banner nou

Serviciu sau familie?

Sa spunem ca, au fost ani cand a fi la serviciu, pentru famile, era o parte complet diferita de ceea ce se intampla acasa.

De multe ori inchideam o poarta, asa cum spun multe scrieri ale specialistilor,

“Cand ai ajuns acasa, schimba butonul, treci pe o alta frecventa fara sa aduci acasa tensiunea sau alte sentimente ce ar putea afecta familia”

Si, stiti bine, nu ne iese intotdeauna!

Recunosc ca au fost ani cand am fost influentata si nu puteam avea control, iar de multe ori trairile negative fara sa imi doresc acest lucru, le proiectam si in cadrul familiei mele, in relatie cu sotul sau, si mai mult, in relatie cu copiii nostri.

Banuiesc ca voi, cei care ma cititi, ati ajuns in acea etapa a cunoasterii de sine, incat sa faceti distinctia intre

Ceea ce preluam fara voia noastra si ceea ce transmitem, cu voia noastra!

Daca simtiti conotatia textului, va indrum sa vedeti diferenta:

putem prelua fara voia noastra, daca nu avem un sistem de cunoastere de sine, de cunoastere a relatiilor bine pus la punct, dar

avem capacitatea de a schimba raspunsul, adica sa constientizam ca energia negativa, gandurile noastre, starile pe care le avem in relatie cu diversi oameni, diverse actiuni, pot fi schimbate

-avem capacitatea ca, cu voia noastra, sa transmitem alte ganduri, alte actiuni, daca constientizam ca putem sa-i afectam pe cei dragi noua

Si…:)

Revenind la tema acestui articol,

Mami, consiliaza mamica asta!

Viata noastra se pare ca a devenit atat de normala in normalitatea ei (;) pentru cei care cunosc termenul, pe care adesea il explic la cursuri) incat mami este aceeasi, normala si in activitatile de zi cu zi, si acasa, si in relatie cu copiii si cu tati.

In acest sfarsit de saptamana, am ales sa fim prezenti la tara, unde micutul nostru a petrecut o saptamana.

Am fost intampinata cu drag de Geo, dar cel mai mult si-a dorit sa imi arate intreaga curte, cu gainile, cu cocosii “alfa”- pe care i-a dominat pana la urma in teritoriul lor, sa-mi arate gainile ouatoare, locul unde se ascund si cum reuseste el sa intre sa le gaseasca ousoarele mult ravnite…

This slideshow requires JavaScript.

Si prezentarea parea ca se incheie,

“Mami, am uitat!

Avem o mamica care isi doreste o consiliere cu tine!”

Intru in jocul lui, eram cu informatia proaspata de la Otilia Mantelers 😉

Aceasta mamica a nascut de curand mai multi puisori si are nevoie de tine, nu este atat de sigura pe ea cum sa-i ingrijeasca, fiindca pare ca se teme cam mult. Poti sa o ajuti?”

Aceasta mamica, era o proaspata closca, care se temea de noi, este adevarat!

Ii invadasem teritoriul, iar instinctul de ei de mama era mai mult decat dominant, prin nevoia de a-si apara puii.

Se retrasese intr-un colt si se uita la noi, numai sa nu punem mana pe puisorii ei, ba chiar o deranja si zgomotul si entuziasmul nostru, in jocul creat de Geo.

I-am explicat ca:

Nu este o mamica tematoare, ca ea are instinctele foarte puternice si ca se simte amenintata de noi, ea isi doreste timpul ei cu puisorii ei si ca nu este pregatita inca sa ii lase liberi sa se desprinda de ea, iar puii simt aceasta teama a ei, si tocmai de aceea se indreapta mai mult catre ea si se ghemuiesc sub ea.

Revenim in lumea consilierii mamicilor?

Pentru a avea o consiliere in alaptare a unei mame, intai mama trebuie sa isi declare nevoia de ajutor, sa constientizeze ca are nevoie de mai multa informare, de sprijin.

Daca un specialist intervine atunci cand ea nu si-a reperat nevoia, cand ea traieste confortabil in lumea ei, in lumea instinctiva, este posibil ca sfaturile venite dinspre specialisti sa inhibe, sa o faca sa se retraga in coltul ei si sa se dezvolte, asemeni gainusei, nevoia de a-si proteja mai mult puiul, de a nu-l desparti de ea.

Daca mama traieste confortabil intr-o lume, care poate fi normala, prezenta specialistului cateodata mai mult poate dezechilibra.

In momentul in care a fost constientizata de nevoia de sprijin, este necesar sa existe dorinta mamei de a apela la un specialist.

Hey, va veti intreba de ce scriu toate acestea!?!

Consilierea in alaptare a devenit parte necesara la nastere. Sunt mamici care isi programeaza o consiliere inca inainte de a naste, daca cezariana a fost modul ales sau impus de a naste. Aceste mamici, vor fi receptive, vor avea dorinta de a reusi, indiferent cate situatii neprevazute ar putea aparea.

De ce?

Fiindca s-au declarat dispuse sa lupte, sa reuseasca! Ele au programat un ajutor pentru reusita!

Consilierea in alaptare este un lucru in echipa, intentia mamei, vointa mamei cu informatia consilierului, cu sprijinul fizic, asociate cu descoperirea nevoilor copilului, cu descoperirea practicilor gresite, sesizarea sentimentelor contradictorii ale mamei, tatalui sau ale familiei extinse.

Imi place sa ma indrept catre consilierile unde exista: intentia declarata a mamei.

De ce?

Fiindca lucrul in echipa duce catre reusita, iar eu, insami, imi place sa privesc in urma si sa simt ca am sadit o samanta si ca am ajutat-o sa creasca. Fiindca rolul consilierului este de a ajuta mama, tatal sa constientizeze ca exista samanta naturala prezenta in interiorul fiecaruia dintre noi, si aici ma refer la instinctele primare-asemeni gainusei-si, mai mult, le arat ca au capacitatea prin resursele proprii de a creste aceasta samanta cu dragoste, incredere, rabdare.

Si pentru mine, ca profesionist, asta inseamna:

“Mandria rezultatului obtinut!”

Avem alte doua situatii:

Cand consilierea in alaptare este obtinuta gratuit, cand nu avem constientizata o nevoie, cand nu avem o intentie declarata…

In acest caz consilierea nu mai are valoare la fel ca in situatia descrisa anterior.

In dorinta mea de a schimba lumea, de a ajuta cat mai multe femei si de a le arata cate lucruri minunate am descoprit eu de vreo opt ani, de cand l-am nascut pe cel de-al treilea nostru fiu, am vrut sa ajut pe toata lumea, si am constatat:

-ca fiecare simte daca isi doreste sa nasca natural sau sa isi alaptaeze puiul

-ca fiecare vine din urma cu un bagaj emotional pe care il poate constientiza sau nu

-ca acel bagaj emotional, posibil sa isi doreasca sa il lase, sa il depaseasca si sa transforme experienta de mamica, prin lupta, determinare, consecventa, dragoste, multa, multa implicare-alteori, nu

-uneori bagajul emotional este greu de dus in aceasta etapa-nastere si alaptare- de aceea parintii prefera sa il ascunda, sa considere ca nu exista, fiindca poate fi impovarator in aceasta noua etapa de tranzitie

-fiindca bagajul emotional poate deschide rani, poate crea sincope personale si relationale, de aceea este confortabil cateodata sa spunem: nu am putut naste fiindca…, nu am putut alapta fiindca…

-am invatat ca fiecare om isi are vremea lui si nu eu schimb lumea, nici macar pentru copiii mei nu pot schimba lumea (si Dumnezeu, mi-e martor, ca am incercat sa o schimb ani de-a randul…)

-am invatat ca fiecare om are nevoie de anumite experiente placute sau neplacute in viata lui, doar in felul acesta constientizeaza ce isi doreste si daca si cum va intra pe un drum al schimbarii

 

Consilierea in alaptare la cererea familiei, este delicata, intrucat factorii de mai sus sunt importanti.

De aceea mereu intreb:

Mama ce simte?

Imi doresc sa vorbesc cu mama.

Apoi ne vom intalni.

Dragi parinti,

Va multumesc pentru buna intentie si pentru faptul ca ma recomandati si ca recomandati consilierea in alaptare, dar sa nu uitam ca,

In consiliere lucram cu materialul clientului si pentru a avea aceasta permisiune avem nevoie de doi factori:

Nevoia de sprijin constientizata

Intentia declarata de a fi ajutat

Amuzant:D Asadar, independenta emotionala?

This slideshow requires JavaScript.

P.S. Fiindca mi se are amuzant :) , sa ma plimb cu laptopul si cu telefonul prin curtea de la tara, pentru a avea conexiune la net, iata-ma instalata in curtea mare a gainilor, scaun si masa, inconjurata de gaini, iar ele ma simt deja integrata in lumea lor. Vin pe langa mine si ma observa si se pare ca se simt in siguranta impreuna cu mine.

Hm, ce dragut!;)

Uneori este suficient sa stai intr-un colt, sa fii relaxat, sa nu deranjezi, sa nu invadezi spatiul celorlati prin intrebari, observatii, iar celalat deja se simte confortabil cu tine, capabil sa se deschida.

Acesta este si sfatul meu pentru mamicile care nu isi asteapta copiii sa se integreze intr-un loc nou si ii insotesc cu expresii de acest gen:

“Vorbeste, mami!””
“Spune, mami, cum te cheama!”

“Hai, du-te! Hai, fa!”

 

Cu drag,

Am scris pentru voi,

Un articol cu mine, despre mine

Cu fiul meu, despre fiul si familia mea

Cu gaini si pui

Despre instincte si perturbarea lor

Despre intentie si relaxare

Despre incredere si normalitate,

Liliana Tudose

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>