p_21200_766x350-10-85

 Mit: La bebelusii alaptati nu conteaza cat cresc, conteaza doar sa nu scada, cu variatiunea nu exista grafice pentru bebelusii alaptati.

Realitate: toti bebelusii trebuie sa creasca, si cei alaptati, si cei hraniti cu formula. Asta e meseria lor: sa creasca si sa se dezvolte.

Si da, exista curbe pentru bebelusii alaptati, realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care exact la asta ajuta: sa se poata depista problemele de hranire devreme, inainte de a deveni serioase.

De multe ori un nou nascut nu va da semne exterioare vizibile sau zgomotoase de infometare, preferand sa doarma. Curbele pentru bebelusii alaptati pot fi gasite aici:
www.childgrowthcalculator.com (site usor de folosit)
sau aici (site-ul oficial OMS): http://www.who.int/childgrowth/standards/en/

– Mit: Daca bebelusul a crescut in lungime nu este necesar sa ia si in greutate.

Realitate: copiii cresc si in inaltime si in greutate, simultan.

Sunt trei parametri care sunt masurati si documentati: greutatea, inaltimea si perimetrul cranian. Acesti trei parametri ar trebui sa fie aproximativ cam prin acelasi loc in grafice, cu mici variatii.

Adica greutate pe percentila 30 si inaltime pe percentila 40 sau 20 e ok, greutate pe percentila 30 si inaltime pe percentila 90, in general inseamna aport caloric insuficient.

Cand organismul nu primeste suficiente calorii prima afectata este greutatea. Inaltimea continua intr-o prima etapa normal, doar daca aportul caloric devine foarte scazut fata de nevoile organismului incep sa fie afectate si inaltimea si perimetrul cranian.

– Mit: Daca un bebelus este agitat la san, este intotdeauna la puseu (afirmatie folosita indiferent de varsta bebelusului).

Realitate: da, bebelusii agitati la san pot fi la puseu. Puseul se recunoaste printr-o crestere mai rapida in perioada respectiva, mai multe scutece ude samd.

Daca bebelusul este agitat la san si in plus nu uda suficiente scutece si/sau creste modest, nu inseamna ca este la puseu, ci ca nu primeste suficient lapte si ar trebui sa chemam o consultanta.

 Mit: Un bebelus alaptat poate avea oricat de putine scaune (afirmatie folosita indiferent de varsta bebelusului). Realitate: acest mit s-a nascut dintr-o intentie buna.

In fata pediatrilor care recomandau laxative bebelusilor de 3 luni alaptati exclusiv care nu aveau scaun de 2 zile, un articol a fost publicat pe unul din blogurile majore despre alaptare, in care se explica ca este normal ca un bebelus alaptat sa nu aiba scaun in fiecare zi.

Pana aici nimic anormal, DAR, articolul care a fost ulterior copiat si lipit peste tot uita un mic dar important caz particular: nou nascutii, care chiar trebuie sa aiba scaun in fiecare zi, de cel putin 3 ori pe zi.

Daca nu au scaun, de obicei inseamna ca nu primesc suficiente calorii. Insa acest aspect a fost uitat in articol, iar mamicile, cu buna intentie altfel, continua sa lipeasca articolul ca raspuns la intrebarea mamicilor de nou nascuti care se intreaba daca este ok ca un bebelus de 10 zile sa nu mai aiba scaun de 3 zile.

Raspunsul corect ar fi, este foarte posibil ca transferul de lapte sa nu fie optim, va rugam sa luati legatura cu o consultanta IBCLC. O referinta corecta legata de scaunul bebelusului alaptat poate fi gasita aici:
http://www.inbratelamami.ro/2016/06/scaunul-copilului-alaptat.html

– Mit: Laptele matern este atat de perfect incat se digera in intregime (in general aceasta este una din explicatiile pentru mitul precedent).

Realitate: nu ar fi nimic perfect intr-un lapte care se digera in integralitate.

Sistemul digestiv al bebelusului se pregateste pentru solide, ceea ce inseamna printre altele ca trebuie sa aiba flora microbiana necesara digestiei, nu ar fi tocmai ok ca primele scaune sa apara la 6 luni pentru ca tot laptele s-a digerat in integralitate! O explicatie o puteti gasi aici:
http://mobile.nytimes.com/2010/08/03/science/03milk.html

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii