42-31107688_c1_w555

La inceput, va puteti simti tensionata sau de parca nu ati avea destul aer. Cu exercitiu, respiratia sueperficiala devine mai usoara si mai confortabila.

Stapanirea acestei tehnici respiratorii seamana cu invatarea respiratiei corecte.

In timp ce inotati in stil craul. Respiratia ritmica in timpul inotului este dificil de invatat, dar odata invatata devine aproape o a doua natura si puteti inota mult mai usor si mai eficient.

Stapanirea respiratiei superficiale nu este atat de dificila precum cea a respiratiei in timpul inotului, dar necesita totusi un anume exercitiu.

Odata stapanita, o veti putea folosi fara efort in timpul contractiilor.

Veti putea de asemenea varia ritmul dupa cum este nevoie, fara a va simti ametita din cauza hiperventilatiei sau fara a avea senzatia de lipsa de aer.

In travaliu, respiratia superficiala pare chiar mai naturala, deoarece uterul lucreaza atat de mult, incat aveti nevoie de oxigen in plus.

Tot asa cum alergarea va face sa respirati mai rapid, pentru a satisface nevoile crescute de oxigen si cresterea intensitatii si frecventei contractiilor va creste necesarul de oxigen.

Ritmul respiratiilor in timpul travaliului va fi ghidat in mod natural de necesitatile de oxigen, precum si de durerea si frecventa contractiilor.

Respiratia superficiala cu gura deschisa poate provoca uscaciune, asa incat folositi una sau mai multe din sugestiile de mai jos:

-In timp ce respirati, atingeti cerul gurii cu varful limbii, imediat in spatele dintilor. Aceasta manevra umezeste putin aerul pe care il inspirati.

– Cu degetele desfacute , acoperiti-va usor nasul si gura, astfel incat palma sa primeasca umezeala respiratiei dvs. -Intre contractii, sorbiti apa sau alte lihide, sau sugeti un cub de gheata sau suc de fructe congelat.

-Periati-va dintii sau clatiti-va gura din cand in cand. In cele de mai jos sunt descrise diverse moduri in care puteti adapta respiratiile ritmice pentru propriul confort.

Aceste adaptari ale respiratiei lente si superficiale pot fi folosite in faza intai a travaliului, daca vreti sa incercati ceva diferit.

Daca la un moment dat in travaliu va simtiti coplesita, in imposibilitate de a va relaxa, disperata sau epuizata, trecerea la una din aceste variatii va poate fi de ajutor.

Cum sa folositi adaptarile respiratiei lente si superficiale in travaliu

Respiratia adaptata dupa contractii In respiratia adaptata dupa contractii, va lasati ghidata de intensitatea contractiei in ceea ce priveste ritmul si profunzimea respiratiei.

In cazul in care contractia atinge maximul foarte lent, incepetit sa respirati lent cand incepe contractia. Pe masura ce contractia se intensifica, accelerati si superficializati-va respiratia.

Mentineti-o superficiala si rapida pe timpul maximului contractiei.

Cand contractia incepe sa se reduca , incetiniti treptat respiratia, facand-o in acelasi timp si mai profunda .

Ca si in cazul respiratiei lente, este util sa va ganditi la fiecare expiratie ca la respiratie de relaxare. In cazul in care contractiile ajung la maximum foarte rapid, puteti renunta cu totul la respiratia lenta, incepand fiecare contractie cu respiratia superficiala si modificand ritmul dupa cum este nevoie.

Respiratia vocala

Unele femei cosntata ca vocalizarea sau verbalizarea in timpul contractiilor le ajuta sa faca fata mai bine. In respiratia vocala, respirati intr-un ritm precum cel dscris la respiratia lenta sau la cea superficiala, doar ca in timp ce expirati formati sunete sau cuvinte.

O mama a constatat ca numaratul si spunerea cu voce tare a numelui bebelusului ei o ajuta sa pastreze ritmul si sentimentul ca pastreaza controlul.

Ea repeta tot timpul , ” Unu, doi , trei , Max” pe toata durata fiecarei contractii.

O alta mama intona , ” Epidurala, epidurala”, tot timpul. Simtea ca , atata vreme cat o poate pronunta, nu are nevoie de ea !

Multe femei care folosesc in mod eficient respiratia vocala in travaliu emit tonalitati joase. Tonalitatile inalte indica adesea suferinta sau teama.

Partenerul dvs. poate verifica acest lucru in timpul contractiilor, intrebandu-va, “Te ajuta sunetele pe care le faci /? “ Daca ii aratati ca nu va ajuta sau ca va temeti, atunci partenerul sau doula trebuie sa va ajute sa reduceti tonalitatea sunetelor emise , mentinand in acelasi timp ritmul respiratiei.

Daca sunetele inalte va ajuta, atunci trebuie sa fiti incurajata sa le folositi. Orice temeri ca ati deranja alte persoane pot fi de obicei calmate prin inchiderea usilor.

Respiratia prin alunecare.

Unele femei, in specia cele astmatice, gasesc incomod si stresant ritmul mai rapid al respiratiei superficiale.

Daca nu puteti stapani respiratia superficiala dupa ce incercati sa va concentrati asupra eliberarii tensiunii in timpul expiratiilor, incercat respiratia prin alunecare: inspirati lent si profund si expirati pufaind usor de 3-4 ori.

Faceti o pauza, inspirati si repetati. Va puteti spune in gand ” Inauntru – afara-afara-afara… , inauntru-afara-afara-afara.. “.

Respiratia prin alunecare a fost numita astfel de o gravida care avea aastm si care nu putea folosi respiratia superficiala.

A constat ca aceasta variatie ii oferea o alternativa utila. Desi nu foarte diferita fiziologic de respiratia lenta, schimbarea de ritm ofera un alt focus pentru concentrarea si astfel un beneficiu psihologic.

Respiratia variabila Respiratia variabila mai este uneori descrisa ca respiratia “gafait-gafait-SUFLAT” sau “hi-hi-HU”, deoarece combina respiratia usoara, superficiala, cu o expiratie periodica mai lunga sau mai pronuntata. Respiratia variabila este utila pentru cele care au senzatia de lipsa de aer in conditiile respiratiei superficiale sau pentru cele care prefera un ritm structurat.

Ritmul poate consta in 2-5 respiratii superficiale, urmate de o respiratie de relaxare mai lunga, mai lenta sau mai accentuata. Aceasta ultima respiratie va ajuta sa va echilibrati ritmul si sa eliberati tensiunea.

Nu este nevoie sa trageti mai mult aer in piept inainte de acest suflat, dar ati putea aprecia o inspiratie mai lunga dupa acesta.

Unele femei subliniaza aceasta respiratie suflata emitand un sunet lung, de tipul “HUU” sau “PUH” in timp ce expira.

Gasisti structura care va asigura confortul maxim si apoi repetati-l pe toata dura contractiei.

Partenerul poate numara pentru dvs. , ” Unu, doi , trei , SUFLA”, sau va puteti numara singura pentru o mai buna concentrare.

Cum sa exersati adaptarile respiratiilor pentru travaliu Adaugati adaptarile rpeferatee la sedintele de exercitii.

Catre sfarsitul fazei intai, cotnractiile pot dura 2 minute sau ar putea fi cuplate, asa incate trebuie sa puteti folosia respiratia superficiala sau una din adaptarile sale timp de pana la 3 minute, fara a avea snezatia de lipsa de aer.

Exersati in diverse pozitii.

Relaxasati-va doar aproximativ 30 de secunde intre contractiile simulate, pentru a va pregati pentru dura scurta de odihna dintre contractiile de la sfarsitul fazei intai a travaliului.

Sursa: “Sarcina, nașterea și alăptarea” Penny Simpkin

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii