14666151_931224937021856_7912965302760748985_n
Astazi vorbim despre Alexandra
Numele meu este Alexandra Badea si sunt pishopedagog-Logoped de profesie si mama unei minunate fetite de 3 ani, Anisia-Ioana.
Am ales sa fac facultatea de Psihopedagogie speciala si Masterul in Logopedie pentru ca inca de pe atunci adoram sa lucrez cu copiii.
Baza personalitatii unui om se fizeaza in primii sase ani de viata
Acesta a fost momentul cand am inteles ca baza personalitatii unui om se pune din primii 6 ani de viata.
Si atunci mi-am spus:
“Vreau sa lucrez cu copiii si sa le daruiesc tot ceea ce stiu, ce am si ce pot mai bun! Vreau sa sprijin toti copiii in a creste si a se dezvolta frumos si armonios!”
Din 2010 am inceput sa lucrez ca psihopedagog si logoped.
Am lucrat cu copii cu tulburari din spectrul autist si cu copii cu nevoi speciale prin terapia ABA, cu copii cu dificultati de pronuntie sau intarzieri in dezvoltarea limbajului aparute ca urmare a unor cauze emotionale. Apoi am urmat o serie de cursuri si formari in acest domeniu precum cursul de Lucrator in arte combínate, cursul de Educator parental, formare in Terapia Aba si diverse activitati de voluntariat in centre pentru copii.
14680894_930982317046118_4280027653707892574_o
Dragostea si comunicare-cheia in educatia copilului
Din experienta pe care am acumulat-o ca specialist, din lucrul cu copiii si cu famillile acestora, dar si din experienta minunata si foarte solicitanta de mama, am realizat ca aspectele cele mai important in relatia dintre parinti si copii sunt DRAGOSTEA si COMUNICAREA.
Metoda prin care-i inveti pe bebelusi sa comunice inainte de a vorbi
Astfel in anul 2013, inainte de a deveni mama, am auzit pentru prima dara de BABY SIGN Language si am fost pur si simple fascinata: “O metoda prin care poti sa ii inveti pe bebelusi sa isi comunice nevoile si dorintele inca de la 6 luni?! O metoda prin care bebelusii si copiii pot comunica cu parintii lor si cu cei din jur inainte ca ei sa poata folosi cuvintele?! Wow!!!
Acesta a fost momentul in care am spus “Vreau sa invat aceasta metoda si sa o folosesc cu viitotii mei copii si cu toti copiii cu care voi intra in contact!”
Am devenit formator
M-am format in metoda Baby Sign Language, am intrat in posesia materialelor proveninte din SUA si apoi am inceput sa exersez. La sfarsitul anuluin 2015 s-a nascut dragostea noastra mica, Anisia si pe cand ea avea cam 6 luni am inceput sa exersez cu ea tot ceea ce acumulasem pana atunci despre Baby Sign Language.
14517549_930981520379531_6574323538588439135_n
Anisia a fost cea care mi-a umplut inima de bucurie
Am fost extrem de bucuroasa si uimita cand Anisia avea cam 9 luni si a facut pentru prima oara semnul pentru “caine” in timp ce se uita singura pe o carte cu animale.
M-am intors catre ea si am vazut-o facand semnul si am intrebat-o “Caine”?. Ea mi-a zambit si mi-a aratat cartea unde era imaginea cu acel caine.
Am simtit o bucurie extraordinara in acel moment.
Apoi in scurt timp a inceput sa faca semnul pentru “lapte” in timp ce sugea la san si ma privea in ochi sau atunci cand isi dorea sa suga; semnul pentru “mama”, “tata”, “leu”, “aud”, “mancare”, “apa”, “mai mult” si “pasare”. Insa semneul ei preferat era cel pentru “elicopter”, deaoarece in acea perioada treceau multe elicoptere in zbor si era bucuroasa cand le auzea si le vedea.
Am continuat sa o invat tot mai multe smne si in jurul varstei de 10 luni Anisia a inceput sa rosteasca cuvinte din doua silaba precum “tata”, “apa”, “caca” (“mama” spunea de la 6 luni).
La 1 an si 6 luni Anisia formula propozitii de genul “Mama fofonu suna!” si reusea sa se faca inteleasa si fata de bunici si fata de cei din jur rostind cuvintele in modul in care putea in acel moment sa le pronunte, insa se ajuta mult si de semne. La 2 ani deja vorbea mult si destul de clar astfel incat si oameni noi pe care ii intalneam o puteau intelege si erau foarte uimiti cat de mult si de bine vorbeste.
14666151_931224937021856_7912965302760748985_n
Lumea ma intreba daca am facut ceva special cu copilul meu
Mereu primeam intrebarea “Ce ati facut de vorbeste asa de bine?”, iar eu le raspundeam ca am vorbit tot timpul cu ea inca de la nastere in orice activitate o faceam si ca folosim SEMNELE. Acum la 3 ani vorbeste foarte mult, povesteste, recita, canta si descrie cu amanunte ceea ce vede sau ceea ce ii place.
Este foarte simpatica cand din senin isi aminteste si incepe sa cante “Bebe, bebe, e timpul smenelor”, cantecul de la inceputul lectiilor de semne si cum face cu exactitate fiecare semn pentru fiecare cuvant din cantec, ii place san e uitam pe carti cu imagini si sa exersam semnele pentru imaginilepe care le vedem sau cand ese un smen pe care un il cunoaste ma intreaba cum se face si de fiecare data cand ma vede ca imi pregatesc materialele pentru cursul de a doua zi ma intreaba ce semne ii voi invata pe copii si neaparat trebuie sa fac o parte din acea lectie si cu ea.
Articol realizat de Alexandra Badea, psihopedagog-logoped

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii