O tanara isi alapteaza copilul in timpul evenimentului "Marea Atasare Bucuresti 2016", ce face parte din campania de alaptare sincron la nivel mondial ocazionata de Saptamana Internationala a Alaptarii, la Muzeul Satului din Bucuresti, sambata, 6 august 2016. Saizeci si opt de femei si-au alaptat copii, timp de un minut, sambata dimineata, pentru a promova beneficiile alaptarii. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Am reactivat anumite subiecte despre vaccinare intrucat primesc adesea intrebari despre ea si sunt rugata sa imi spun parerea. Inca de cand am inceput cursurile Lamaze in Galati, 2008, au venit mamici catre mine care au refuzat vacinarea.

In acele momente, cat si in acest moment, pozitia mea nu era provaccinare sau contravaccinare, fiindca este un subiect delicat din ounct de vedere emotional: pentru mama-care trebuie sa decida, pentru tata, pentru familia extinsa implicata in ingrijirile bebelusului.

Daca credintele nu sunt cultivate cu multa citire si asumare, indiferent ce hotarare am lua vom atrage in viata noastra experiente de care ne temem.

De aceea le consider ca cele de mai jos sunt cu adevarat importante:

Informare valabila si din alte surse decat cele la indemana oricui

Sa asculti parerea celorlati care se opun convingerii si actiunii tale, sa ai un demers de informare asidua si in aceasta directie

Sa anticipezi trairile tale in momentul in care vei avea presiuni sau se vor isca discutii contradictorii cu privire la decizia ta.

Sa vezi daca ai argumente suficiente pentru a-ti sustine punctul de vedere, sa vezi daca vei dori sa iti sustii punctul de vedere.

Sa iti asumi riscurile unei decizii indiferent care ar fi ea.

Si,

Fiindca mereu am sustinut mama si familia in a decide informat,

Am creat printre primele daca nu chiar primul formular (impreuna cu echipa de neonatologie) in care i se permitea femeii sa refuze vaccinarea.

Pozitia mea nu este pro sau contra vaccinarii ci este pentru:

  1. Dreptul de a decide informat
  2. Dreptul de a ne asuma
  3. Dreptul de a se respecta anumite proceduri

Am mai creat in BB Center grupuri de suport pentru mamicile care nu si-au vaccinat copiii.

De asemenea,

Intalnesc mamici care au vaccinat si traiesc cu frica de a nu li se intampla ceva copilasilor, iar adesea dupa vaccinare copiii lor dezvolta o simptomatologie aparte.

Credeti ca este cazul sa ne intalnim intr-un cadru comun sa vorbim despre cele trei puncte propuse mai sus?

Articol realizat de Liliana Tudose, Educator prenatal Lamaze, Consilier in alaptare,

Presedintele Asociatiei Birth & Building Center (BB Center)

 

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii