support-460x306

Antecedente in abuzuri in copilarie

Pe masura ce aflam mai multe despre felul in care adultii pot fi influentati de experinenta din prima copilarie, descoperim ca traumatismele emotionale suferite la varste mici pot provoca uneori reactii neasteptate in timpul sarcinii, a nasterii sau in perioada postpartum. Oricine a suferit un abuz in copilarie stie ca efectele se mentin multa vreme dupa ce acesta s-a incheiat.

Abuzul fizic, sexual si  sau psihologic faptuit de o persoana mai puternica si mai varstica lasa asupra copilului victima o amprenta nociva si de lunga durata despre el insusi si despre cei din jur.

De ex, multe femei ( si barbati)  care au fost raniti de adulti in care aveau incredere au dificultati in a avea incredere in alte persoane, in special straine, care se asteapta sa fie investite cu incredere si care au autoritatea de a inflenta luarea de decizii.

O victima a unui abuz sexual poate considera examinarile vaginale, goliciunea sau perspectiva iesirii unui copil prin vagin extrem de greu de suportat sau chiar intolerabile. Pierderea controlului asupra propriului corp, care se produce inevitabilin timpul travaliului, poate declansa unei astfel de femei reactii similare cu cele avute in copilarie, atunci cand era neputincioasa in a opri lucrurile dureroase care i se faceau.

Influenta si in alaptare

 

Gandul de a oferi unei alte fiinte, fie aceasta propriul copil, acces nelimitat la sanii ei, chiar numai pentru hranire, poate provoca sentimente similare celor din trecut, cand nu putea tine abuzatorii la distanta de corpul ei.
Gravitatea problemelor tardive ale supravietuitorilor abuzurilor variaza si este influentata de multi factori, precum varsta la care a avut loc abuzul, si de incredere in viata copilului.

Psihoterapia si suportul emotional ajuta  vindecarea si incurajeaza victima sa gaseasca noi moduri de a face fata vechilor probleme.

Vorbiti despre asta
In cazul in care sunteti o supravietuitoare a unui abuz si constientizati faptul ca suferiti de unele din aceste probleme legate de abuz, poate fi util sa discutati aceste lucru cu specialistul care va ingrijeste sau alt profesionist medical avizat. Unii medici, moase asistente sau educatori prenatali cunosc mai bine decat altii impactul tardiv al abuzului suferit in copilarie de o femei acum gravida.

Daca specialistul va arata compasiune si nu are o atitudine critica, ii puteti dezvalui povestea abuzul si sa-i explicati in ce mod simtiti ca aceasta va afecteaza sentimentele legate de corpul dvs. , de bebelus, de apropierea travaliului, de relatiile cu persoanele importante din viata dvs, sau altele.

Un bun educator prenatal, o doula experimentata, un psiholog, o asistenta sociala din maternitate sau o asistenta medicala va pot ajuta sa abordati orice temeri legate de antecedentele de abuz.

Aceste persoana va pot ajuta si sa comunicati ingrijorarile intr-un plan de nastere care va ghida specialistii in a va oferi ingrijiri care sa tina cont de nevoile dvs. si care sa va creasca sansele unei nasteri si ale unei perioada post partum plina de satisfactii si sigure.

Penny Simpkin-Educator prenatal, consilier in alaptare, psiholog

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>