hanna-and-wade-waterbirth

În timpul cursului Lamaze sunt mereu întrebată:

“Cum se simte nașterea în apă?

Nu este oare doar un moft?”

Am multe, multe povesti și multe participări alaturi de gravidute.

Personal,

Am multe, multe lacrimi de emoție alaturi de mămici și tătici.

Dar sunt și nașteri libere, acasă, când fetele nu au simțit să nască în apă.

Voi ce părere aveți despre aceasta experiență?

hanna-and-wade-waterbirth

A.A : Pe mine m-a relaxat fix cand și cât aveam nevoie apa. Și parca e o încărcătură emoțională speciala la nașterea in apa. Nu am și una pe uscat, ca să compar, dar pt mine a fost minunat.

Liliana Tudose: Alina, așa este. E încărcătură. Mă gândesc dacă nașterea în apă nu își are emoția din aceste poze.

Fete care privesc și își doresc astfel de momente.

În egală măsură,

Sunt mămici care au ieșit din apă, au simțit că nu mai contează ca momentul final să fie în apă.

Și sunt fete care încă de la început de tem de nașterea în apă.

Mi-ar fi plăcut să aflu și temerile în legătură cu acest mod de a naște

A.P:  Eu la prima nastere am iesit din apa ca nu mai suportam contractiile si vroiam sa incerc gazul pentru alinare..daca ajungea tubul pana la bazin ramaneam ca era tare confortabil. Dar voi incerca de data asta..urmează ☺

A.A  Da, ai dreptate cu imaginile. Și eu am tânjit după acele emoții.

C.E: Eu de cand am aflat de posibilitatea nasterii in apa am hotarat ca asa vreau sa nasc :) pe vremea aceea nu exista nici o clinica in tara si imi spuneam ca daca ar fi sa nasc plec din tara doar sa nasc in apa :)) intre timp am avut noroc de o clinica chiar in Constanta si nu a trebuit sa ma deplasez.
Cat despre nasterea efectiv in apa nu situ ce sa spun ca la mine a fost totul foarte ciudat si rapid …am stat pe uscat pana la un moment dat cand dr a hotarat ca e ok sa intru in apa si cum am intrat in apa am nascut :), practic a durat mai mult sa intru si sa ies din cada.
 Deci un pic dezamagita am fost, as fi vrut mai mult travaliu in apa,
Oricum si pe al doilea cand va fi sa il am tot in apa vreau sa il nasc, nici nu as concepe pentru mine un alt tip de nastere, decat daca va fi nevoie si va fi ceva grav de ar trebui intervenit pe uscat.
 Uau Liliana mi-ai reamintit ce gandeam cu mai mult timp in urma. Ma gandeam ca trebuie sa fie ceva grav sa nu pot naste in apa al doilea bebe, dar nici prin cap nu imi trecea ca va fi atat de rapid ca nu a fost timp sa umple cada :)

I L G : Pt mine personal a fost ceva de nedescris. De cand am aflat ca sunt însărcinată am hotarat ca vreau sa nasc în apa . După acest aspect m am orientat si catre doctor.

Am vrut să fie un dr din Isis deoarece acolo stiam ca se poate.

Nu am fost destul de informată de la început și am ales un dr care nu era pro nastere naturală și cu atât mai puțin în apa. Dar pt ca totul a fost bine si eu am stiut ce vreau cu adevărat mi am îndeplinit visul… Și da chiar pot spune ca a fost un vis frumos pt ca mi as dori si la al doilea copil sa retraiesc aceleasi emoții:)

I.Z  Nu se poate fara personal instruit si fara un consimtamant informat. Sunt multe “mici secrete- mari efecte”…

R.B  Nu știu dacă e frumoasă dar și eu tot în apa m-am băgat. Nu e un moft. E bine pentru tine, e bine pentru copil, tranziția la mediul extrauterin se face mai ușor

O.B Eu am nascut prima data pe masa, si a doua oara in apa

Apa ajuta mult… iti atenueaza durerea din timpul travaliului si expulzia parca e mai usoara

Eram la a doua nastere ce e drept, si stiam ce urmeaza si cum va decurge

Din pacate, am avut o experienta neplacuta la final, cand moasa a tras de copil( dupa ce a iesit capul) si s-a rupt placenta

Bb a avut vanatai pe fata… in fine. A fost ok:)

E.C Mai sunt fete care si-ar fi dorit o naștere in apa 😂 dar nu au reușit decât pe masa de operații.

Dar pot sa zic , faptul ca exista aceasta alternativa de naștere in apa, m-a făcut sa-mi doresc nașterea naturală doar in modul asta.

Pacat ca nu am reușit din alte motive…

A.M Eu am nascut in apa, pe 03.02.2018

Am intrat in apa la dilatatie 8-9 ,expulzia a durat 10 min, si hop bebe in apa❤️. Cum am intrat in apa am simtit cum trebuie sa ma asez sa imi fie usor, chiar daca sotul zicea sa ma intorc😂 ( funny moment) am nascut in genunchi pe suport, tinandu’ma de marginea cazii . Mi-am dorit foarte mult sa nasc in apa, si multumesc lui Dumnezeu ca am si reusit. ❤️

O.T  Si eu am avut nvdc ul in 2016 tot in apa. Am simtit ca apa mi-a “usurat” travaliul . A durat cam o ora expulzia, dar cred ca din cauza ca bb a avut 4.050g si circulara de cordon 😊. Apa m-a relaxat si mi-a usurat nasterea. A fost nasterea mea de vis oricum, as repeta oricand experienta😍.

C.B Da, si eu am însoțit mame care acasă fiind si având la dispoziție un bazin au dorit/s-au simțit mai confortabil sa nască inafara bazinului.

Eu am născut in apa si cred ca m-a ajutat foarte mult ca perineul sa rămână intact.

Liliana Tudose:  Mama poate ieși din apa datorita faptului că nu are pozitia necesara sau se poate să nu se simtă în siguranță în apă,

Fie este intr-o stare conștienta, iese din transa

M.N  Și eu am născut în apă, ușor, fara dureri, fara ruptura, relaxată, repede!

Liliana Tudose: Spui fără dureri. Cum ai transformat simțirea? Ce gândeai?

Multe dintre fete se așteaptă să nu simtă nimic. Și sunt surprinse de durere

Ai gândit că este presiune și ai acceptat tot ce vine spre tine?

C.B  Lili știi si tu după naștere mamele uita durerile facerii.

Daca ma întrebi acum daca m-a durut o sa spun ca a fost o durere căreia daca nu i te împotrivești ești bine. Asta am făcut eu, am lăsat durerea sa fie si sa își facă treaba. Am luat-o complice :-)) Durerea este buna când naști, ea te aduce mai aproape de visul tau. Cel puțin asta am simțit eu.

M.N Exact, trebuie privita că martor, ca observator…să o faci prietena ta.

Chiar nu am avut dureri, e greu de crezut, într-adevăr…m-am focalizat pe respirație și pe vocea soțului care mă ghida  Am spus fara durere, fara frică, fara ruptura inca din timpul sarcinii.

Am lucrat mult cu mine și cu corpul meu, pregătirea a fost temeinica. Nu e suficient doar sa spui că vreau sa nasc în apă și să te aștepți să se petreacă minuni.

E nevoie de pregătire fizică, psihica, emoțională, control pe respirație

E.L Pe mine apa ma relaxează întotdeauna așa ca la naștere clar m-a ajutat. Mai ușor nu pot spune ca a fost pentru ca am născut ușor si prima data fără apa, ruptura a fost deși am împins cand si cum am vrut.

Dar despre a doua pot spune ca am avut o naștere frumoasa, cu dureri suportabile.

 A.C  Eu am ieșit din apa după o ora de împingere pur și simplu pentru ca avea 37 de grade și era un pic prea calda pentru gusturile mele😁

Și deși expulzia a avut loc pe masa, recunosc ca statul în apa m-a relaxat enorm.

N.D  Am 2 nasteri naturale: prima in apa; A 2 a pe pat.

Ca si o comparatie , cea in apa a fost muuuuult mai relaxanta, si intr-adevar durerile erau mai puțin intense, expulzia mai usoara.

Mi am luat singura puiul din apa si mi l-
am pus pe piept, am văzut o când a ieșit . A fost ceva de nedescris . Încurajez toate mamicile sa nască în apa , daca au ocazia !

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii