ad-1445

 Plantele medicinale nu sunt neaparat mai sigure decat medicatia preparata in fabrici. 

Daca plantele medicinale pot schimba ceva in corp in bine, pot schimba si in rau.

Este mai bine sa nu aveti nevoie de medicatie, dar cred cu putere ca , daca bebelusul poate primi mai mult lapte de la mama sa si / sau se poate evita laptele praf ori se poate folosi mai putin lapte praf, merita sa luati medicamente.

 Inainte vedeam medicamentele galactogoge ca pe o ultima solutie. 

Insa uneori o crestere imediata in productia de lapte cauzata de medicamente galactogoge productia de lapte cauzata de medicamente galactogoge poate da lucrurilor o cu totul alta turnura.

Totusi, medicamentele galactogoge nu trebuie recomandate fara a include in prealabil primii patru pasi de mai sus , acestia fiind extrem de importanti. Schinduf(trigonella foenum-graecum).

Schinduful este o planta medicinala clasificata drept aliment de catre Departamentul de Sanatate din Canada.

Este un medicament traditional pentru o productie mai mare de lapte folosit frecvent in Orientul mijlociu, dar nu detinem suficiente dovezi care sa-i ateste eficacitatea.

In cadrul clinicii, incepem de obicei cu o doza de trei capsule de schinduf de 3 ori pe zi. Schinduful este ambalat in capsule de marimi diferite si , la fel ca cele mai multe remedii din plante medicinale, nu este standardizat, astfel ca ingredientele pot varia. O mama care ia suficient schinduf va mirosi astfel. Daca nu, ar trebui sa creascsa numarul de capsule.

Experienta noastra ne arata ca schinduful functioneaza cel mai bine in primele zile dupa nastere, astfel ca , daca incepet administrarea dupa sase saptamani, nu va va ajuta prea mult. 

Pe de alta parte, unele mame care au suferit de o scadere a lactatiei spun ca schinduful le-a ajutat cu lactatia chiar si la cateva luni dupa nastere. Studii asupra sobolanilor care au primit doze foarte mari de schinduf injectate in spatiul abdominal au mentionat aparitia hipoglicemiei.

 O mama care cantareste 60 kg si care ia capsule de 500 mg de schinduf pe zi , ar lua 0,075 g /kg/ zi, mult mai putin decat au luat sobolanii, asa ca ce spune acest lucru, avand in vedere ca noi nu il injectam in abdomenele mamelor?

 In ceea ce priveste studiile pe subiecti umani, exista cateva, dar numai in diabetica, iar ele au dovedit o posibila hipoglicemie usoara. In cazul in care o mama bolnava de diabet, care alapteaza, ia medicamente pentru a-si scadea nivelul de zahar din sange, ar trebui sa se asigure ca isi testeaza regulat nivelul de zahar din sange.

O alta problema discutata este ca mamele care iau schinduf pot suferi modificari ale functiei glandei tiroide. Am incercat sa gasesc sursele pentru o asemenea afirmatie si nu am gasit niciun studiu care sa dovedeasca o asemenea legatura. In cazul in care exista un motiv de ingrijorare, mama ar trebui sa isi testeze functia tiroida.

In cele din urma s-a insinuat ca , avand in vedere ca schinduful face parte din aceeasi familie cu arahidele, femeile care sufera de alergie la acestea nu ar trebui sa il ia.

Totusi, daca doua alimente fac parte din aceeasi familie nu inseamna ca o mama care este alergica la unul din ele va fi alergica la toate. Efectele secundare pe care le-au raportat mamele care au luat schinduf crampe abdominale si diaree.

Aceste efecte secundare dispar de obicei la cateva zile. 

Aceste efecte secundare dispar de obicei la cateva zile dupa administrarea de schinduf. Si nu tuturor le place mirosul de schinduf. Schinel ( Cnicus benedictus) : Ca si in cazul schindufului, sunt putine studii care motiveaza folosirea sa prentru a creste productia de lapte.

Totusi , pare sa ajute . 

Cateva dintre mamele de aici au adaugat schinel peste schinduf si au raportat ca cele doua functioneaza mai bine impreuna decat separat. Nu am auzit de la nicio mama sa fi suferit de efecte secundare de la schinel.

Trebuie sublniat faptul ca schinelul nu este acelasi lucru cu ciulinul laptelui . 

Unii specialisti in lactatie considera ca ciulinul laptelui nu are efectele scontate, dar eu nu am experienta in privinta lui. Moring ( Moringa oleifera): A fost folosita ca supliment nutritiv in Filipine pentru mai multi ani si exista informatii care indica faptul ca este extrem de hranitor.

In clinica noastra am avut o interactiune limitata cu aceasta planta, la fel ca si cu schinduful si schinelul, insa cele mai multe mame raporteaza ca au observat o imbunatatire in productia de lapte dupa ce le-au consumat.

Una dintre societatile care furnizeaza aceasta planta recomanda administrarea a cate doua capsule de 3 ori pe zi. Efectele secundare par sa fie rare. Alte plante medicinale: S-a observat ca exista multe plante medicinale pentru cresterea productiei de lapte.

Avem tendinta sa recomandam nu mai mult de 2 sau 3 , avand in vedere ca mai multe capsule mari pot fi prea mult.

Alte plante medicinale recomandate sunt : ciumarea, frunza de zmeura si nalba mare. 

Exista si altele, dar experienta noastra referitor la aceste plante e cvasiinexistenta.

 Domperidona: Acest medicament este foarte folositor pentru a creste productia de lapte, dar trebuie folosit in mod rational. Multi medici/moase/asistente au foarte putina experienta cu acest medicament.

Unii il vor prescrie fara a o ajuta pe mama sa alapteze.

Unii il vor prescrie pentru o perioada foarte limitata de timp, desi sunt mame care vor avea nevoie de el pentru mai multe saptamani sau chiar luni.

Unii nu il vor prescrie din cauza atentionarii atrase asupra acestui medicament in iunie 2004 de catre Administratia Federala a Medicamentelor (FDA) din Statele Unite.

FDA are jurisdictie doar in Statele Unite, totusi medicii canadieni se folosesc de multe ori de atentionare ca justificare pentru a nu prescrie domperidona mamelor care alapteaza. In 20012, Departamentul de Sanatate din Canada a emis o atentionare cu privire la un potential deces la batrani.

Atentionarea din partea Departamentului de Sanatate din Canada a fost nejustificata, scrisa prost si bazata pe o cercetare superficiala si prost interpretata. Am folosit domperidona la mai multe mii de femei si putine au avut ceva mai mult decat unele efecte secundare slabe.

Domperidona este considerata un medicament suficient de sigur pentru a putea fi achizitionat fara reteta in cateva tari din Europa.

Printre ele se numara Marea Britanie, Irlanda, Olanda si Belgia.

Totusi, niciun medicament nu este 100% sigur. Orice medicament cauzeaza modificari ale organismului, ceea ce poate duce de asemenea la efecte secundare nedorite.

 Uneori, efectele secundare sunt grave. 

Riscurile medicamentului trebuie sa fie comparate cu beneficiile.

In cazul majoritatii mamelor, cresterea lactatiei reprezinta un beneficiu mai mare decat riscul administrarii medicamentului, care tinde sa fie minor si sa nu dureze mai multe de cateva zile.

Informatii utile despre domperidona:  Domperidona nu trece din sange in creier.

Acest lucru este important, deoarece, spre deosebire de metoclopramid si de medicamente cum sunt cele mai multe calmante , care cresc si ele productia de lapte prin cresterea secretiei de prolactina a glandei pituitare, domperidona nu pare sa cauzeze efecte secundare psihiatrice sau neurologice semnificative.

 Teoretic, domperidona ar trebui sa nu functioneze bine in primele 3 sau 4 saptamani dupa anstere, deoarece actioneaza probabil prin cresterea nivelurilor de prolactina, care sunt inca ridicate in primele cateva saptamani dupa nastere. In unele cazuri, totusi, pare sa functioneze. Incepem cu domperidona, cu o doza de 3 tablete (30 mg), de 3 ori pe zi.

Desi poate functiona si in doze mai mici, este mult mai probabila aparitia unei reactii din partea mamei daca cu patru tablete( 40 mg) , de 3 ori pe zi, insa de obicei nu depasim patru tablete, de patru ori pe zi.

Imi dau seama ca aceste doze sunt mai mari decat cele recomandate de firma producatoare, dar aceasta recomanda medicamentul in alt scop, nu pentru cresterea productiei de lapte.

Domperidona functioneaza cel mai bine la mamele care au avut o productie buna de lapte, dar, dintr-un motiv sau altul, productia de lapte a scazut. Domperidona are un efect mai mic la mamele care nu au avut niciodata o productie buna de lapte, dar intotdeauna creste cumva lactatia.

Unele mame reactioneaza bine la inceput si apr sa aiba o reactie tot mai slaba pe masura ce trece timpul.

Teoria spune ca domperidona cauzeaza o eliberare a prolactinei depozitata in glanda pituitara, dar , odata ce aceasta este folosita, domperidona nu mai are efect.

 Acest lucru nu explica de ce scaderea productiei dupa o reactie initiala buna nu are loc la cele mai multe mame care iau domperidona.

De obicei, ajuta cresterea dozei de domperidona, dar avand in vedere ca recomandam rareori mai mult de 4 tablete, de 4 ori pe zi, nu putem continua sa o tot crestem.

Faptul ca o doza tot mai amre de domperidona pare sa imbunatateasca lactatia din nou indica faptul ca explicatia cum ca glanda pituitara a fost golitata de prolactina nu prea mai are sens.

Am incercat sa reducem doza pentru cateva zile sau o saptamana si apoi sa o crestem din nou.

Acest lucru poate functiona. 

Este de asemenea posibil ca organismul sa aiba o reactie la secretia crescuta de prolactina, incercandu-se “intoarcerea la normal”.

 Multe dintre activitatile hormonale ale corpului functioneaza pe baza unei reactii, atat pozitive, cat si negative.

Astfel , este la fel de probabil ca , daca un medicament duce la cresterea secretiei de prolactina , nivelurile tot mai crescute de prolactina ii transmit hipotalamusului sa produca mai multa dopamina si astfel sa reduca nivelul de prolactina.

Dar, din nou de ce pare sa lis e intample doar unora dintre mame acest lucru , nu tuturor sau nici macar majoritatii ? Nu stim.

 Unele mame au afirmat ca domperidona le-a redus productia de lapte. 

Acest lucru este neobisnuit si rareori am auzist asa ceva de la pacrientele din cadrul clinicii noastre, daca am auzit vreodata, dar primesc e-mailuri in acest sens.

Nu pot explica modul in care domperidona ar putea scadea productia de lapte.

Cele mai multe dintre mamele care ma contacteaza cu privire la acest lucru alapteaza, pompeaza lapte si spun ca reusesc sa extraga mai putin de cand iau domperidona.

 Este posibila o alta explicatie? Eu cred ca da.

Daca mama are acum mai mult lapte, copilul va suge mai mult din san, rezultatul fiind ca bebelusul goleste sanul mai bine, astfel camama reuseste sa scoata cu pompa mai putin.

In orice caz, pomparea nu este o buna modalitatea de a afla cat lapte produce o mama.

 Evident, daca poate pompa mult lapte, atunci produce, insa daca nu poate scoate cu pompa decat putin, asta nu inseamna ca produce putin.

Multe mame ale caror bebelusi iau foarte bine in greutate si care sunt alaptati exclusiv spun ca nu pot extrage manual sau cu pompa decat cantitati destul de mici, chiar daca folosesc o pompa buna.

Am avut un caz in cadrul clinicii noastre cu o mama al carei nou nascut nu se atasa. 

Pompa mult lapte, dar din cauza ca bebelusul nu se atasa, i-am recomandat sa ia domperidona.

Dupa ce a inceput tratamentul cu domperidona, reusea sa pompeze mult mai putin lapte, dar totusi suficient pentru ca bebelusul sa ia bine in greutate doar pe baza laptelui matern primit.

Cum pot explica acest lucru? Nu stiu. 

 Le incurajam pe mamele care iau domperidona sa nu renunte la medicament pana cand bebelusul nu mananca bine solidele.

Un numar semnificativ de mame care iau domperidona constata ca descresterea dozajului are ca rezultat scaderea productiei de lapte.

Pentru altele, aceasta nu este o problema.

 Dar daca productia de lapte scade intr-adevar, copilul poate compensa diferenta mancand mai multe alimente solide, pana ce mama creste din nou doza de domperidona.

De multe ori, mamele primesc retete pentru domperidona pentru o perioada foarte limtitata de timp.

Cele mai multe mame trebuie sa ia domperidona pentru mai multe saptamani, chiar si atunci productia de lapte poate scadea daca il intrerup, in special daca il intrerup brusc.

Nu cred ca administrarea de domperidona pentru mai multe luni va poate ingrijora, deoarece exista oameni care iau domperidona pentru tulburari stomacale mai mult de un deceniu.

Avem o anumita experienta acum cu mamele care au luat domperidona cand alaptau unul dintre bebelusi, dar care nu au avut nevoie de medicament si la urmatoru.

Este posibil ca ,avand mai multa experienta si poate beneficiind de un ajutor mai bun, urmatoarea lactatie a mamei sa decurga mai bine

Alăptarea pe întelesul tuturor

Dr. Jack NEWMAN

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii