retineti „De la nas la barbie si imbratisare” in timpul atasarii!!! Cand bebelusul este atasat adanc, trageti-i buza inferioara catre exterior.
Incercati sa nu va descurajati daca bebelusul nu se ataseaza imediat. Ar putea fi nevoie de mai multe incercari de antrenament pentru supt pentru a se obisnui cu pozitia limbii. Asa cum se intampla cu toate exercitiile, cu cat le faci mai mult, cu atat devin mai usoare.

Articol tradus de Irina Urziceanu-voluntar Asociatia Birth & Building Center

Acesta este articolul initial

Daca iti doresti sa discuti mai multe cu un consilier in alaptare, te invitam sa programezi intalnirea.

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>