6962295-woman-snowflakes

Dorinte, asteptari, experiente

Cu exceptia anumitor cazuri, astazi poti alege intre a naste natural cu sau fara epidurala, sau a face cezariana. E optiunea fiecarei mamici. Copiii vin cand sunt doriti si dupa cum sunt doriti.

Alteori interventia chirurgicala se impune ca fiind cea mai buna solutie atunci cand nasterea naturala pune in pericol viata mamicii sau bebelusului.

De-a lungul timpului, am auzit atat de la mamici cat si de la cadre medicale povesti mai mult sau mai putin frumoase despre aceasta experienta atat de incarcata afectiv. Multe mamici au nascut cu medicul care a urmarit sarcina, multe cu o moasa pe care nu o cunosteau.

Au povestit emanand un sentiment de implinire, de respect la adresa celor care le-au ajutat si au fost langa ele in acele clipe, sau cu sentimente de tristete pentru ca nasterea nu a fost asa cum se asteptau sa fie. Fiecare poveste e unica , fiecare viitoare mamica e unica.

Impresii dupa intalnire

La grupul de povesti vindecatoare se saptamana trecuta, am auzit si acolo povesti unice…

Sunt de acord ca da, femeile au nevoie sa simta intelese, da, au nevoie sa se simta libere si respectate in alegerile lor, da, femeile au nevoie sa fie ajutate in situatii critice,  femeile au nevoie de vindecare in urma experintelor neplacute.

Obstetricianul vegheaza la sanatatea fizica a mamei si a copilului.

Dar ce se intampla atunci cand cel de la care mamica are asteptari sa o salveze in situatii critice, cel care o supravegheaza in toata perioada sarcinii si o incurajeaza in dorinta ei de a avea o nastere naturala, acesta ii inseala asteptarile, ba mai mult, o conduce subtil pe un drum de el ales, catre o interventie chirurgicala.

Ce se intampla atunci cand viitoarei mamici ii sunt inselate asteptarile, cand nevoia ei de comunicare este ignorata cand ea vrea sa afle mai multe informatii despre deciziile medicului curant in ceea ce o priveste si nu le primeste? Atunci apar sentimente de neimplinire , de tristete si furie, de autoinvinovatire, de invinuire la adresa celui care s-a folosit de puterea cu care au fost investit.

Amintiri de nesters

Aceste sentimente sunt si raman vii in memoria mamicii care a experimentat o asemena atitudine din partea celui care a ingrijit-o, si cauta raspunsuri, cauta sa se faca inteleasa de cei din jur. Sentimentele asociate acestei experinte se cronicizeaza pe masura ce timpul trece si ele raman nerezolvate.

Despre ce situatie putem vorbi in acest caz?

Putem vorbi de un abuz?

Putem vorbi de manipulare?

De multe ori granitele dintre diferite atitudini nu sunt clare, in alte situatii da.

In fond raman trairile subiective ale fiecarei persoane implicate si ele au nevoie de clarificare si resemnificare.

Da, poate ca cezariana era justificata, dar la fel de justificata era si nevoia mamicii de a primi informatii despre ce i se intampla. Experienta maternitatii face o femeie vulnerabila , viitoarea mamica acorda credit medicului, simte ca el stie cel mai bine ce e de facut intr-o situatie dificila. Asa e si de dorit sa se intample. Mamicile au vrut sa vorbeasca , sa isi exprime sentimentele inca o data, sa transmita si altor mamici ce se poate intampla. Din pacate mai sunt si astfel de situatii.

 

Ce e de facut?

Fara discutie, atunci cand te confrunti cu o asemena atitudine e necesar sa iti cunosti foarte bine nevoile si asteptarile, sa iti folosesti intuitia si sa te intrebi inca o data “eu ce imi doresc?“, sa mai ceri o alta opinie, sa folosesti tehnica refuzului pentru a evita sa te lasi condusa pe o cale care simti ca nu ti se potriveste.

Transpare aici dinamica agresor-victima-salvator atat de des intalnita in relatiile cu cei din jurul nostru, prieteni, colegi, familie, discret mascata sub diferite forme.

Jocurile se repeta in viata, dar si la nastere

De aceea e necesar sa cunoastem conceptele si formele de manifestare ale acestor “jocuri psihologice” pentru a ne da seama in ce rol si scenariu suntem prinsi.

Constientizarea pozitiei tale te poate ajuta sa te detasezi si sa cauti solutii de rezolvare pentru tine, astfel incat sa te simti liber, respectat si autentic.

Constientizarea si asumarea responsabilitatii pentru propriile sentimente si actiuni poate duce catre vindecare si echilibru in viata ta.

 

Articol realizat de

Psiholog Nicoleta Manea

Daca acest articol te indeamna catre meditatie,

Putem sa ne intalnim sa discutam,

Ai optiunea sa programezi o intalnire.

PROGRAMEAZA

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>