Newborn baby sleeping on the chest of his mother

Un sistem de suplimentare la san este un dispozitiv care ii permite mamei care alapteaza sa ii dea completare bebelusului cu lapte matern extras, glucoza cu colostru , glocoza simpla sau, daca este necesar, lapte praf, fara a folosi biberonul.
Sistemul de suplimentare la san este de departe cea mai buna metoda de hranire cu completare, asta daca suplimentul este intr-adevar necesar. Sistemul de suplimentare la san este mai bun decat o seringa, decat hranirea cu cana, cu degetul sau cu orice alta metoda, avand in vedere ca bebelusul este la san si este astfel alaptat. Bebelusii, asemenea adultiolor, invata prin practica . In acest caz, invata sa suga, fiind alaptati. Mai mult, bebelusul care primeste completare in timp ce este atasat la san primeste si lapte de mama din san.
Un sistem de suplimentare la san consta intr-un recipient pentru supliment- de obicei un biberon cu gaura tetinei largita pentru a-i permite tubului sa treaca prin ea – si un tub lung, subtire, care pleaca din acest recipient.

Nu taiati capatul tubului pentru a nu face marginile ascutite. Sistemele de suplimentare la san fabricate de firmele specializate sunt disponibile si usor de folosit in anumite situatii: cea in care nevoia pentru un sistem de suplimentare la san fabricat de o firma specializata nu este ieftin, costa cam la fel de mult ca un lapte praf obisnuit pentru doua saptamani.
Folosirea unui tub cu o seringa , cu sau fara tija , asa cum recomanda unii consultanti in lactatie, face ca totul sa fie mai complicat si mai putin eficient pentru imbunatatirea abilitatilor de supt ale bebelusului. Impingerea laptelui in gura copilului cu seringa nu il invata pe copil cum sa suga, avand in vedere ca primeste lapte chiar daca nu suge corect.
Cum sa folositi sistemul de suplimentare la san
1. Atasati copilul si alaptati la ambii sani, apoi puneti copilul inapoi la primul san. Sanul ar trebui sa fie dat la o parte cu blandete pentru a putea vedea coltul gurii copilului, iar tubul , tinut intre degetul aratator si degetul mare, trebuie inserat in coltul gurii bebelusului, astfel incat sa intre drept spre gat si, in acelasi timp, usor in sus spre cerul gurii. Tubul este bine introdus cand lichidul suplimentar se scurge destul de rapid. De obicei, nu este nevoie sa umpleti tubul cu lichid suplimentar inainte de a-l introduce in gura bebelusului.
2. Puteti , de asemenea, sa atasati copilul la san si la tub in acelasi timp. Reglati tubul astfel incat capatul acestuia sa fie langa capatul mamelonului, iar restul tubului sa fie asezat de-a lungul sanului. Tubul trebuie pozitionat astfel incat sa fie in coltul gurii bebelusului in momentul atasarii.

3. Tubul poate fi lipit cu banda de san, daca mama doreste astfel, desi acest lucru nu este chiar necesar si nici macar util, in unele cazuri.
4. Nu este nevoie ca tubul sa treaca de capatul mamelonului, ci sa treaca usor de gingiile bebelusului pentru a functiona corespunzator. Pare sa functioneze mai bine daca tubul este pozitionat in coltul gurii bebelusului si intra direct in gura copilului, peste limba. Uneori poate fi de folos sa tineti tubul fixat cu degetul, deoarece unii bebelusi au tendinta de a-l impinge afara cu limba.
5. Recipientul care contine suplimentul nu trebuie sa stea deasupra capului copilului. Daca sistemul de suplimentare la san functioneaza doar cand sticla este pozitionata mai sus decat capul copilului, cevanu este in regula. Tineti sticla mai sus doar daca vi se recomanda de catre doctor sau de catre specialistul in lactatie.
6. Cat de des trebuie oferita completarea? De obicei, este bine sa folositi sistemul de suplimentare la san la fiecare hranire doar dupa ce ati alaptat, intai, de la ambii sani. Unele mame considera ca este mai usor sa nu foloseasca sistemul de suplimentare la san in timpul noptii. Este mai bine sa oferiti cantitati mici de completare , mai des decat cantitati mari administrate mai rar.
7. Nu ar trebui sa dureze o ora ca bebelusul sa bea 30 ml de lapte din sistemului de suplimentare la san. Daca dureaza asa de mult, probabil ca tubul nu este bine pozitionat sau copilul este incorect atasat, ori ambele. Cand sistemul de suplimentare la san functioneaza bine, dureaza cam intre 15 si 20 de minute, de obicei mai putin, ca bebelusul sa bea 30 ml din completare.
8. Un truc pentru o utilizare mai comoda: purtati o bluza cu buzunare si puneti sticla in buzunar sau prindeti-o in breteaua de la sutien.
9. In cazul in care nu reusiti sa va descurcati singura cu sistemul de suplimentare la san, cereti ajutor. Chiar daca puteti sa va descurcati cu sistemul de suplimentare la san de doua ori pe zi in loc sa il folositi la fiecare hranire, tot este mai bine decat sa nu il folositi deloc. Sau daca il puteti folosi doar pentru o parte a hranirii – este mai bine decat sa nu il folositi deloc.
10. Dupa folosirea dispozitivului, curatati ca de obicei sticla si mamelonul. Nu fierbeti tubul. Tubul trebuie golit dupa utilizare si apoi clatit cu apa calda, iar apoi atarnati-l pentru a se usca. Desi nu este necesar, puteti folosi sapun daca doriti, dar atunci clatiti bine tubul. Tburile pot deveni dure si inadecvate dupa cateva zile sau dupa o saptamana.
Vedeti pagina de internet (www.breastfeedinginc.ca) pentru clipuri video care va arata cum sa folositi sistemul de suplimentare la san.
Nu este intotdeauna usor sa folositi un sistem de suplimentare la san.
Folosirea sistemului de suplimentare la san nu este o treaba complicata, insa mamele au nevoie de o buna instruire. Bebelusul trebuie sa fie atasat cat mai adecvat posibil. Daca bebelusul a fost hranit cu biberonul chiar si numai cateva zile, se poate ca atasarea bebelusului sa nu fie atat de buna. In timp ce bebelusul suge activ, mama poate insera prin alunecare tubul in coltul gurii. Ideea este sa aveti capatul tubului la capatul mamelonului, asa ca ar fi bine sa masurati distanta la celalalt mamelon inainte de insertie. Unele mame folosesc leucoplast pe san si gliseaza tubul pe sub leucoplast si apoi in goltul gurii bebelusului. Acesta le ajuta sa fixeza tubul.
Este nevoie de practica pentru a invata cum sa pozitionati tubul corect . Unele mame se prind mai repede decat altele. Uneori, ele incearca sa tina bebelusul la san pentru perioade lungi de timp inainte de a folosi sistemul de suplimentare la san, dar apoi bebelusul devine somnoros si lasa sanul cand mama incearca sa insereze tubul. Este important sa inserati tubul la al doilea san cand copilul inca suge activ, chiar daca bebelusul inca bea bine. In felul acesta, este mai probabil sa functioneze sistemul de suplimentare la san, iar copilul va primi si lapte de mama.
In cazul in care aveti dificultati cu inserarea tubului in timp ce copilul este la san, il puteti lua de la san, puteti sa aliniati tubul cu capatul mamelonului si apoi sa atasati din nou copilul si tubul in acelasi timp.
Doua maini in plus vor fi de foarte mare ajutor la inceput. Odata ce v-ati obisnuit cu tubul , procesul va fi relativ usor.
Alte modalitati pentru ca bebelusul sa primeasca mai mult lapte matern
Seara, mama se poate intinde pentru a hrani bebelusul
Multe mame observa ca au mai putin lapte seara. Seara sau dupa-amiaza tarziu, multi copii incep sa se agite la san sau doresc sa suga tot mai des. Ingrijorate ca le e foame copiilor, unele mame incep sa ofere completare seara, in special daca au fost convinse de catre altii ca tatal ar trebui sa ii ofere bebelusului biberonul pentru a “o lasa pe mama sa se odihneasca”.

Prea des se intampla ca un biberon sa devina doua, apoi trei si asa mai departe.
Multi bebelusi vor fi mai calmi daca mama ii hraneste din pozitia intins mai degraba decat stand in sezut. Si avand in vedere ca doar putine noi mame nu sunt obosite, va puteti intinde si pentru a va odihni; mama poate chiar sa adoarma cand bebelusul suge. In somn cresc nivelurile de prolactina ale mamei, ceea ce duce la producerea unei cantitati mai mari de lapte.

Din acest motiv, mamele observa ca au substantial mai mult lapte dimineata devreme, chiar daca bebelusul a supt des in timpul noptii. La fel gandesc si firmele de lapte praf cand le indeamna pe mame sa-i puna pe tati sa ofere biberonul in timpul noptii. Se pare ca expertii lro in marketing se informeaza mai bine decat multi profesionisti din sistemul sanitar

 

http://www.breastfeedinginc.ca/

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii