tantrum 2

Ce sunt crizele de furie?

Plansul si crizele de furie sunt mecanisme importante de eliberare a stresului, disponibile inca de la nastere.Atunci cand copilul traieste orice fel de suferinta emotionala sau fizica, raspunsul   natural este plansul. Plansul este o eliberare importanta si sanatoasa , care are efecte fiziologce si psihologice benefice.

Ce alte mecanisme de eliberare emotionala mai avem la dispozitie?

Alte mecansime de eliberare emotionala sunt: rasul, verbalizarea si jocul liber, jocul fizic – harjoneala.

Care sunt cauzele crizelor  de furie?

Asa cum spuneam, crizele de furie si plansul sunt raspunsuri emotionale la ceva ce traieste copilul, haideti sa vedem care ar putea fi sursele de stres care duc la  crizele  de furie si plans:

  • Lipsa de conectare fizica si emotionala cu un adult semifcativ in viata copilului
  • Evenimentele prin care trec copilul si familia acestuia: tensiuni  in familie, separare sau sau divort, pierderea cuiva drag sau a  ceva drag: casa, jucaria preferata, s.a.m.d., conflicte in familie,  aparitia unui alt copil in familie, abuz, neglijenta,  adaptarea la gradinita sau scoala si lista poate continua.
  • Lipsa timpului de joaca libera
  • Disciplina autoritara -inclusiv toate formele de pedeapsa
  • Oboseala
  • Suprastimularea sau insuficienta stimulare
  • Intelegerea gresita sau nesatisfacere nevoilor fizice si emotionale
  • Lipsa autonomiei
  • Frustrari si frici de crestere

Si lista aceasta poate continua, poate fi  chiar una generoasa.

tantrum

De altfel,  as dori sa lansez o provocare parintilor, si anume sa se gandeasca la surse de stres care ii pot afecta pe copii. Este un exercitiu foarte bun de a ne pune in locul lor.

 

 De ce la unii copiii crizele sunt mai intense? Tin mai mult Pare ca nu se mai opresc?

Un lucru pe care as vrea sa il mentionez este faptul ca, suferinta este subiectiva si ca modul in care traieste un copil anumite experiente este diferit de modul in care  traim noi acele experiente  sau de modul in care sunt traite  de alt copil si nu putem noi judeca intensitatea suferintei resimtite de copil.

  • Intensitatea cu care se manifesta o criza de furie este influentata de intensitatea  cu care este  resimtita suferinta.
  • Varsta copilului – cu cat copilul este mai mic, cu atat capacitatea lui de a-si controla reactiile emotionale este mai mica, deoarece nu este suficient dezvoltat cognitiv
  • Oboseala
  • Si aici avem conectarea.. cu cat se simt mai deconectati cei mici, cu atat intesnitatea creste …
  • Reactivitatea emotionala a copilului, care este o caracteristica innascuta, si se refera la intensitatea cu care traiesc aceeasi emotie, furia spre exemplu, doua persoane diferite.
  • Boala

 Ce putem face noi ca parinti atunci cand cel mic are o criza de furie?

Cel mai potrivit lucru pe care noi, parintii, il putem face este sa oferim un spatiu sigur in care sa putem contine emotiile copilului.

Ce inseamna asta mai exact? Inseamna ca noi sa primim reactia copilului si fara sa ne enervam, sa ii ascultam emotiile, sa ii oferim apropiere fizic si sa ii transmitem mesajul ca suntem acolo cu el, ca intelegem ca ii este greu, ii vedem suferinta si suntem acolo. Nu este nevoie sa folosim foarte multe cuvinte, dimpotriva, e foarte bine daca folosim cat mai putine cuvinte, dar tonul pe care il folosim si gesturile noastre este indicat sa fie blande.

Bineinteles ca noi ca parinti avem si responsabilitatea de a asigura, siguranta copilului dar si pe a noastra sau a celorlalte persoane aflate langa noi, astfel  vom primi emotia, dar vom opri comportamentul distructiv, daca este cazul, nu ii permitem sa se raneasca pe el sau pe ceilalti sau sa distruga bunurile din jur spre exemplu. Ascultand o criza de furie pana la capat, ii ajutam pe copii  sa isi regaseasca flexibilitatea in gandire, sa fie mai cooperanti, , sa isi aminteasca mai usor regulile de urmat, sa invete mai usor si sa isi recapete increderea in ei.

Sigur ca in teorie pare simplu, dar nu este, si celor mai multi dintre noi, ascultarea emotiilor grele ale copiilor este o provcare.

 

De ce este asta o provocare?

Cred ca cel mai important motiv este acela ca noi nu am fost ascultati cu blandete si nu am avut astfel un model. Un alt lucru care ne impiedica,  sunt  propriile noastre emotii neprocesate, creierul nostru nu face diferenta intre trecut si prezent si astfel suntem restimulati de experinte care au loc acum in viata noastra.

Bineinteles pot fi si factori contextuali: oboseala, tensiuni cu partenerul sau colegii de munca, boala sau proprul sentiment ca nu suntem in contact cu ceilalti.

 

Care este mesajul din spatele crizelor de furie?

Fiecare  comportament al nostru este un mesaj si daca copii ar putea, ei ne-ar pune: “Imi este atat de greu acum si am nevoie de tine sa ma ajuti sa scap de emotiile astea care imi fac viata grea” sau ” am nevoie sa me vezi, sa ma auzi sa stai cu mine”.

Ce as vrea sa luati cu voi de aici, este ca cei mici nu ne manipuleaza sau nu incearca sa ne innebuneasca pe noi parintii, atunci cand fac crize de furie, ci fac ceea ce le vine in mod natural, vindeca dureri, mai mari sau mai mici. Fiti blanzi si calzi cu puii de oameni atunci cand au momente grele, asa le modelati un comportament bland si influentati generatii viitoare, in plus legatura dintre voi si ei va fi si mai puternica!

 

 

Georgiana Bucatariu, Psihoterapeut, Instructor Certificat, Hand in Hand Parenting by Connection

Tel. 0766 643 722

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii