ATASAMENT
Povestile vindecatoare citite pana azi ma fac sa cred ca ne aflam intr-o perioada de cautare a umanitatii.
 
Umanitatea pe care voi o stiti din copilarie, de la mama din brate, de acasa din sanul familiei sau de oriunde ati simtit voi ca a fost “acasa”.
Este acea farama de caldura ce o resimteati intr-o incapere cu mama sau bunica care gatea, sau alaturi de cei care stateati  sa ascultati povestile familiei.
Umanitatea care vine din protectia ce ati resimtit-o si pe care o veti darui mai departe firesc, fara frici care pot bloca sau de care poti fugi, ci doar cu temeri firesti venite la orice trecere dintr-o etapa a vietii in alta, de la viata fara copii la graviditate, nastere.
De fapt tu mamico ai nevoie sa ai un loc din care sa pleci si in care sa te intorci, sigura fiind ca vei fi binevenita, alinata sau linistita daca ceva te infricoseaza. Ai nevoie de o legatura sigura de atasament. O legatura care te face sa pleci cu incredere la orice drum pe care il alegi.
 
In perioada graviditatii relatia cu mama are nevoie de reinnodare, pentru o reintarire a gandului pozitiv ca “pot fi mama.
Relatiile cu parintii au  nevoie de o clarificare.
Femeile gravide care in trecutul lor au fost separate de unul sau ambii parintii inainte de varsta de 11 ani sunt predispose sa aiba un bebelus care are probleme de hranire, de somn sau mama are mai putina disponibilitate in interactiunea cu bebelusii.
Daca ati plecat departe de familie, pentru ca v-ati dorit distantarea, acum e vremea sa  mergeti pe acelasi drum. Este  momentul sa faceti curat astfel incat sa pasiti cu incredere si constienti de ceea ce sunteti cu trecut si prezent.
Cu siguranta ati avut multe motive realiste pentru care ati ales sa va distantati. Realitatea este ca nu ati putut face fata problemelor emotionale si ati gandit ,vrut, sa fie altfel .
Acum aveti nevoie sa reluati legatura emotionala sa  clarificati tot ceea ce va doare din relatia cu mama , tata .
Aduceti in prezent durerile din trecut si vorbiti despre ele.
Aveti nevoie de prezenta mamei, de privirea si de mainile ei pentru a impartasi ceea ce simtiti acum si pentru a vorbi  despre durerile din trecut.
Ce ai vrut sa-I spui mamei tale cand erai adolescenta si nu ai reusit?
Acele cuvinte nerostite te blocheaza la nivelul corpului , in relatia cu mama si cu copilul tau. Prima data reusesti sa discuti cu mama ta si apoi vei reusi sa o faci liber , sa spui ce doare si ce e bun in relatia cu copilul tau.
Ce ai auzit de la mama ta , tatal tau cand ai luat decizia sa te casatoresti? Ce ai fi vrut sa auzi de la ea,el?
Mesajele acelea probabil ca inca iti staruie in minte. Cu siguranta iti determina anumite comportamente in relatie cu sotul tau dar acum poti sa clarifici impreuna cu parintii tai acele mesaje  si ii poti intreba: La ce te refereai, cum vedeai viata mea , ce ti-ai dorit pentru mine , ce te-a determinat sa imi spui asta cand ai aflat ca ma casatoresc?
 Acum poti face altfel, iti poti da tie sansa sa faci altfel astfel incat sa oferi altceva copilului tau.
Ce te-a durut cel mai tare in relatia cu parintii tai, atat de tare, incat ai preferat sa ii vizitezi mai rar, sa ii asculti mai rar, sa ii auzi cat mai putin?
Ce te indeparteaza de ei, ceea ce te face sensibila , reactiva din ceea ce  ei iti spun sau  te roaga , ASTAZI  te blocheaza si te opreste sa mergi mai departe.
Toate raspunsurile pe care le ai la aceste intrebari iti recomand sa le comunici pentru ca  pot fi resurse ale dezvoltarii tale ca parinte, individ. .
Cum crezi ca vei reusi sa vorbesti despre ceea ce doare  in relatia cu sotul tau, cu copilul tau  , daca cele prezente doar le acopera pe cele trecute carora nu le-ai dat voie sa iasa decat prin intermediul dureri trupului?
Prin raspunsuri la intrebarile de mai sus poti constientiza ce a durut mai tare.
 Ce a durut, ce nu ai spus, ce ai purtat cu tine atatia ani  si a condus la inchiderea/blocajul simtirilor propriului trup.
Cum vei face fata durerii trupului daca ai obisnuit sa fugi de durerea sufletului tau  in loc sa o accepti si sa te gandesti ce ai putea face in legatura cu asta?
In viata fiecarui om au existat momente in care au reusit sa vorbeasca despre durerea sufletului.
 
CE DOARE LA TINE IN FAMILIE?
Imposibilitatea de a vorbi deschis despre ceea ce crezi si simti, de teama ca vei iubit mai putin  poate fi o DURERE.
Frica de a nu deranja si blocajul de a vorbi despre ceea ce stii si crezi poate fi o DURERE.
Cand relatia de atasament functioneaza bine exista bucurie si sentiment de siguranta.
Cand relatia de atasament este amenintata apar gelozia , anxietatea si furia.
Cand relatia se distruge apar durerea si depresia.
RECOMAND grupuri de suport si psiholog cand apar emotiile specifice unei relatii de atasament ce este amenintata continuu.
Recomand Psihoterapeut cand relatia de atasament este distrusa si apare durerea sau depresia.
Psihoterapeut
Veronica Ardelianu

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>