15825986_1385912604781929_3795712250415693924_n

Dezbatere in cadrul emisiunii Arena Medicala
O intrebare cheie pe care o adresez mamicilor cand aleg nasterea naturala: “De ce iti doresti o nastere naturala?”
Atunci cand raspunsul este: “Pentru ca mi-e teama de cezariana, de o interventie chirurgicala”,
Le spun ca acesta nu este un argument sau o motivatie suficient de puternica, astfel incat sa reuseasca sa treaca printr-un travaliu, respectiv, o nastere naturala.
Nu alegem nasterea naturala pentru ca ne este frica de ceva, ci pentru ca simtim ca ni se potriveste.
Nu alegem nasterea naturala pentru ca este in “trend”, dar din urma exista frici si emotii nerezolvate, teama de durere sau un conflict cu autoritatea medicala, nascute in urma unor experiente din trecut.
De-a lungul timpului, in stand de vorba cu mamicile dupa nastere in cadrul consilierilor la domiciliu, fie ca e vorba de o consiliere in alaptare sau o consiliere a emotiilor, am intalnit femei care si-au dorit sa nasca prin cezariana,
Iar dupa nastere se simt foarte bine si pasii alaptarii sunt pozitivi;

Femei care si-au dorit sa nasca natural si si-au facut un plan de nastere, neluand in in calcul cezariana de cele mai multe ori resimt durerea cezarienei, lactatia se declanseaza mai greu.
Trebuie sa existe un echilibru intre asteptari: Ceea ce-mi doresc astazi /ceea ce pot obtine
Nasterea naturala se potriveste fiecarei femei –manusa, daca simtim ca trupul nostru este pregatit pentru acest lucru.
Daca femeia are informatia dobandita la cursurile mele, are pregatirea fizica dobandita la sedintele de miscare, relaxare, respiratie, concentrare atunci ea va putea fi o buna candidat pentru o nastere naturala- emotionala.
Ea va sti sa-si inteleaga trupul, va sti ce asteptari sa aiba, va sti ca natura o ajuta.
Sunt aspect pe care le discutam atat la cursurile Lamaze cat si in consilierile individuale, personalizate la care incercam sa gasim acel echilibru intre asteptari si realizari, atat in ceea ce le priveste pe ele cat si raportate la cei din jur.
Pentru ca nu ne dorim doar o gravida informata si pregatita pentru nastere ci o proaspata mamica echilibrata, prezenta pentru puiul ei, impacata cu nasterea ei, chiar daca nu a decurs conform dorintelor,
O mama care isi intelege travaliul/nasterea, indiferent ca a fost pe cale naturala sau s-a finalizat printr-o cezariana.

 

Liliana Tudose

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii