BBC

Mamicile ajung intr-un punct si spun “”nu pot face mai nimic, nu stiu cum sa ma mai descurc . Sunt zile in care plansul celui mic sau cererile multiple ale celui mare, ma epuizeaza si cedez nervos, tip la ei, ii critic si nu imi mai place de mine. SAU  Dupa ce vin de la serviciu, copiii stau doar pe mine, ma asalteaza continuu cu intrebari si povesti sau daca nu, se cearta intre ei. Ce pot face? ””.

Previi
1. Dormi. Daca ai un bebelus, este important sa te odihnesti si sa te hranesti adecvat. Daca lucrezi, odihna te va ajuta ca dupa –amiaza sa poti FI prezenta constient, alaturi de familia ta facand diverse treburi casnice impreuna.

2. Dimineata fa ceva ce iti da o stare de bine : bea cafeaua/ceaiul cu copilul/copiii langa tine, fara sa te grabesti sau fa orice altceva ce tie iti confera o stare de bine :bune bilete dragastoase in ghiozdanele copiilor, sau in haina sotului; asculta muzica preferata la maxim in casti; Pune-ti in minte sa faci ceva bun pentru tine saptamana aceasta .

Cand simti ca situatia scapa de sub control…

3. Ofera-ti ceva mai multa empatie: Respira adanc si intreaba-te …OK, CE SE INTAMPLA AICI CU MINE? CE VAD SI CE SIMT?

Este posibil sa iti vina in minte: sunt dezamagita/frustrata ca nu am dormit suficient, nu am tot ce imi trebuie pentru a face mancare, nu am reusit sa ma spal pe cap cu o seara in urma, intarzii la serviciu, am proiectul neterminat si CEL MIC NU ARE O STARE BUNA DACA SE COMPORTA ASA. Pentru ca, copiii se comporta bine cand se simt bine.

4. Raspunde cu empatie :
cum? inteleg…Ooooh
oooh, de fapt tu plangi pentru ca ai scutecul plin.
am inteles, da, stiu acum, iti este foame.
pe fata ta citesc ca ai avut o zi grea la scoala.

5. Asculta mesajele ascunse . Priveste dincolo de comportament. Ce inseamna asta?

“”observi cand copilul plange pentru ca nu reuseste sa se ridice in picioare, sa apuce jucaria, sa ii capteze atentia fratelui mai mare?  sau copilul spune : aaa, nu ma pricep deloc, oare o sa pot rezolva vreodata exercitiul?”” sau iti spune “”te urasc, esti cea mai rea mama, niciodata nu ma asculti””

Parintele empatic, care reuseste sa asculte mesajele ascunse spune : ooh,am inteles, iti doresti sa iei jucaria si nu poti, te-a suparat tare asta. SAU Imm, ti-ai fi dorit sa rezolvi mai repede problemele la matematica, esti dezamagit. SAU daaa, am inteles, nu iti place sa auzi Nu de la mine, nu iti place sa te refuz.

6. Colaboreaza. Fii creativ,pune intrebari si daca ai un copil mai mare poti face chiar brainstorming.

Acum parintii se intreaba, dar ce il pot intreba pe bebelusul meu, pentru ca nu vorbeste.
A fi parinte empatic presupune exercitiu, inca de la nastere, cand ii vorbim bebelusului “”oooh, am inteles, plangi pentru ca ai scutecul plin. Da, stiu acum, iti este foame, etc”” . Cateva luni mai tarziu, incepem sa punem intrebari : ce s-a intamplat, arata-mi, ce vrei sa faci, cum vrei sa faci, cum vrei sa te ajut, si mult mai tarziu o sa il poti intreba : cum o sa rezolvam asta? Este o modalitate prin care parintele stimuleaza/ incepe si realizeaza colaborarea cu copilul.

6. Obtine consensul. Procedeaza astfel incat, pozitiile voastre in colaborare sa fie cinstite nu egale. Esecul consta in a obtine obedienta copilului iar succesul presupune a obtine consensul in urma colaborarii.

Acestia sunt cei cativa pasi ce pot ajuta un parinte sa gestioneze situatiile cu proprii copii, doar punand in aplicare cateva din intrebarile regasite aici.

 

 

Te rog, Angajeaza-te intr-un proces al tau de dezvoltare, inaintea angajarii intr-un proces de dezvoltare al copilului tau!

Veronica Ardelianu

Psihoterapeut-BBCenter

 

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii