Breastfeeding-2

In acest articol ne-am propus sa fim de ajutor mamicilor care nu sunt pe reteaua de socializare facebook, respectiv Comunitatea BB Center, locul unde mamicile adreseaza intrebari iar raspunsul la intrebari le este adresat de catre specialistii centrului si de catre mamici, raportandu-se la experientele personale si informatiile pe care acestea le detin.

Aceasta este postarea initiala:

“Mămici, am următoarea situatie: bebe născut natural, la termen greutate bună la naștere (2980), a urmat o alaptare ca la carte, a luat excelent în greutate (a avut o sapt când a luat 400g), acum la 10 sapt are 5485. Însă…. De doua săptămâni e muuult mai atenta la ce este în jur și este f agitata la San. Mănâncă destul de puțin și ultima sapt a luat 95g.

Am discutat cu pediatra, mi-a explicat ca nu e o prb dacă e doar o sapt, însă să nu fie asta trendul. Trebuie urmărită sa ia din nou bine în greutate.

Problema este ca ea nu mai vrea sa stea la San decât 5 min, este f agitata și începe sa plângă. O mut de la un San la altul, ii dau din culcat pe o parte, din brate, am încercat orice….. Este f agitata și plânge.

Mie îmi curg sânii f tare, pt ca ea nu mai suge și ei produc…. Însă mă gândesc că o să mi scadă și lactația dacă ea continua asa.

As vrea sa știu dacă sunt mamici care au trecut prin perioade de genu și dacă au găsit soluții…. Ma bate gândul sa ma mulg și să-i dau cu biberonul…. Însă tare mult as vrea sa nu ajung aici.

Va mulțumesc și îmi cer scuze pentru postul asa de lung 😍😘”

 

Raspunsul specialistului in lactatie, Liliana Tudose, psiholog

Andreea, imi permit sa crosetez pe textul tau pentru a fi sigura ca am atins punctele cheie:

” De doua săptămâni e muuult mai atenta la ce este în jur și este foarte agitata la San. “

In momentul in care copiii sunt constienti de ceea ce se intampla in jurul lor, sunt intr-o etapa de dezvoltare cognitiva. Interesul lor pentru supt poate sa scada, deoarece creierasul cognitiv este avid de informatie venita prin toti receptorii: vizual, auditiv, tactil, kinestezic
“Mănâncă destul de puțin și ultima sapt a luat 95g. Am discutat cu pediatra, mi-a explicat ca nu e o prb dacă e doar o sapt, însă să nu fie asta trendul. Trebuie urmărită sa ia din nou bine în greutate.”
Atata timp cat ea a avut o curba ponderala ascendenta, nu ne ingrijoram daca intr-o saptamana a crescut o suta de grame.
Asa cum au spus si celelalte mamici este important ca: atasarea sa fie corecta, sa aiba un numar corespunzator de urini, 6 la aceasta varsta, iar scaune pana in 6 saptamani poate avea 2-3 pe zi, ulterior, dupa aceasta varsta, poate avea si un scaun la cateva zile, daca are un aport ponderal corespunzator raportat pe luna, si conform aportului ponderal de pana acum: de ex, daca copilul a luat bine in greutate in primele luni, in urmatoarele luni poate lua mai putin, daca este pe curba fiziologica de crestere.
“Problema este ca ea nu mai vrea sa stea la San decât 5 min, este f agitata și începe sa plângă.”
In aceasta etapa de dezvoltare cognitiva copilul nu mai petrece mult timp la san. In 3-5 minute copilul poate avea un transfer sufficient de lapte.
“O mut de la un San la altul, ii dau din culcat pe o parte, din brate, am încercat orice….. Este f agitata și plânge.”
Din dorinta de a-si alimenta copiii sau din frica de a nu gresi, multe mamici au tendinta de a pune presiune pe copilasi atunci cand acestia si-au asigurat nevoia nutritiva si doresc sa si dezvolte achizitiile cognitive.
Aceasta presiune poate declansa un comportament nedorit, acela de a refuza sanul, chiar si atunci cand ii este foame. Copilul isi aminteste senzatia pe care a avut-o ultima oara intr-o anumita pozitie sau recunoaste starea mamei sau manevrele mamei si isi declanseaza un mecanism de aparare pentru a nu retrai starea.
Asadar, cu delicatete, ofera-i respect! Nu vrea, e in regula! Joaca-te! Vorbeste! Foloseste jucarii care stimuleaza: auditiv, vizual, tactil si kinestezic(prin miscare)
Daca totusi copilul a dezvoltat aceasta reactie, de a refuza sanul, il va primi in stare de semisomn, in semiintuneric, reducand orice stimul din cei amintiti mai sus.
Un copil in stare de semisomn (fie usor adormit, fie inainte de trezire) va reactiona instinctiv si se va atasa la san, ceilalti stimuli ii activeaza amintirea senzatiei traite.
“Mie îmi curg sânii f tare, pt ca ea nu mai suge și ei produc…. Însă mă gândesc că o să mi scadă și lactația dacă ea continua asa.”
Daca iti curg sanii, lasa-i sa curga natural, se golesc de la sine, iar daca ii simti putin angorjati sau mai mult, detensioneaza usor pana ajungi in stare de confort.
Grija ta nu ar trebui sa fie indreptata catre secretia de lapte, ci catre siguranta sanului, in sensul ca secretia de lapte se regleaza conform nevoilor de crestere, peste putin timp va exista o perioada cand va sta destul de mult la san, adesea salturile cognitive sunt insotite de pusee de crestere.
“Ma bate gândul sa ma mulg și să-i dau cu biberonul…. Însă tare mult as vrea sa nu ajung aici.”
Nu este cazul. Daca indicatorii sunt in limite (urini si scaune), daca atasarea este corecta, daca este aport ponderal si confort in timpul suptului nutritive, nu ai de ce sa intervii.
Iar daca cele de mai sus nu sunt ok, atunci ceri ajutorul unui consultant pentru a observa ce nu functioneaza si pentru a stabili planul personalizat. Extrem de rare sunt situatiile cand este necesar un biberon cu lapte muls.
Intrebai daca li s-a intamplat si altor mamici, asa cum au raspuns ele, este o situatie obisnuita in aceasta etapa de dezvoltare a sugarului, daca o primesti cu incredere, joc si respect pentru timpul minim pe care il petrece la san, o veti depasi .
Adesea cand ziua petrec putin timp la san, recupereaza prin suptul de noapte.

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii