Baby feeds on MOM's breasts

Mitul 1: este normal ca alaptarea sa doara, macar la inceput

Realitate: Acest mit le sperie pe unele mame care uneori nici maca rnu mai inceaca sa alapteze.

Acest fapt duce la dureri si suferinte considerabile pentru multe dintre ele si foarte adesea la intarcare timpurie. Poate fi un lucru obisnuit ca mameloanele sa doara, dar nu este normal si poate fi prevenit mai ales ca exista un tratament care de obicei functioneaza.

Pentru majoritatea mamelor ajutate sa inceapa alaptatul corect, cu un bebelus care se ataseaza bine, alaptarea va fi aproape intotdeauna fara durere.

Mitul 2: Indepartarea copilului de la san pentru a lasa mamelonul sa se odihneasca este un bun tratament pentru mameloanele dureroase.

Realitate: Accept acest lucru ca pe o ultima solutie, dar problema este ca, odata ce bebelusul este indepartat de la san pentru perioada cat i-ar lua mamelonului sa se vindece, acesta poate sa nu mai accepte din nou sanul, fiind deja obisnuit cu biberonul.

Dar daca ia sanul, se poate sa nu se ataseze corect si durerile la mameloane sa revina. Pur si simplu nu este adevarat ca durerea este o parte necesara din procesul de alaptare, nici chiar in primele cateva zile dupa nastere, cand mamelor li se spune ca mameloanele trebuie sa se obisnuiasca asa, cu alaptarea si durerea sau ca mameloanele trebuie sa se intareasca .

Nu pot sa cred ca inca vorbim despre intarirea mameloanelor – dupa toti acesti ani!

In timpul primelor cateva zile dupa nastere unele mame vor observa un usor disconfort pe masura ce bebelusul suge. Nu ar trebui sa fie mai mult de atat si nu ar trebui sa fie atat de neplacut incat mama sa se teama de momentul hranirii.

Daca mama sufera de dureri semnificative, ceva nu este in regula. In general, atasarea bebelusului nu este asa cum ar trebui sa fie.

Din fericire, o mare parte din personalul din spital si cele mai multe dintre moase isi dau seama acum ca o atasare incorecta este de obicei cauza durerilor de mameloane din primele zile. Din pacate, multe nu au invatat sa le ajute pe mame sa isi imbunatateasca atasarea.

Mamelor li se spune : ” Daca doare, atasarea nu este asa de buna cum ar trebui sa fie”. Perfect, pana acum.

Dar apoi li se spune, daca inca doare : “desprinde copilul de la san si ataseaza-l din nou”.

Daca doare din nou, mamei i se spune : Desprinde-l iar si ataseaza-l inca o data.. Si inca o data si inca o data atata timp cat doare”.

Care este rezultatul? Daca mama desprinde copilul de la san si il reataseaza de cinci ori, pe mama o doare de 5 ori mai mult, mameloanele sunt vatamate de 5 ori, frustrandu-se si mama si copilul.

De fapt, multe mame care vin in centrul nostru spun ca si-au desprins copilul de la san si l-au reatasat de 10,15 si chiar mai multe ori, de fiecare data cu durerile de rigoare.

Durerea poate fi diminuata mai rapid daca mama apropie mai mult cu antebratul partea de jos a copilului, astfel ca ca aceasta sa aiba mai mult din san in gura. Aceste doua ajustari pot diminua durerea si il pot ajuta pe copil sa primeasca lapte mai rapid, scurtand perioada de hranire.

Mama ar trebui apoi sa primeasca ajutor cu atasarea bebelusului la celalalt san sau la urmatoarea hranire.

Prevenirea durerii se reduce la un lucru: obtinerea celei mai bune atasari in cel mai scut timp dupa nasterea copilului.

1. Cu cat mama trece prin mai putine intervetii in timpul nasterii, cu atat mai corecta va fi atasarea copilului. Bineinteles, uneori sunt necesare interventii pentru a scadea riscul de vatamare sau deces al mamei sau al copilului, dar cand rata de anestezie epidurala se apropie de 100% in multe spitale, iar ratele de operatie cezariana sunt de obicei de 30%, e clar ca ceva nu este in regula.

2. Incurajarea contactului imediat de ppp(piele pe piele) dupa nastere si lasandu-i copilului suficient timp pentru a gasi sanul de unul singur vor duce de cele mai multe ori la o buna atasare. Cautand mamelonul si areola, presand mamelonul si areola cu mana sa si in cele din urma, atasandu-se, copilul ia de obicei sanul in mod corect si fara durere. Narcoticele date mamei in timpul travaliului si al nasterii pot interveni in acest proces.

3. Separarea mamei de copil, intarzierile in inceperea alaptatul sau hranirea la program pot duce la o atasare mai putin corespunzatoare. Mamele si bebelusii ar trebui sa stea impreuna , in contact ppp , chiar din primele zile dupa nastere.

Hranirea la program creste probabilitatea ca mama sa sufere de angorjare, moment in care sanii sunt atat de dureros de “plini”, iar copilul nu se poate atasa cu usurinta sau deloc. Daca bebelusul suge bine la san este mai putin probabil ca mama sa dezvolte sani angorjati.

4. Multi bebelusi vor petrece ore la san in primele zile de viata si acest lucru este adesea considerat ca fiind o cauza pentru ragade. Dar hranirile dese nu cauzeaza automat durere.

Problema este ca bebelusul nu se ataseaza corect si nu primeste laptele care este in san. Este esential sa ne asiguram ca bebelusul este bine atasat si ca este hranit la san mult timp, nu doar ca suge fara sa bea. Uneori poate fi nevoie de compresia sanului pentru a ne asigura bebelusul se hraneste.

Compresia sanului fuctioneaza de cele mai multe ori destul de bine in timpul primelor zile dupa nastere. Totusi, poate dura mai multe cicluri de compresie pana cand colostru sa puna in miscare.

Ajungand mai mult lapte din san in gura copilului, riscul de angorjare este redus, ceea ce duce la un cerc benefic in opozitie cu atat de intalnitul cerc vicios: atasare incorecta- angorjare-hranire lunga si ineficienta-inrautatirea durerii.

5.In cauzl in care a inceput cercul vicios descris mai sus, este posibil ca asistenta sa va recomande folosirea unui biberon pentru a lasa mameloanele sa se odihneasca. Dar utilizarea timpurie a biberoanelor il invata pe copil sa suga din biberon in detrimentul alaptarii.

Un copil bea foarte diferit din biberon fata de suptul la san si daca mai si primste rasplata(lapte) din biberon pe care nu a primit-o din san, nu trebuie sa fii un geniu ca sa-ti dai seama ce va prefara in continuare.

Metoda de baut din biberon va interfera cu atasarea copilului si va duce la si mai multe dureri in momentul intoarcerii lui la san.

Daca mama tot nu pot tine copilul la san sau daca nu face cat mai repede corectarea atasarii pentru ca laptele sa ajunga la copil, ar trebui aleasa o metoda alternativa la biberon, sistemul de suplimentare la san fiind cea mai buna. Il tine pe copil la san, dar scurteaza timpul de hranire.

Dar daca sanii mamei se angorjeaza? Ar trebui sa foloseasca o pompa de san?

Dupa cum am mentionat mai inainte, o mare parte a angorjarii de dupa nastere nu apare ca rezultat al laptelui care “se intareste in san” ci a unui edem partial, o acumulare de lichid din fluidele intravenoase administrate mamei in timpul travaliului si dupa nastere

Folosind pompa, mama poate sa creasca productia de lapte, ceea ce inseamna ca va scoate mai mult decat ar fi fost normal, inrautatind astfel situatia.

Atunci , cum tratam angorjarea?

Extragerea manuala poate inmuia mamelonale si areolele astfel incat copilul sa se poata atasa si sa primeasca lapte. Daca nu functioneaza, incercam aplicarea unei presiuni inverse.

Primul sau utilizator, o tehnica sugerata de Jean Cotterman, un consultant in lactatie american.

De fapt, ce incercam sa facem este sa impingem lichidul inapoi din san, astfel incat mamelonul si areola sa fie mai moi, iar bebelusul sa se poata atasa mai usor

Mai mult furnizori de servicii medicale observa ca mamele care primesc cantitati mari de lichide in timpul travaliului si al nasterii experimenteaza intarzieri in schimbul de lichide de dupa nastere.

Edemul accentuat din timpul perioadei timpurii de post partum intensifica angorjarea, creste rezistenta tesutului sub areolar, distorsioneaza sanul si impiedica o atasare confortabila, eficienta.

Doresc sa va impartasesc o interventie care s-a dovedit foarte utila in primele zile de nastere, de la a saptea la a paisprezecea.

Eu o numesc inmuierea mamelonului prin aplicarea unei presiuni inverse

Ideea cheie este ca , pentru o mai buna atasare, sa reusesti sa inmoi areola(cercul) chiar in jurul bazei mamelonare inainte de fiecare hranire.

Copilul are nevoie ca areola sa fie moale pentru ca sanul sa nu ii umple gura depasind mamelonul , scotand astfel mai multe lapte, iar contactul cu mamelonul fiind mai bland

Incearca acest lucru in primele saptamani, cand inveti sa alaptezi, in cazul in care ai probleme din cauza durerii , umflarii sau preaplinului la nivelul sanilor:

In timpul procedurii de inmuiere a areolei, intinde-te cat mai mult pe spate

Fii blanda pentru a evita durerea, dar apasa cercul cu fermitate si in mod constant in directia inimii numarand fara graba pana la 50. Cu cat este mai umflata areola , cu atat mai incet trebuie sa numeri

Daca te afli in spital, roaga pe cineva sa iti arate. Acasa poti cere ajutor de la o ruda sau un prieten

Inmoaie areola chiar inainte de fiecare hranire pana ce atasarea se poate face usor

 

Dr. Jack Newman

Alaptarea pe intelesul tuturor

biblioteca06

Daca vrei sa citesti mai mult despre alaptare, aceasta carte se afla in biblioteca noastra.

O poti imprumuta sunand la numarul afisat pe site ul nostru.

Daca  te confrunti cu o situatie speciala in alaptare, poti lua legatura cu consilierul in alaptare BB Center.

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii