family growth and prenancy

Alegerea cadrelor medicale care va ingrijesc

Exista numeroase categorii de de cadre medicale: obstetricienii, medicii de familie, moasele, care ofera ingrijiri maternale pentru femeile insarcinate.

Medicul ginecolog

Mare parte din pregatirea lor vizeaza detectarea si tratarea problemelor medicale obstetricale sau ginecologice

Medicul de familie

Pregatirea lor vizeaza nevoile de ingrijire medicala ale intregii familii, in cazul in care pacientii lor dezvolta complicatii grave, ei dau trimiteri catre specialisti.

Asistentele – moasele

Educatia si ingrijirile pe care le ofera vizeaza ingrijirea normala a sanatatii in sarcina, aspecte psihosociale si emotionale ale graviditatii, educatia parentala.

Un aspect important in alegerea specialistului care va ingrijeste este starea dvs de sanatate.

O gravida sanatoasa poate alege oricare dintre variantele de mai sus, dar daca sarcina este complicata sau se anticipeaza anumite probleme pe perioada sarcinii sau la nastere este bine ca un obstetrician sa fie implicat in ingrijirea dvs, fie ca unicul profesionist, fie ca un consultant care are grija impreuna cu medicul de familie de dvs.

Serviciile prenatale emotionale: minte si trup

O categorie noua de servicii, nou introduse in Romania, dar atat de necesare in viata gravidelor.

Sarcina este urmarita din punct de vedere medical, medicul este cel care confirma sau trateaza o anumita simptomatologie, dar sarcina datorita faptului ca este o perioada de transformare a femeii, a cuplului, poate evolua catre un diagnostic daca nu exista un sentiment de acceptare in ceea ce priveste aceasta etapa din viata.

S-a constata ca greturile si varsaturile pot fi diminuate daca se apeleaza la sfaturile unui consilier prenatal. Iminenta de avort, de asemene poate avea cauze emotionale constientizate de gravida sau nu, insa in prezenta unui specialist, acestea sunt constientizate, exprimate iar starea fizica a gravidei se ameloreaza.

 

Consideratii generale in alegerea unui specialist

 

Unde doresc sa nasc?

Daca aveti posibilitatea sa alegeti locatia nasterii, ar fi potrivit:

  • sa va interesati de specialistii din acea maternitate
  • sa vizitati maternitatea
  • sa aflati politica lor de nastere
  • sa aflati parea celor care au nascut de curand acolo

Puteti gasi diferente foarte mari intre locatii, de aceea alegeti locul nasterii unde ati dori sa nasteti si puteti opta catre un specialist care asista nasterea in acea locatie. Daca locatia nu va este la indemana, dupa ce ati ales locul nasterii puteti opta sa fiti urmarita periodic de un medic de familie sau de un medic obstetrician pe care-l puteti vizita mai des, iar vizitele la medicul maternitatii unde veti naste sa fie mai rare.

 

Prima interevedere cu medicul

Odata ce v-ati hotarat sa va faceti o programare la un medic, fiti pregatita sa puneti intrebarile care va dau siguranta pe perioada sarcinii si a nasterii. Este indicat sa va faceti o lista mentala sau chiar una scrisa, fiindca de multe ori timpul programarii este limitat.

 

Inscrie-te la cursurile prenatale

Cursurile care se efectueaza pe perioada sarcinii incepand din primul trimestru de sarcina, trimestrul doi, cursul de pregatire pentru nastere, cursul de puericultura.

Acestea va ofera posibilitatea sa obtineti informatii de la cadrele specializate pentru predare:

  • sa socializati
  • sa va creati un plan de nastere
  • sa va exteriorizati emotiile
  • sa va intelegeti multe dintre starile care la un moment dat va pot ingrijora
  • va ofera solutii practice pentru multe dintre situatiile ce va pot crea incertitudine

 

Concluzie

Odata ce ati luat aceasta decizie importanta privind specialistul care va ingrijeste, locatia nasterii, cursurile de educatie prenatala, va puteti obisnui cu statutul de gravida avand grija de corpul dvs, informandu-va cu privire la profundele modificari ce pot apare in cele 9 luni, cat si despre modificarile emotionale ulteriore acestei perioade de graviditate.

 

Daca acest articol te indeamna catre meditatie,

Putem sa ne intalnim sa discutam,

Ai optiunea sa programezi o intalnire.

PROGRAMEAZA

Liliana Tudose

Educator prenatal Lamaze

Doula-sprijin emotional la nastere

Consilier in alaptare

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>