Mi-am permis sa preiau intrebarea unei mamici dragi mie, de pe un alt grup impreuna cu fotografia si sa dezvolt subiectul aici, fiindca sunt multe aspecte de discutat.
Iar acum, randuindu-mi gandurile, pot spune ca este bine sa scriu chiar un articol pentru o informare mai ampla.
Acum vreun an in cadrul unei consilieri, un tatic m-a intrebat ce sa cumpere de pe lista lunga pe care o avea.
Si era o lista lunga, da…Trist. Se intretine o industrie farmaceutica, de ingrijire a bebelusului care atrage de la sine un cerc vicios. Sa cumperi si iar sa cumperi.
Adica,
Preventiv sa folosim chiar si un anume sistem de “curatare”, de eliminare a gazelor bebelusului, sistem ce este prezent in farmacii, recomandat de medic.
Trist. Trist. Trist.
Trist ca s-a inventat si asta.
Nu am stiut nici atunci cum sa reactionez. Am tacut initial.
Pentru cei care isi doresc sa sustina alte mamici in alaptare, mi-ar placea ca acest articol sa le ajute.
Atunci cand mamica primeste o informatie care contravine credintelor voastre, cand pare ca va nelinisteste, doar ascultati, la inceput.
Puneti intrebari:
“De ce credeti ca este necesar acest sistem? Este interesant. Ma gandesc ca ar fi util si adultilor.”
In acest moment se sparge gheata si lumea pufneste in ras, daca stii sa o spui ca pe o gluma sau se uita consternati la tine, adica …cum? Un specialist sa recomande asta??!!?
Putem continua gluma:
“Da, facem sistemul de eliminare a gazelor dupa fiecare masa, ar fi simplu, nu am mai fi balonati.
La jumatate de ora dupa masa, maxim o ora-luam pauza de introducere a sistemului in rect, ne asezam pe pat , pe o parte, deschidem geamurile, de preferat sa stam singuri in camera sau…de ce nu?
Daca relatia este frumoasa si gradul de toleranta la miros este ridicat, putem face aceasta eliminare a gazelor cu sistem-in familie-sot si sotie, in timp ce stam pe facebook.”
De cele mai multe ori glumele asociate cu realitatea introduc parintii sau ne introduc pe noi intr-o lume hilara, care ne aduce raspunsul pentru micutul bebelus caruia, din fericire, ii vrem tot binele din lume si cumparam …orice, numai bine sa fie pentru el.
Ba chiar cumparam in mod excesiv, fiindca aceasta etapa emotionala de tranzitie este bine cunoscuta de producatori si vanzatori…
Tot inventam produse, si iar inventam!
Revenind la povestea de mai sus (este doar fictiune-nu recomandare) mi-as dori sa o presar cu cateva elemente semnificative.
Daca eliminarea de gaze se face in aceeasi camera cu sotul, sunt convinsa ca fiecare se va intoarce instinctiv cu spatele la celalalt, ba chiar isi va alege instinctiv un colt mai indepartat de celalalt in camera.
Acum va ganditi ca aceasta indepartare instinctiva este pur de a ne proteja de “schimbarile atmosferice”” ??
Nu, ea se va face instinctiv fiindca daca este nevoie de un aparat de eliminat gaze, inseamna ca digestia nu functioneaza asa cum mama natura ne-a inzestrat.
Inseamna ca exista blocaje de comunicare la nivelul fiecaruia si impreuna(in relatie cu sine, in relatia de familie si in mediul social)
Si acum teoria:
Eliminarea scaunului si a gazelor este un proces natural, efectuat instinctiv de organismul nostru, daca alimentatia este echilibrata, daca exista sustinere emotionala, daca exista comunicarea emotiilor si a tuturor trairilor in realatie si in orice relatii, daca exista contactul piele pe piele sau traduse mai simplu: imbratisari afective.
Tendinta de constipatie la copil, la adult, la nou-nascut apare atunci cand nevoia de afectiune nu ii este asigurata conform nevoilor copilului, adultului.
De ce am specificat acest lucru?
Fiindca tendinta parintilor este de a-i culca pe micuti in paturile lor inca de la nastere, ba chiar ii indreptam catre camerele lor pentru a fi independenti.
De asemenea, spatiem mesele micutilor din diverse considerente si le dam sa manance la trei ore, fie ca este san, fie ca este alt inlocuitor de lapte matern.
Ei se trezesc totusi, atunci le dam picaturi de colici, ca sa doarma, fiindca asa credem ca le face bine.
Daca iar se trezesc: le dam mai mult lapte praf, numai sa doarma.
Uneori credem ca aceasta este normalitatea fiindca asa am vazut la altii, alteori am fost sfatuiti de cadre medicale, alteori alegem noi.
Cand copilul se trezeste mai devreme de trei ore, un prim gand ar fi:este nevoia lui de afectiune,
Insa majoritatea gandesc ca exista o problema si…dau “ceva”
“Ceva” -ul de care are nevoie copilasul este:
Gurita pusa pe sanul mamei
Suptul instinctiv de linistire-carnita pe carnita.
Cand aceste instincte primare si nevoi primare, adica cu ele se naste, asa a fost programat micutul, se anuleaza,
Sistemul se dezechilibreaza.
Adica noi cautam diagnostice si cautam produse.
Cautam acel “ceva”” cumparat, fabricat… si poate chiar foarte scump ca sa ne scoata din acea situatie.
“Ceva” ul cautat de copilas, de rasa umana si nu numai este
IUBIREA si RESPECTUL.
Iubeste-l atat de mult incat sa ii cunosti nevoile si sa afli ce inseamna pentru EL (oricine ar fi EL) iubirea si nu pentru tine.
Respecta-l atat de mult, incat sa simti ca poti din iubire sa iti implinesti propriile nevoi oferind.
Cand un copilas mai mare este constipat, daca alimentatia este echilibrata, puneti intrebari simple: care sunt nevoile lui emotionale? Exista ritualuri schimbate?
Aceasta este parerea mea si…
Intr-o suflare la o cafea prelungita am scris cele de mai sus fiindca stiam ca pot ajuta mai mult astfel.

Liliana Tudose
Educator Prenatal Lamaze
Consilier in alaptare
BB Center Constanta

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>