cesarean

Articol preluat din Ghidul de studiu Lamaze International

Studiu: Rata cezarienelor a crescut constant din 1970, cand aproximativ una din 20 de gravide (5,5%) nastea prin cazariana, pana in anii ‘ 80 cand o gravida din patru (25%) erau supuse acestei operatii.

Aceste rate inalte reprezentau un motiv de ingrijorare pentru multi specialisti, deoarece numarul mai mare de cezariene nu a condus la imbunatatirile asteptate in sistemul de ingrijire materno-fetal. In anii ‘ 90, rata cezarienelor a fluctuat intre 21-24%.

Pe baza unei analize a datelor importante din literatura internationala, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit obiectivul de a reduce rata cezarienelor la 15 % in anul 2000.

In ciuda faptului ca acest obiectiv nu a fost atins, specialistii continua sa sugereze moduri de reducere a ratei cezariene, fara a periclita sanatatea mamei si a copilului. Daca aceste recomandari vor fi utilizate de viitoarele mame si incurajate de cadrele medicale care acorda ingrijiri maternale, rata cezarienelor va avea mari sanse de a fi redusa.

 

De ce este ingrijoratoare aceasta rata crescuta?

La prima vedere, s-ar parea ca operatia cezariana este un mod rapid, sigur si usor de a naste.

Cezariana este mai comoda, previzibila si mai rapida decat nasterea vaginala. Procedura in sine nu este de obicei dureroasa, pentru ca mama se afla sub anestezie. Acestea fac ca operatia cezariana sa fie atragatoare atat pentru parinti cat si pentru specialisti.

La o privire mai atenta, totusi, devin evidente riscuri si dezavantaje majore, din cauza carora este mai intelept sa se limiteze cezarienele la situatiile cand nasterea vaginala este nesigura sau imposibila.

Posibile riscuri sau efecte secundare ale operatiei cezariene
-posibile probleme generate de anestezia utilizata in timpul interventiei chirurgicale sau de analgezicele administrate dupa cezariana
-cresterea incidentei infectiilor si necesitatea utilizarii antibioticelor
-pierdere mai mare de sange si risc crescut de hemoragie, care poate provoca anemie si necesitatea transfuziilor de sange
-durata mai lunga de spitalizare, ceea ce creste costul nasterii
-dureri postoperatorii care pot dura saptamani sau luni,ingreunand ingrijirea dumneavoastra, a nou nascutului si a celorlalti copii
-risc de probleme generate de tesutul cicatricial sau eventuale aderente intraabdominale
posibilitatea lezarii altor organe (intestinul sau vezica urinara) si risc de formare cheaguri sanguine in gambe sau pelvis
-rata crescuta de infertilitate ulterioara, fata de femeile care au nascut pe cale vaginala
-risc crescut de placenta praevia sau retentie de placenta la sarcinile urmatoare
-cresterea posibilitatii unei cezariene la nasterea urmatoare

Implicit:

-probleme in alaptare

-adaptare ingreunata dupa nastere

-rata crescuta a depresiilor postnatale

Cand luati decizia de a recurge la cezariana, dvs si medicul trebuie sa puneti in balanta aceste riscuri si potentialele beneficii.
Desigur, riscurile unei operatii cezariene trebuie asumate in cazul in care riscurile unei nasteri vaginale sunt mari pentru mama si copil.
Cand se recurge la operatie cezariana
-lipsa progresiei travaliului
-malprezentatie, malpozitionare
-suferinta fetala
-probleme fetale
-prolapsul de cordon
-placenta praevia
-decolarea placentara
-boli materne
-cezariana repetata (daca motivul primei cezariene se mentine: )
-disproportia cefalopelvica: se poate observa numai in timpul travaliului, nu inainte, fiindca capul copilul indiferent cat este de mare se poate modela dupa canalul pelvian. Adesea disproportia cefalopelvica este greu de diferentiat de o malpozitie.

 

LilianaTudose

Educator Prenatal Lamaze

Doula (insotitor emotional la nastere)

Consilier in alaptare

 

Daca esti insarcinata si inca nu te-ai hotarat cu privire la modul in care vei naste copilasul,

Daca acest articol te indeamna catre meditatie,

Putem sa ne intalnim sa discutam,

Ai optiunea sa programezi o intalnire.

 

PROGRAMEAZA

P.S. Precizeaza numele specialistului cu care doresti sa te intalnesti.

 

 

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>