Multi medici din Romania considera ca riscurile pentru  mama si copil sunt mai mari daca gravida alege sa nasca natural, decat daca s-ar interveni inca o data chirurgical.
Cand vorbim de ruptura uterina, medicii se raporteaza la acele cazuri cu incidenta mica, dar care totusi pot aparea.
Si totusi de ce femeile aleg acest mod de a naste?
Obstetricienii sustin ca orice semn de ruptura uterina poate fi observat si intervenit in timp util, de aceea este necesara o atenta monitorizare a travaliului.
Ce urmaresc medicii in timpul travaliului ?
-bataile cordului fetal
-tensiunea arteriala a mamei
-forma uterului
-eventualele sangerari
Uneori un travaliu se poate incheia prin operatie cezariana.
Si totusi de ce femeile  aleg sa nasca astfel, pe deplin informate?
In acest moment in strainatate aceasta practica medicala a devenit o rutina.

Exista confirmari precum ca nasterea poate evolua fara surprize, iar incidenta cazurilor grave este extrem de scazuta.

In Romania, anumiti medici sunt dispusi sa monitorizeze un astfel de travaliu, dar politica spitalului nu o permite.

De asemenea exista medici care considera ca gravida poate lua o hotarare ce poate fi cu repercursiuni grave pentru mama si copil, de aceea nu accepta ideea.
Totusi, sa nu uitam, Romania se afla undeva la inceput in acest domeniu.

 

Dar sunt sufieciente povesti pozitive astfel incat sa le dam putere si altor femei!

Ca orice lucru nou, exista teama de esec, insa practica este cea care aduce rutina si marile satisfactii, fara repercursiuni asupra mamei si copilului.
O alta categorie de medici din Romania, respecta dreptul de a alege informat al gravidei, ii explica riscurile, pacienta si le asuma pe proprie raspundere si semneaza.
Dar sa nu uitam, ca este extrem de importanta relatia pe care o formeaza pacienta cu medicul si in special increderea in atitudinea lui profesionala, convinsa fiind aceasta ca ,orice semn de ruptura uterina poate fi depistat si intervenit in timp record.
Femeile considera ca au dreptul unei probe de travaliu.

As vrea sa va expun cativa factori extrem de importanti pentru ca un travaliu sa decurga normal, fara complicatii. Sunt studii efectuate, iar practica ,o confirma, dar nu uitati ca ma refer la practica altor tari care sunt undeva cu 10-15 ani inaintea noastra in acest domeniu.
1.Travaliul sa se declaseze de la sine.
Ce presupune acest lucru?
a) Un travaliu nu a inceput daca, a cazut doar dopul gelatinos. Acesta poate cadea treptat, fara sa existe contractii cu caracter progresiv, ci doar contractiile Braxton Hiks, care nu au efect asupra dilatarii colului.(pana la 10 zile, depinde de medic cat de permisiv este)
b) Chiar daca a inceput caderea dopului gelatinos si avem deja contractii care par sa dilate colul acestea pot fi la un interval aparent regulat, de ex. la 10 minute, la 15 minute, pot tine pe tot parcursul unei nopti sau al unei dimineti.

Adesea, in aceste situatii gravidele considera ca travaliul a inceput si se indreapta catre unitatea medicala in care vor naste, insa ele se afla undeva in pretravaliu si poate dura mai mult sau mai putin.
c) Daca avem contractii care dureaza o noapte, dar dilatatia ramane 2-3, iar contractiile stopeaza, bataile cordului fetal sunt bune, nu este cazul sa intervenim.
O gravida va trebui sa ramana acasa sau chiar daca este intr-un spital sa aiba incredere in ea si sa nu forteze natura.
Gravidele ar trebui sa stie ca sunt in pretravaliu si ca defapt bebelusul isi cauta pozitia de nastere, aceste contractii, care pornesc destul de intens si apoi cedeaza, directioneaza capul fetal cu diametrul cel mai mic pentru a putea patrunde prin canalul de nastere.
2. O alta conditie esentiala este ca gravidei sa i se permita schimbarea pozitiei sau adoptarea pozitiilor verticale.
De asemenea facem referire tot la pozitionarea capului fetal, stiti cat de important este sa te misti asa cum simti, sa adopti pozitiile pe care ti le dicteaza trupul.
3.Frica este cea care blocheaza dilatatia
Daca avem un travaliu lung, poate deveni dureros si nu suntem sprijinite afectiv, nu avem pregatire prealabila pentru a ne putea induce o stare de relaxare, nici incurajarea personalului sanitar, apare sentimentul de frica.
Cand exista teama, exista adrenalina si noradrenalina, care sunt benefice pe perioada travaliului NUMAI in stadiul final, in momentul expulziei.
Daca avem adrenalina si noradrenalina pe intreg parcursul travaliului sau numai intr-o anumita perioada, nu ne mai putem misca liber directionate de instincte, nu mai putem fi lucide si undeva in subconstientul nostru, ne dorim ca travaliul sa se termine.

Eram pregatite pentru nastere naturala, dar cand durerea ajunge la o anumita intensitate, incat o percepem ca pe vatamare proprie, instinctul ne spune ca vrem sa se termine oricum, chiar si cu o cezariana.
3.Cand simtim nevoia de a impinge este esential sa impingem instinctiv si nu directionat. In acest fel se respecta ritmul contractiilor naturale si nevoia de odihna a gravidei. Impingerea directionata poate aduce epuizarea mamei si poate chiar scaderea batailor cordului fetal si nevoia de interventii medicale.
4.Este bine catravaliul sa decurga natural fara niciun fel de interventii medicale: inducerea artificiala a travaliului, folosirea perfuziei cu ocitocina, epidurala.

 

Articol scris de Liliana Tudose, in anul 2010, dupa participarea ca doula alaturi de Antoanela la prima NVDC din Spitalul Privat Isis.

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii