premupok

Confirmarea sarcinii

Desi sarcina poate fi detectata la scurta vreme dupa conceptie, este posibil sa nu banuiti ca sunteti insarcinata sau sa va puneti intrebari abia dupa absenta menstruatiei.

 

Testul de sarcina

Verifica prezenta in sange sau in urina a gonadotropinei carionice, un hormon sintetizat doar in timpul sarcinii.

Testele de sarcina autoadnimistrate sunt disponibile in farmacii,puteti face un teste de sarcina la aproximativ o saptamana dupa intarzierea menstruatiei, apoi inca unul o saptamana mai tarziu.

Daca banuiti ca sunteti insarcinata, fie ca ati folosit acasa un teste de sarcina sau nu,apelati la un specialist pentru confirmarea sarcini.

De asemenea incepeti ingrijirea prenatala, evitati expunerea la factorii nocivi din mediu si fiti atenta la nevoile alimentare.

 

Semne si simptome precoce ale sarcinii

Modificarile hormonale incep imediat dupa conceptie si ajuta la dezvoltarea optima a bebelusului.

Cele mai multe semne enumerate mai jos sunt datorate acestor modificari hormonale:

* absenta menstruatiei

* modificari ale sanilor: senzatie de greutate si de plin, sensibilitate la atingere, furnicaturi in zona mameloanelor si inchiderea culorii areolelor (partea maronie a sanului)

* senzatie de plenitudine, balonare sau dureri abdominale joase

* oboseala, lesin, ameteli

* greturi, varsaturi matinale

* urinat frecvent

* secretii vaginale sporite

* test de sarcina pozitiv

 

Calcularea datei probabile a nasterii

Medicul sau moasa trebuie sa cunoasca aceasta data pentru a evalua ritimul de crestere a fatului, pentru a decide daca bebelusul este prematur (nascut inainte de 37 de saptamani) sau postmatur (dupa 42 de saptamani),poate furniza un indiciu precoce al sarcinii gemelare.

Pentru a calcula data probabila a nasterii se scad trei luni de la prima zi a ultimei menstruatii si se mai adauga 7 zile,se poate numara 266 de zile de la data conceptiei, pentru cele care o cunosc.

Echografia este o metoda uzuala de masurare a sarcinii.

Retineti ca durata sarcinilor variaza, ganditi-va la data probabila a nasterii ca la o data aproximativa si asteptati-va sa nasteti incepand cu doua saptamani inainte si pana la doua saptamani dupa acea data calculata.

Doua treimi din nou nascuti se nasc in interval de 10 zile de la data probabila a nasterii insa numai 4% se nasc exact la acea data.

 

Daca acest articol te indeamna catre meditatie,

Putem sa ne intalnim sa discutam,

Ai optiunea sa programezi o intalnire.

PROGRAMEAZA

Liliana Tudose

Educator prenatal Lamaze

Doula-sprijin emotional la nastere

Consilier in alaptare

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>