cropped-BrookhavenMarketing98

 

Acest comentariu a fost postat pe unul dintre grupurile constantene, unde una dintre mamici a cerut pareri despre alegerea medicului care sustine nasterea vaginala dupa operatie cezariana, cat si a maternitatii unde o femeie poate fi sustinuta sa nasca in conditii de siguranta.

Postarea Lilianei Tudose, Educator prenatal Lamaze, cu experienta de zece ani in educatia femeii pentru nastere, a completat parerile pro si contra medicilor cat si a maternitatilor care sustin acest mod de nastere in conditii de siguranta.

Discutiile au continuat fiind numiti anumiti medici pe care si noi i-am preluat pentru a clarifica abordarea acestor medici fata de nasterea vaginala dupa cezariana. Articolul este completat pentu a fi inteles de cei care nu au citit discutiile respective.

 

Pozitia Lilianei Tudose, promotor al educatiei Lamaze pentru nastere si sustinator al nasterii emotionale imbinate cu aspecte medicale

“Lucrez cu mămici in BB Center, pregatim si discutam in cel mai mic detaliu NVDC -uri și mi-am dorit sa accepte și alți medici din Constanta,  sa sustina astfel de nasteri.

Am schimbat orasul fiindca ceea ce preluasem din studiile Lamaze se putea implini doar in aceasta maternitate nou deschisa

Am pus umărul în a se accepta NVDC – ul in instituțiile medicale și în Isis, prima a fost in 2010, cu dr Mohamed Zaher. A fost prima care a fist dispusa sa accepte acest mod de nastere. Eu insami am schimbat un oras, fiindca era sigura maternitate in acel moment care accepta “Revolutionarea nasterii” in defavoarea cezarienei de rutina.

Mamicile intreaba despre anumiti medici. Apar pareri pro si contra

Despre Maternitatea Euromaterna
Sunt medici care,  oricât ar fi de prietenosi, le spun pacientelor ca nu vor sa treacă prin emoțiile unui NVDC, având programul încărcat, dar mai ales fiindcă lucrează cu cazuri.
Îmi pare frumoasa abordarea lor, sunt sinceri, le explica ce trebuie sa și asume. Unele femei se indreapta catre alti medici care sustin nvdc si alte spitale, iar altele nasc impacate cu medicul curant-prin cezariana.

Am multe astfel de exemple cu medicul Fawaz Chazli din Constanta, medic cunoscut in Constanta, din maternitatea Euromaterna, pe care mamicile il prefera.

In aceasta maternitate, in acest moment (decembrie 2017) nu imi sunt cunoscute experiente despre NVDC.

Despre Spitalul Judetean Conastanta

In acest moment stiu ca evita nasterea vaginala dupa cezariana, dar singurul care are deschidere de un an de zile este dr. Dima. Nu am nume despre alti medici care sa practice acum, chiar daca anterior au practicat.

Le spun mamicilor la cursuri:

Atunci cand un medic nu are experienta in a asista nasterea vaginala dupa cezariana, este important ca ea sa isi echilibreze emotiile anterior nasterii prin informatii medicale si cunoasterea tuturor aspectelor emotionale ale travaliului si ale nasterii.

Increderea trebuie sa fie totala in acel medic astfel incat daca acesta alege intr-un anume moment interventia chirurgicala, inseamna ca este solutia cu care acesta se simte in siguranta.

Astfel si mama si copilul sunt in siguranta.

Increderea in medic este esentiala

Ma intreba unul dintre tatici care a trecut printr-un travaliu lung si o impingere de trei ore, alaturi de sotia lui, daca era un alt medic alaturi de sotia lui, ar fi ales cezariana?

Posibil.

Alegerile cadrelor medicale sunt cele care le aduc lor siguranta.

Inseamna ca stapanesc acel procedeu si au solutii pentru situatiile neprevazute. 

Revenind,

In acest moment, informatiile mele despre medicii care sustin nastere vaginala dupa operatie cezariana, in Spitalul Judetean Constanta sunt doar  despre dr. Dima.

Nu cunosc detalii despre desfasurarea travaliilor si despre reusita lor in spitalul judetean.

Daca cunoasteti mamici care au astfel de experiente le rog sa intre in contact cu noi, pentru a ajuta si alte mamici sa se bucure de nasteri implinitoare in institutia de stat.

Pregatirea pentru NVDC este esentiala

O NVDC trebuie sa aiba pregătire psihologica anterioara, pentru ca mama sa fie echilibrata în travaliu, mai mult decât un travaliu fără cezariana anterior,

Ideal fara interventii medicale

Travaliul trebuie sa fie fără intervenții medicale iar pozițiile și respirația sa o ghideze pe femeie în timpul travaliului.

Travaliile medicamentoase (inducerea travaliului, perfuzia cu oxiton, anestezia epidurala) pot afecta cursul firesc prin decelerari ale batailor cordului fetal (scad bataile inimioarei sau cresc), pot aparea perioade de platou (stagnari in travaliu, fara a avea evolutie)

Cand sunt necesare interventiile, trebuie acceptate
In egala măsură, gravidute,
Trebuie sa știe când intervențiile medicale sunt necesare și sa le accepte cu pace daca au scazut/crescut bataile cordului fetal, etc (situatii discutate in detaliu in timpul cursului Lamaze)

Consiliere pentru alegeri informate

Recomand

 • o consiliere înainte de a alege maternitatea, medicul.
 • asumarea deciziilor după ce ați primit informațiile pro și contra, acestea aduc echilibrul.
 • realizat scenariul pentru cel mai grav lucru care se poate întâmpla.
 • orientare către soluții și asumare.

Pareri pro-contra Isis, pro-contra Euromaterna, pro-contra Spitalul Judetean

As vrea sa va spun despre cateva lucruri simple:

 • despre faptul ca în acest moment Isis are cea mai mare rata a NVDC -urilor in tara, este o realitate
 • despre faptul ca nu toți medicii din Isis accepta și au experienta în NVDC, este o alta realitate

Povestile negative despre nasteri influenteaza alegerile femeilor ce urmeaza sa nasca

Lucrez cu femei care citesc poveștile expuse  in diferite medii reale si virtuale.

Parte dintre ele sunt influentate in mod negativ și au nevoie de mai multe informații.

Cumva, fără ca eu sa-mi propun, acest subiect apare ca discuție extra în timpul cursului, ca o nevoie a gravidutelor.

Urmeaza cursul, iar la final aleg impacate locul in care vor naste.

Alegeri asumate si informate

Atâta timp cât pe aceste grupuri nu exista decat un punct de vedere, nu putem face decât supoziții.

În viata întotdeauna trebuie sa aflam părerile ambelor părți, ca atunci când un cuplu se desparte, nu exista un adevăr suprem, ci adevăruri personalizate fiecărei părți implicate.
Povestile expuse ajuta sa se facă o selecție a publicului in funcție de nevoile fiecaruia, subliniind nevoia de siguranță.
Intr-o naștere ne sunt active mai multe nevoi :

 • de stima de sine
 • de susținere
 • de a fi util
 • de a fi apreciat
 • de a primi și oferi iubire
 • nevoia de siguranță

Iar în funcție de ce are fiecare împlinit sau de rezolvat, va face alegerile.

Procesul este complex.
Eu pentru NVDC recomand și ședințe de terapie pentru a aduce procesul complet.

As putea aminti multe NVDC uri cu care am lucrat și alături de care am fost, dar, dat fiind ca istoria mea personala în lumea nașterii și a alăptării s-a scris vreo 5 ani în Isis, imi doresc sa fiu impartiala.

Asociatia Birth & Building Center (BB Center)

Este entitate de sine statatoare iar ca organizatie (statut)

 • ne dorim sa sustinem femeia si partenerul sa aiba parte de experiente implinitoare la nastere indiferent de locul in care alege sa nasca
 • sa ne implicam in proiecte pentru a creste satisfactia si siguranta femeii la nastere in maternitatile din Romania

Cu drag penrtru voi,

LILIANA TUDOSE

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii