afis pompa

Ce mi-am propus  sa fac in viitor si ce mi-am propus in acest articol?

Asa cum ati mai vazut, parte dintre articolele mele transpun discutiile pe care le port cu mamicile pe grupuri si imi doresc ca informatia sa ramana si sa fie utila si altor mamici.

Andreea, una dintre mamicile de pe grupurile de suport in alaptare, adreseaza o intrebare pe grup:
Nu stiu daca am voie sa intreb aici – ce pompa de san electrica recomandati?”


Nu sunt atat de prezenta pe grupuri in ultimul timp si nu raspund detaliat decat daca sunt chemata de fete acolo, iar de multe ori doar confirm ceea ce alte colege de-ale mele sau mamici au spus deja.
Sunt atat de prezenta in real, dar asa cum spuneam, imi lipseste aceasta parte a mea, scrisul.
Am rezonat cu intrebarea ei. Nu mi-a parut fireasca abordarea.
Un adult pe un grup de suport in alaptare sa intrebe daca are voie?

Gandurile mele au fost:
Cine se ascunde in spatele acestei afirmatii?
Ce fel de om este? Ce a creat aceasta neincredere? Grupul? Oamenii care ii sunt alaturi sau doar gandul ca alaptarea se imbina atat de mult cu “Nu am voie in ultimul timp”
Am rezonat, fiindca, da, intalnesc multe mame care cunosc extrem de multa informatie si mai ales sunt centrate pe ce nu au voie si uita esentialul:
Ca au voie sa fie ele insele
Ca au voie sa fie fericite
Ca au voie sa nu fie atat de axate pe reguli
Ca ai voie sa isi iubeasca neconditionat copii
Ca au voie sa se bucure de copilasii lor la san
Ca au voie sa inteleaga cand apare negatia si restrictia in acest proces de dragoste, alaptarea.

Redau in randurile urmatoare dialogul cu ea, dar in special ceea ce am simtit sa transmit tuturor mamicilor, taticilor, bunicilor care imi veti citi blogul:

Mi-as dori sa ma adresez tuturor fetelor si bunei voastre intentii de a ajuta: 
Din experienta mea de lucru cu mamicile, din experienta mea de educatie a celor trei copii, am sesizat ca cele mai mari greseli si cele mai mari revolte, respectiv, renuntari se nasc atunci cand exista multe interdictii si de cele mai multe ori, spuse vehement.
Mamica a primit sfaturi sa nu foloseasca pompa, sa puna copilul la san, sa foloseasca mulgerea manuala.

Tipologii de mame
Exista o tipologie de mame care se tem sa nu greseasca si respecta acest “am voie” si reusesc, ele au construita increderea in capacitatea de a fi mame si adesea merg spre reusita.
Altele nu o au construita si abia acum invata ce inseamna acest “nu am voie” pentru binele copilului. 
Sa nu uitam ca in aceasta perioada se activeaza foarte mult relatia cu propria mama si propria copilarie. Unele proaspete mamici pot asimila foarte usor acest cuvant, fiindca face parte din ele, iar altele chiar daca rational accepta aceasta negatie, instinctiv se vor lupta cu ea, fiindca copilul rebel din ele a invatat sa fie in opozitie cu ai sai

Imi place sa incep consilierile  cu “Ai voie sa faci orice” si zambesc.
 “Ai voie sa ii dai picaturi de colici, daca simti” este un exemplu. Eu nu recomand picaturile de colici, nu cred in ele si asa cum multe stiti, am redactat acum ceva ani un articol despre “Mitul colicilor abdominale” pe care imi propun sa il imbunatatesc.
 II spun ca are voie fiindca nu stiu care este informatia ei si exemplele la care se raporteaza si atunci incep sa explic sau sa dau exemple de cazuri cand secretia de lapte s-a diminuat, cand increderea mamei a fost vesnic scazuta, crezand ca bebelusul are ceva, cand copilasul nu a crescut in greutate si dormea mai mult decat era programat. 
Incep cu “Da, poti” dar, acest efect imi creaza deschidere catre sufletul ei, ea nu se simte constransa, ea nu simte ca acest consilier sau aceasta persoana este “chitita” pe alaptare fortand-o, cand ea simte ca este obosita, ca o dor sanii, cand bebelusul plange mai mult decat se astepta, cand parintii, prietenele, sotul o preseaza si simte ca…nu mai poate si nimeni nu o intelege…

Fetelor, va recomand ca orice raspuns sa inceapa cu aceasta formulare:
“Ai voie” 
Veti vedea mai tarziu ce rezonanta poate avea acest cuvant si in educatia micutilor vostri cand vor intra in perioada negatiilor.

Si ii voi raspunde Andreei:
“Da, poti sa folosesti pompa de muls”

Urmatoarea intrebare:
“De ce simti ca este necesara?” 

In cele mai multe cazuri nu este necesara, suptul bebelusului si mulsul manual este cel mai eficient, as spune. Bebelusul Andreei are icter. 

Deja vorbim despre motivul pentru care a fost inventata pompa

Pompa a fost inventata sa ajute mama cand bebelusul nu poate suge, cand este prea somnolent si nu putem sa il trezim prin metoda dezbracarii, a contactului piele pe piele si prin stimulari tactile.
Pompa a fost inventata pentru mamicile care au copilasii prematuri si sunt despartiti de ei, pentru copilasii cu dificultati de prindere pana cand se rezolva prinderea.
Pompa ajuta la stimularea lactatiei,  pentru a-i da bebelusului o cantitate de lapte de mama si nu lapte praf, cand copilul nu poate face asta din motive justificate, precum cele de mai sus.

In cazul icterului fiziologic as spune ca pompa nu este justificata

De cele mai multe ori micutul se trezeste daca il tii contact piele-piele si mananca conform instinctelor. 
Ati spus ca micutul se cantareste lunar, corect, asa spune cartea, insa…din experienta mea de alaptari cu succes sau de renuntari in alaptare, pot spune ca, este indicat sa ii sugerezi mamei sa cantareasca copilasul care are un icter pronuntat si pare ca nu mananca suficient, uda putine scutece, are urina concentrata.
Este indicat sa ii spui ca poate sa il cantareasca la doua zile daca se simte in siguranta astefel.

Fetelor, am observat, asa cum va spuneam in ultimul timp, o categorie de mamici care se regasesc pe un grup sau in orice grup de suport alaptare – valabil, dar altele se tem de ele. Se tem sa nu fie judecate, au tendinta de a fugi, de a se ascunde.
Ele renunta fiindca nu pot tine aceasta cale dreapta de la inceput, aceasta cale a marilor “nu ai voie” din timpul alaptarii.
Si atunci in sufletul lor se naste adanc frustrarea pe fondul neincrederii de a reusi fara niciun fel de artificiu si renunta total. 

Unele se retrag si discuta despre aceste grupuri ca fiind extremiste, dar uita ca initial si-au dorit sa faca parte din ele si sa fie cu alaptarea pe plus. Altele mentin regretul si sentimentul usor inferior ca nu au reusit si privesc cu jind, iar in acest fel isi accentueaza incapacitatea lor de a fi mame asa cum isi doreau, prin gandul initial al incapacitatii de a alapta. 
Uneori ele dezvolta depresii.


 ” Nu stiu daca am voie sa postez aici”
“Pentru mine aceasta exprimare inseamna destul de mult. 
Ma raportez la ceea ce exprima mesajul tau dar si la alte informatii ale fetelor care mi-au venit din aceasta lume virtuala a alaptarii. 
Exprimarea ta arata o teama. 
“Nu stiu daca am voie”, cand folosesti aceasta exprimare ai o restrictie fata de grup sau fata de ceea ce se intampla pe acest grup pro alaptare? 
De asemenea, exprimarea ta poate arata ca iti este teama sa faci anumite lucruri pe care le fac altii in mod curent, fiindca ai aflat ca alaptarea vine cu multe exprimari de genul “nu ai voie lapte praf, nu ai voie ceai, nu ai voie, suseta, nu ai voie pompa”

Intr-adevar, in zilele noastre alaptarea a ajuns sa fie comercializata intr-o mare masura si femeile gresesc fara sa stie ca gresesc, folosind aceasta industrie de cumparaturi dragute probebe, efectuate mai ales inainte de nastere.
Aceasta mare industrie pe care o intretinem cumparand susete, biberoane, lapte praf, ceaiuri de colici, picaturi de colici, pompe mai bune, mai scumpe – nu fac decat sa ne scada increderea in capacitatea noastra de a reusi, conform instincetelor.

Tot in acest post mamica era sfatuita sa renunte la medicul sau care ii crea mari sentimente contradictorii fiindca informatia sa in alaptare nu era actualizata.
Mesaj:
“Vreau sa folosesti pompa pentru asti exact cat mananca”

Uneori, cand vorbim de un context, este bine sa stim cat mananca bebelusul, daca el este prematur, daca are greutate mica la nastere, daca starea lui generala pare usor compromisa, daca prinderea nu pare a fi buna.
Simt sa scriu ca uneori este de preferat sa analizam intr-un context si daca apare o negatie a medicului, posibil ca ea sa fie justificata, daca mama a primit si alte informatii proalaptare precum:
Folosim pompa, dar pompa nu exprima cantitatea de lapte care este in sanul tau.
Folosim pompa fiindca ne dorim sa stimulam secretia de lapte fiindca bebe este somnoros si sanul nu este suficient stimulat.
Folosim pompa daca prinderea nu pare a fi buna sau capacitatea lui bebe de a suge este influentata de starea lui generala si atunci avem nevoie de controlul alimentatiei lui bebe.

Dar aceasta afirmatie nu este valabila de rutina, daca situatiile de mai sus nu sunt prezente.

Acestea sunt parte dintre cazurile speciale cand pompa ne poate aduce un ajutor.

Exista in aceasta lume virtuala si reala mamici care se simt impovarate de atatea NU uri incat simt ca este atat de greu sa alaptezi si atunci ideea renuntarii este mai la indemana.

Dragelor, dragilor,
Fiti atenti cu negatiile si interzicerile din viata voastra fiindca ele impovareaza si nu fac decat sa trezeasca dorinta de a renunta sau de a incalca limita impusa si in acest caz ma refer la relatia cu propriul copil, relatia cu sotul.
Imi doresc ca pe acest blog sa pot dezvolta toate aceste laturi si in fiecare zi sa pot exprima bilantul zilei.

Cu drag am scris pentru voi,
Si imi doresc sa fi extras ideea de baza pe care imi doresc sa o transmit!
Liliana Tudose

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>