angorjarea-sanilor-sau-furia-laptelui_541_photo

Mituri frecvent  intalnite

Mitul 1:   Este normal ca mamele sa aiba sani durerosi si angorjati, grei la trei sau patru zile dupa nastere.

Realitate:  Angorjarea dureroasa este des intalnita, insa deloc normal si nu ar trebui sa apara.  Este usor de prevenit prin evitarea infuziilor intravenoase din timpul travaliului, al nasterii si de dupa nastere si printr-o buna organizare a alaptarii dupa nasterea copilului.

Uneori, infuziile intravenoase sunt necesare, dar in aceste cazuri cantitatea de fluide primita de catre mama ar trebui sa fie cat mai scazuta.

Mitul 2: Durerea din sani indica o afectiune care necesita administrarea de antibiotic.

Realitate: Mamele pot suferi de dureri ale sanilor din mai multe motive, dar putine dintre acestea necesita administrarea de antibiotic.

Mitul 3: Daca o mama sufera de o infectie la san trebuie sa intrerupa alaptatul, cel putin pentru o perioada.

Realitate: Continuarea alaptarii ajuta la drenarea laptelui din sani si duce o vindecare mai rapida.

Alaptarea il protejeaza pe copil de boli care implica bacterii; intreruperea alaptarii creste sansele bebelusului de imbolnavire.

Medicatia folosita pentru tratarea mastitei nu este un motiv pentru intreruperea alaptarii.

Mitul 4: In caz de abces mamar, trebuie sa intrerupeti alaptarea.

Realitate: Nu este adevarat. Metodele actuale de tratament nu impugn intreruperea alaptarii nici macar la sanul unde a aparut abcesul.

Angorjarea in a treia si a patra zi dupa nastere . Multe proaspete mame si o mare parte din personalul medical cred ca este normal ca mamele sa aiba sani umflati in a treia sau a patra zi dupa nastere.

Daca sanul nu este angorjat, se presupune ca mamele nu produc suficient lapte. Acest lucru pur si simplu nu este adevarat.  Exista o problema daca sanii mamei devin dureros de angorjati si o problema si mai mare daca bebelusul nu se poate atasa la mamelonul tare si umflat.

Am tot auzit saptamanal de la proaspetele mame ca bebelusii lor erau alaptati ”extrem de bine” in timpul primelor zile, dar ca apoi au refuzat sa se mai ataseze cand “a venit laptele” , iar sanii s-au angorjat.

Cred ca daca se intampla asta, probabil ca nou- nascutul nu a luat niciodata bine mamelonul in gura lui si a facut miscarile de supt, dar nu s-a atasat de fapt si nici nu a prea supt lapte din san.

Bebelusul doar “se prefacea” ca suge. Cand sanii s-au umflat ca rezultat al alaptarii incorecte din primele zile, copilul nu a mai putut sa se “prefaca”. Cu alte cuvinte, este normal ca mamele sa isi simta sanii plini chiar inconfortabili, pentru cateva zile, cand creste volumul de lapte, dar angorjarea pana la durere si faptul ca bebelusul nu reuseste sa se ataseze nu sunt normale si pot fi prevenite.

Separarea mamei de copil , infasarea bebelusului pentru a dormi si a nu cere sa fie alaptat, folosirea unei suzete pentru a intarzia hranirea, imbuibarea coplului cu suplimente nenecesare, folosirea biberoanelor, remarcile descurajante ale personalului din spital si multe altele contribuie la angorjarea resimtita de prea multe mame. Alaptarea in primele zile Colostrul , laptele produs in primele zile, este intesat de antibiotic si de alte componente imunitare care interactioneaza cu bebelusul, protejandu-l, plus concentratii ridicate de acizi grasi polinesaturati cu catena lunga.

Colostrul contine si o cantitate suficienta de vitamin K ce ajuta la prevenirea sangerarilor la copil .

Cantitatea de protein este mai mare decat in laptele matur si colostrul metine glicemia bebelusuli mai bine decat laptele praf, tratand o glicemie scazuta mai bine decat laptele praf. C

olostrul este un lichid extrem de special. Ar trebui sa il ridicam in slavi, nu sa spunem “oh, e doar colostru”. Si mai important, ar trebui sa ne asiguram ca bebelusul il primeste! Si cea mai buna modalitatea ca acesta sa il primeasca este direct din san.

Un nou nascut nu are nevoie de o cantitate mare de colostrum. Uneori mamele se ingrijoareaza deoarece un nou nascut hranit cu biberonul primeste mult mai mult lapte in primele zile decat un copil alaptat, chiar daca acesta suge corect. Realitatea este ca bebelusii hraniti cu lapte praf sunt supra-alimentati.

Mamele se ingrijoreaza de asemenea din cauza ca bebelusii lor vor sa stea la san perioade mai lungi de timp si de obicei nu sunt deloc multumiti daca ii tinem la san conform regulii “de la 10 pana la 20 minute per san”.

Dar aceasta regula isi are bazele in hranirea cu biberonul. Alaptarea este foarte diferita, iar bebelusul ar trebui sa fie alaptat atat timp cat doreste, la fiecare hranire. Alaptarea este o sursa minunata de alinare si linistire pentr nou nascut, care tocmai a trecut printr-o experienta coplesitoare. Este natural sa doreasca sa stea mult timp cuibarit piele pe piele cu mama sa, alaptat fiind.

Dar daca sanii mamei se angorjeaza dureros? Obtinerea unei bune atasari a copilului si a unui supt corect si hranirea la cerere sunt cele mai importante abordari pentru prevenirea si tratarea angorjarii dureroase. Sunt lucruri care pot stanjeni aceste abordari fara macar ca mama sa is idea seama.

Am o serie de trei clipuri video pe “ http://youtube.com/user/IBCToronto” in care puteti vedea un copil imbracat prea gros, cmplet adormit, iar apoi, dezbracat fiind, trezindu-se si sugand la san.

Daca bebelusul respectiv nu ar fi fost dezbracat, probabil ca a mai fi dormit o vreme. Acelasi lucru se poate intampla si cu copiii infasati sau incotosmanati precum cei pe care ii vedem adeseori in spitale.

Bebelusii sunt tinuti la cald si nu prea se pot misca, astfel ca nu se trezesc cand le este foame. Acest lucru poate duce la angorjare din cauza ca nou -nascutul nu suge suficient de mult sau suficient de bine.Daca un copil poate lua sanul si poate suge, situatia se va imbunatati in urmatoarele zile fara a fi nevoie de interventii.

Dar copilul trebuie sa suga lapte din san! Daca acesta nu poate lua sanul sau nu suge, trebuie sa reduceti inflamatia sanului prin alte modalitati, pentru ca bebelusul sa se ataseze bine sis a suga din san.

Extragerea manuala a laptelui

De multe ori, extragand putin lapte, mama poate sa inmoaie mamelonul si areola destul de bine pentru ca bebelusul sa se poata atasa.  Extragerea manuala este mai indicate, deoarece, in acest moment, pompa poate efectiv sa aduca mai mult lichid in mamelon si areola sis a agraveze inflamatia sanilor.

Aplicarea unei presiuni inverse

Aceasta este o tehnica descrisa de Jean Cotterman, IBCLC, care a fost folosita cu success pentru a ajuta la eliminarea de lichid in exces din mameloane si areole astfel incat bebelusul sa se poata atasa

In cazut in care gleznele va sunt umflate si apasati cu degetul in jurul lor, se va forma o adancitura care va ramane astfel timp de cateva minute. Aplicarea unei presiuni inverse foloseste aceasi tehnica pentru a impinge lichidul inapoi din mamelon si areola.

Am auzit de un procedeu numit “laleaua” in unele tari din Europa, ce descrie modalitatea prin care unii secialisti in lactatie le invata pe mame aceasta tehnica; isi folosesc degetele de la mana adunate spre varfuri, ca o lalea partial deschisa, pentru a face un cerc in jurul areolei.

Pentru mama, poate fi mai usor sa foloseasca doua maini si nu una singura, apasand cu degetele de la o mana orizontal deasupra mamelonului si cu degetele de la cealalta mana sub mamelon. Procedura va fi realizata chiar inainte de a incerca sa puneti copilul la san.

Jean Cotterman recomanda ca presiunea sa fie aplicata pe mamelon timp de cel putin 60 secunde. Odata ce areola este mai putin umflata, copilul trebuie pus imediat la san, avand in vedere ca lichidul se poate reacumula rapid. Poate fi necesara repetarea procedurii pentru toate hranirile din urmatoarele cateva zile.

Frunzele de varza Cred ca exista ceva adevar in ideea ca frunzele de varza reduc angorjarea. Nu am vazut dovezi stiintifice, dar multe mame mi-au spus ca au simtit ca frunzele de varza le ajuta .

Unii specialist in lactatie cred ca folosirea prelungita a frunzelor de varza poate scadea lactatia, dar acest lucru ar fi de asemenea dificil de dovedit, avand in vedere faptul ca angorjarea pe termen lung scade si lactatia.

Iata ce recomand eu : Luati o varza verde, indepartati frunzele exterioare si desfaceti varza , apoi luati cateva Frunze din interior si pozitionati-le pe san dupa hranire, in interiorul sutienului. Se potrivesc perfect datorita formei curbate a frunzei. Unii mai recomanda zdrobirea frunzelor cu un facalet pentru a le ajuta sa se aseze sunt mai bine pe forma sanului. De fapt, nu exista niciun protocol convenit general pentru folosirea frunzelor de varza. Unii specialist in lactatie sugereaza folosirea cestora dupa fiecare hranire si pastratrea pe san timp de aproximativ 20 de minute. Unii sugereaza sa tineti frunzele de varza pan ace se ofilesc sau pana tribe sa hraniti din nou copilul. Altii recomanda sa le folositi doar de 3 sau 4 ori pe zi.

Experimentati si vedeti ce functioneaza in cazul vostru. Mai multe informatii despre angorjare

1. Este important sa primiti ajutor cu atasarea, deoarece, cu cat se ataseaza mai bine copilul, cu atat va primi lapte mai mult si cu atat mai repede se va diminua angorjarea.

2. Va pot fi de folos si medicamententele pentru durere.

Cum ar fi ibuprofen sau ketorolac sau alte antiinflamatoare nesteroidiene – va pot fi de folos , caci aceasta familie de medicamente scade inflamatia si durerea. Niciunul dintre AINS nu impune intreruperea alaptarii.

Acetaminofenul poate fi util in caz de durere, dar nu duce la scaderea inflamatiei. Exista numite dubii cu privere la codeine dar , daca este necesara si folosita doar pentru cateva zile, este acceptabila.

Nu este nevoie sa intrerupeti alaptarea daca luati codeina, dar aveti grija ca bebelusului sa nu fie prea somnoros. In cazul in care au fost folosite alte abordari, rar va fi necesara codeine, chiar si pentru angorjari grave. Mai mult, copiii pot fi somnorosi din cauza unei alaptari incorecte.

dr. JACK NEWMAN

Recomandam participarea la cursurile prenatale de alaptare pentru a preveni situatiile mai sus mentionate.

Daca ai nevoie de ajutor poti solicita ajutorul unui consilier in alaptare din cadrul centrului.

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii