Couples Attending Ante Natal Class Together

O practica sau o metoda?

Din punct de vedere istoric, Lamaze a fost definita ca o metoda de nastere alternativa la folosirea medicamentelor, o practica obisnuita la acea vreme.
Cursurile Lamaze au ajutat femeile sa inteleaga anatomia si fiziologia de baza a nasterii, demitificand aura medicala si a predat cateva aptitudini specifice:

  • relaxarea fizica
  • controlarea respiratiei
  • pregatire psihologica si metode ce pot fi folosite ca o alternativa a analgezicelor

Timp de 40 de ani cunostintele noastre despre nastere au depasit bazele anatomiei, bazele noastre au fost axata pe modul in care au actionat anumite femei instinctiv in situatii diferite din timpul travaliului.

O generatie de femei care au nascut acasa si in spital, ne-au impartasit intelepciunea, in acelasi timp exista o masa de cercetari despre nasteri.
Cunostintele despre nastere au fost date de la generatie la alta, au fost recuperate si acum fac parte din programa Lamaze.

 

Poti sa mai nasti natural astazi? Ce ne apasa?

Pregatirea pentru nastere este diferita fata de acum 40 de ani, pentru ca stim mai mult despre nasterea naturala, pentru ca a naste cu incredere azi este mai dificil decat acum 40 de ani.

Interventiile de rutina in procesul nasterii,  trimit un mesaj subtil ca nu putem avea incredere in natura atunci cand vine vorba de nastere.
Femeile nasc in medii spitalicesti restrictive, nu au libertatea de a se misca pentru a raspunde asa cum simt  contractiilor din timpul travaliului.

 

Lamaze a lucrat si lucreaza cu femeile care pot naste fara medicatie
Scopul de azi este sa facem ca femeile sa inteleaga intelectual si intuitiv ca au abilitatea de a naste, dictata de natura intr-un mod simplu, de a raspunde propriilor contractii, pentru a realiza ca au capacitatea sa nasca.
Cursurile bune ajuta femeile sa dezvolte increderea de care vor avea nevoie, simtind durerea dar nu suferind, fiind sprijinite si incurajate la fiecare pas.

Cand Lamaze functioneaza, fiecare femeie care a fost la cursuri va astepta ca travaliul sa inceapa singur, stiind ca trupul lor va sti cum sa reactioneze.

Ea se misca in travaliu, isi asculta trupul, ghidata de ceea ce simte, face exact ceea ce trebuie.

Lamaze care functioneaza nu are de-a face cu simtirea durerii, a lua sau nu medicamente sau a avea complicatii ce necesita interventii medicale.

Cursurile Lamaze spun povesti simple ale nasterilor normale, ce ajuta femeile sa dezvolte aptitudini simple ce pot fi folosite in timpul travaliului, le ajuta sa inteleaga interventiile medicale si cum influenteaza procesul nasterii.

Lamaze nu este un set de reguli ce ajuta sa diminueze durerea.

Lamaze este un set de crezuri despre nasteri.

 

Lamaze ne invata ca nasterea naturala functioneaza
Milioane de ani de experienta in privinta nasterii si ultimii 50 de ani de studii, aduc dovada empirica ca interventia in procesul natural al nasterii poate duce la complicatii.

,,Un ghid al ingrijirii eficiente in timpul sarcinii si nasterii”-Enkin and Keirse, prezinta rezultatele de incercari controlate in medicina perinatala si o metaanaliza a acestor procese si alte cercetari in domeniu.
Acesta ofera un sprijin puternic pentru a evita obstetrica de rutina prin:

  • inducerea nasterii fara motiv medical
  • operatia cezariana la cerere
  • epiziotomia de rutina
  • restrictionarea lichidelor si alimentatiei pe perioada travaliului
  • sprijind ideea ca interventia nejustificata in procesul naturii poate fi daunatoare mamei si fatului

Lamaze isi va atinge scopul atunci cand nasterii i se va permite sa se desfasoare natural, dictat de intelepciune interioara a femeii.

Secretele nasterii naturale
O nastere naturala functioneaza daca exista:
1. Incredere
2. Libertate
3. Sprijin

 

Recomandari adaptate din Ghidul de studiu al Educatorilor prenatali Lamaze

 

Daca acest articol te indeamna catre meditatie,

Putem sa ne intalnim sa discutam,

Ai optiunea sa programezi o intalnire.

PROGRAMEAZA

 

Liliana Tudose

Educator prenatal Lamaze

Doula-sprijin emotional la nastere

Consilier in alaptare

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>