natural-birth-feat
In Romania se considera ca, riscurile pentru mama si copil sunt mult mai mari daca gravida alege sa nasca natural, decat daca s-ar interveni inca o data chirurgical.
Multe dintre femeile din Romania aleg sa nasca inca o data prin operatie cezriana, din lipsa informatiei, considerand ca exista riscuri pentru mama.
Foarte multi medici si de asemenea, institutii medicale, nu incurajeaza nasterea naturala dupa ce anterior ai nascut un copilas sau mai multi prin operatie cezariana.
Iata, ca femeile, chiar daca nu si-au inteles experienta primei cezariane, nu traiesc confortabil cu idea ca trupul lor nu a finisat un travaliu sau nici macar nu a intrat in travaliu, se indreapta din nou catre o alta cezariana.
Informatia despre acest mod de a naste a intrat in Romania o data cu primii educatori prenatali, 2004-dr. Oana Melinte, formator Lamaze, care ulterior a dezvoltat in Romania o intreaga retea sustinatori veritabili ai nasterii naturale.
Ei au pregatit femeile din punct de vedere emotional, s-au implicat pentru a descoperi medici si spitale care sunt in acord cu acest mod de a naste care reprezinta rutina in alte tari precum: Olanda, Spania, Italia, Anglia, Statele Unite ale Americii.
 
In acest fel femeile au inceput sa se informeze si sa isi realizeze singure, cu sprijinul sustinatorilor emotionali ai nasterii, educatorii prenatali, propria experienta de nastere, in conditii de siguranta.
 
In anul 2010, am schimbat orasul pentru a putea ajuta femeile in sigurul loc prietenos la nastere, din acel moment.
Astfel, in 2010 s-a agreat din nou idea de nastere naginala dupa cezariana, in acel moment un singur medic, Dr. Zaher Mohamed.
In continuare era considerata aceasta modalitate un risc la care se supunea femeia “ de buna voie si nesilita de nimeni”
 
Si totusi de ce femeile aleg acest mod de a naste, asumandu-si riscuri?
Se pune accent pe riscuri, fara a ne indrepta catre o directive in care ceilalti deja sunt si au rezultate bune la nastere.
In realitate o discutie amanuntita cu femeia care isi doreste o nastere naturala si o pregatire psihologica a acesteia pentru traseul nemedicalizat al travaliului pe care il are de parcurs, va ajuta echipa sa deaseasca un prag al nesigurantei.
Ieri am avut bucuria sa intalnesc in cadrul unei consilieri prenatale, o graviduta de 20 de saptamani, insotita de sotul sau, alaturi de care locuia de trei ani de zile in Anglia.
Urma sa discutam despre nastere si emotiile aferente acesteia, si mai ales, cum sa gestioneze anumite situatii.
Primele ei cuvinte au fost indreptate catre risc.
Pentru mine deja se deschide o poarta pe care trebuie sa intru.
Cand o femeie insarcinata sau sotul discuta despre riscuri la nastere, este cazul sa ma opresc si sa descopar ce anume ii creaza aceasta stare de nesiguranta.
De ce exista o usoara contradictie intre ceea ce spune “Vreau sa nasc natural, stiu ca va fi bine, trupul stie ce are de facut, etc”
Aceste exprimari le purtam in suconstient si ele sunt adesea resarate de o lume medicala, de cuvinte banale sadite in timpul unei consultatii:
“Nu imi asum riscul. Tu iti asumi riscul?”
Evident ca aceasta exprimare creeaza nesiguranta, iar femeia care se indreapta catre echipa medicala pentru a confirma ca bebelusul este bine, ca sarcina ei evolueaza fiziologic, nu va sti ce sa raspunda.
Emotia negative apare cand nu am cunostinte. Cateva intrebari cheie:
1. Care sunt riscurile?
2. Cand apar aceste riscuri?
3. Ce trebuie sa fac pentru a nu aparea aceste riscuri?
4. Care este Solutia pentru situatia cand deja riscul a aparut?
5. Care este cel mai grav lucru care se poate intampla?
6. Medicul are sub control rocedura sau manevra catre apare pentru a interveni in cazul aparitiei riscului?
7. Spitalul este pregatit sa gestioneze situatiile riscante care pot aparea?
Aceste discutii deja descompun emotia riscului
 
Monitorizarea atenta a sarcinii, travaliului si a nasterii
 
Obstetricienii sustin ca orice semn de ruptura uterina poate fi observat si intervenit in timpul necesar, de aceea este necesara o atenta monitorizare a travaliului.
Ce urmaresc medicii in timpul travaliului ?
-bataile cordului fetal
-tensiunea arteriala a mamei
-forma uterului
-eventualele sangerari
O astfel de nastere poate sfarsi tot prin operatie cezariana.
 
Femeile aleg sa nasca natural, pe deplin informate, pregatite sa se intervina chirurgical
 
In acest moment, in alte spitale din afara Romaniei, aceasta practica medicala a devenit o rutina.
Exista confirmari, precum ca nasterea poate evolua fara surprize, iar incidenta cazurilor grave este scazuta, deoarece se poate anticipa un curs defectuos al travaliului si se intervine in timpul necesar.
Exista si in Romania medici care respecta dreptul de a alege informat al gravidei, ii explica riscurile, pacienta si le asuma pe proprie raspundere si semneaza un act.
Dar sa nu uitam, ca este extrem de importanta relatia pe care o formeaza pacienta cu medicul si in special increderea in atitudinea lui profesionala, aceasta fiind convinsa ca, orice semn de ruptura uterina poate fi depistat si intervenit in timp record.
Femeile considera ca au dreptul unei probe de travaliu.
Este esential ca travaliul sa fie natural.
 
1.Travaliul sa se declaseze de la sine.
Ce presupune acest lucru?
a) Un travaliu nu a inceput daca, a cazut doar dopul gelatinos. Acesta poate cadea treptat, fara sa existe contractii cu caracter progresiv, ci doar contractiile Braxton Hiks, care nu au neaparat efect asupra dilatarii colului. (pana la 10 zile, depinde de medic cat de permisiv este)
 
b) Chiar daca a inceput caderea dopului gelatinos si avem deja contractii care par sa dilate colul acestea pot fi la un interval aparent regulat, de ex. la 10 minute, la 15 minute, pot tine pe tot parcursul unei nopti sau al unei dimineti. Adesea, in aceste situatii gravidele considera ca travaliul a inceput si se indreapta catre unitatea medicala in care vor naste, insa ele se pot afla in pretravaliu si din acel moment poate dura mai mult sau mai putin.
 
c) Daca aveti contractii care dureaza o noapte, dar dilatatia ramane 2-3, iar contractiile se stopeaza, bataile cordului fetal sunt bune, nu este cazul sa se intervina.
 
O gravida va trebui sa ramana acasa iar daca este intr-un spital sa aiba incredere in ea si sa aiba rabdare.
Gravidele ar trebui sa stie ca sunt in pretravaliu si ca defapt bebelusul isi cauta pozitia de nastere, aceste contractii, care pornesc destul de intens si apoi cedeaza, directioneaza capul fetal cu diametrul cel mai mic pentru a putea patrunde prin canalul de nastere.
 
2. O alta conditie esentiala este ca gravidei sa i se permita schimbarea pozitiei sau adoptarea pozitiilor verticale.
De asemenea facem referire tot la pozitionarea capului fetal, stiti cat de important este sa te misti asa cum simti, sa adopti pozitiile pe care ti le dicteaza trupul?
 
3.Frica este cea care blocheaza dilatatia.
Daca avem un travaliu lung, acesta poate deveni dureros, iar daca nu suntem sprijinite afectiv, nu avem pregatire prealabila pentru a ne putea induce o stare de relaxare, nici incurajarea personalului sanitar, apare sentimentul de frica.
 
Cand exista teama, exista adrenalina si noradrenalina, care sunt benefice in timpul travaliului NUMAI in stadiul final, in momentul expulziei.
 
Daca avem adrenalina si noradrenalina pe intreg parcursul travaliului sau numai intr-o anumita perioada, nu ne mai putem misca liber, directionate de instincte, nu mai putem colabora cu personalul sanitar, nu mai putem fi lucide si undeva in subconstientul nostru, ne dorim ca travaliul sa se termine.
Eram pregatite pentru nastere naturala, dar cand durerea ajunge la o anumita intensitate, incat o percepem ca pe vatamare proprie, instinctul ne spune ca vrem sa se termine oricum, chiar si cu o cezariana.
 
3.Cand simtim nevoia de a impinge este important sa impingi eficient, sa te concentrezi pe coborarea si inaintarea bebelusului si nu pe intensitatea durerii.
 
Trebuie sa exista o colaborare cu medicul care gestioneaza travaliul, deoarece acesta monitorizeaza atent bataile cordului fetal si respecta ritmul contractiilor naturale su nevoia de odihna a mamei.
 
Cele punctate mai sus te pot ajuta sa ai un travaliu natural.
Liliana Tudose

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii