doula

“Nu puteam sa stau in alta pozitie decat in picioare si cand venea o contractie le spuneam tuturor liniste si nu ma puteam gandi la nimic o rugaciune o motivatie nimic…

Uterul se contracta in jos si simpteam o bariera orizontala care ma durea.. ca un bat… poate era cezariana nu stiu….

Ce puteam sa fac? Cum ar fi fost cu o doula? Am nascut in 5 ore pana la urma a durat neasteptat de putin.”
“Nu puteam sa stau in alta pozitie decat in picioare”
Pozitia pe care o alege trupul este cea de care are nevoie in acel moment.

Orice semnal al trupului daca a fost inteles si analizat inainte de nastere, este primit cu liniste in timpul travaliului, iar mintea nu face decat sa-l urmeze.
Exista posibilitatea ca aceasta intrebare sa fi fost in mintea ta in timpul travaliului, ceea ce poate insemna o distragere a atentiei de la ceea ce simteai, iar trupul ajungea sa se concentreze mai mult decat necesar-drept urmare putea creste perceptia asupra  intensitatii contractiei.
“Cand venea o contractie le spuneam tuturor sa pasteeze linistea”
Acest lucru este normal. Sunt etape in timpul travaliului cand trupul intra in tr-o stare speciala, cand se protejeaza de durere sau de orice stimul extern.
Eu spun in timpul cursului ca nasterea este a emisferei drepte, cea a instinctelor.

Cu cat femeia primeste stimuli externi care o scot din acea stare speciala (liniste, intuneric) poate simti intensitatea durerii intr-un grad mai ridicat.
De aceea se spune ca este bine sa se creeze un mediu al nasterii cat mai intim, fiindca efortul femeii de a-si muta atentia spre stimulii externi influenteaza experienta intr-un mod negativ.
Aceasta iesire din “transa” sau din “bula” asa cum spun la cursuri si atunci cand insotesc femeia la nastere, presupune o conectare la emosfera stanga care intra in stare de “veghe” sau “panda” adica caiuta daca trupul functioneaza cum trebuie, caut un eventual pericol.
Aceasta stare intretine un cerc vicios, adesea puteam avea stagnari pe o anumita dilatatie sau scaderea batailor cordului fetal.
“Nu ma puteam gandi la o motivatie, rugaciune”
Atesta ceea ce spuneam mai sus. Eu folosesc aceasta expresie “Femeia poate pierde controlul” activand emisfera stanga.

Pentru a preveni aceste situatii eu deleg partenerul sa observe ceea ce simte gravida sau daca exista doula, ea este cea care va sesiza acest moment.
“Ce puteam sa fac? Cum ar fi fost cu o doula?”
Daca erai fara doula, era potrivit sa fi pregatit nasterea inainte printr-un curs si sa anticipezi aceste stari, sa le lucrezi.

Ele nu te surprindeau-stiai ca exista si aveai capacitatea sa iesi din acest cerc fiindca exersasei acest lcru dinainte.
Daca ar fi fost doula-fiecare doula simte sa isi formeze o relatie personala cu graviduta, dar nu recomand sa mergeti impreuna in acest dans frumos al nasterii, mai ales daca este NVDC, daca nu ati lucrat inainte de nastere experinta trecuta cu un specialist si nu ati facut planul realist pentru urmatoarea nastere.
(este parerea mea spusa din tot sufletul, pe care mi-am creat-o in pregatirea femeilor pentru nastere de opt ani de zile, de insotire la nastere si mai ales de lucru intr-o maternitate privata unde am avut posibilitatea sa observ tipologia umana si mai ales sa “pansez” ranile in consiliere, dupa ce o femeie si-a dorit o nastere naturala si ea s-a finalizat cu o cezariana neacceptata

Ce ar fi facut doula?

– Ar fi observat starea ta
– Ar fi creat mediul securizant pentru tine, prin indepartarea discreta a cadrelor medicale sau prin relatia pe care putea sa o realizeze cu ele
– ti-ar fi observat postura si daca ii parea anormala pentru trupul tau si acel moment al travaliului, te-ar fi ghidat catre respiratie si ulterior catre o alta pozitie
– ar fi introdus muzica pentru a te introduce in “bula”
– ar fi inceput sa se roage si sa iti sugereze rugaciunea prin starea ei inainte ca tu sa crezi ca este timpul sa te rogi
De altfel, metode sunt multe, findca fiecare om simte diferit iar insotirea ca doula este influentata de propriile credinte ca doula.

Articol scris de:

Liliana Tudose,

Educator Prenatal Lamaze

Doula la nastere

Consilier in alaptare

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>