imaginea lamaze

articol preluat din Ghidul de Studiu al educatorilor prenatali Lamaze

Intrebare:

In comunitatea mea, exista credinta ca orice curs prenatal este neaparat Lamaze. Ce se asteapta familiile de la cursurile Lamaze si cu ce este mai deosebit un curs Lamaze fata de alte cursuri prenatale?

Raspuns: Intrebarile tale sunt foarte importante. “Lamaze” este adesea folosit pentru a descrie pregatirea pentru nastere, dar nu toate cursurile sunt Lamaze.

In timp ce pregatirea pentru nastere este o traditie straveche in multe culturi educatia natala morderna a venit ca un raspuns pentru medicalizarea nasterii, a sarcinii si pentru a fi parinte din acest inceput de secol.

Cand s-a trecut de la nastere acasa la cea in spital, o mare parte din intelepciunea femeii in legatura cu nasterea s-a pierdut. In plus, folosirea medicatiei si anesteziei a creat mai multe generatii de femei care si-au pierdut increderea care le ajuta atat de mult in procesul nasterii

In tot acest timp, doua lucruri s-au intamplat care au deschis calea spre o alta revolutie.

Medicalizarea nasterii

In primul rand, medicalizarea nasterii a crescut dramatic odata cu avansarea tehnologiei si a aplicat obstetricii, adesea fara studiul necesar pentru a-i sustine valoarea. Ca urmare, mediul in care are loc nasterea s-a schimbat consistent. Multe din femeile de azi nasc legate de aparate. Folosirea anestezici epidurale si a augmentatiei ocitocinice este atat de frecventa incat uneori pare rutina.

Rata nasterilor prin cezariana depaseste recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Rata nasterilor prin cezariana depaseste cu mult sfaturile date de OMS si de Academia americana de Obstetrica si Ginecologie (AAOG).

In al doilea rand, pentru multi, scopul de baza al educatiei natale s-a schimbat. In timp ce educatia natala s-a extins si participarea la cursuri a devenit o parte importanta a sarcinii, aceasta educatie a fost inglobata in sistemul birocratic al ingrijirii sanatatii. Cursurile natale de azi se concentreaza mai ales pe pregatirea femeii pentru eventualele complicatii si pentru invatarea interventiilor de rutina.

Multe femei privesc spre nastere cu teama si mai putina incredere in ele decat alta data. Medicalizarea nasterii si influenta educatorilor prenatali, chiar si neintentionat, in favoarea acestui procedeu ingreuneaza si mai mult posibilitatea femeilor de a naste in mod natural, cu incredere si intepeciune.

In acelasi timp, riscul interferarii cu un proces normal de nastere si eficienta strategiilor de a facilita nasterea normala si de a reduce durerea, sunt bine documentate.

In timp ce scopurile educatiei Lamaze au ramas aceleasi, dificultatea de a le implini a crescut ingrozitor.

Cursurile Lamaze ar trebui sa fie diferite fata de acum 40 de ani si chiar sunt.

Cum sunt cursurile Lamaze de azi?

Baza lor este credinta ca nasterea este un proces normal si natural si ca femeile au o innascuta abilitate de a naste. Femeile care au incredere in abilitatile lor pot ajunge la un stadiu de intelepciune interioara cand dau nastere. Aceasta este o perspectiva total diferita fata de aceea ca nasterea este o “aiureala” in care totul poate merge gresit, ca nasterea este sigura doar intr-o permanenta monitorizare si cu  multe interventii facute de specialisti si aceea ca multe femei pur si simplu nu pot naste fara medicamente.

Acum 40 de ani, un profesor Lamaze metiona poate o singura data faptul ca nasterea e un proces natural.

Astazi, sa convingi femeile ca nasterea este un proces natural si manual, este extrem de dificil.

Cursurile Lamaze evidentiaza acest lucru prin programa lor si marele efort de a evita mesajele amestecate.

Aceasta este o diferenta dramatica pentru adevarata arta Lamaze.

Filozofia Lamaze are la baza un angajament pentru luarea deciziilor bine informate

In lumea de astazi, aceasta este adesea scuza pentru esecul furnizarii informatiiilor corecte si complete. Pentru majoritatea oamenilor, deciizile de orice fel sunt greu de luat, iar riscurile si beneficiile nu raman fara consecinte. Este o munca enorma incercarea de a descurca sentimentele si de a ne imagina urmarile deciziilor luate.

Perioada perinatala este una vulnerabila, familiiile fiind adesea bombardate de intrebari si informatii si avand prea putin timp pentru a reflecta sa incerca sa clarifice ce e mai bine pentru ei.

Cursurile Lamaze nu dau doar informatii: asigura si mediul potrivit pentru disctutii, reflectii si analize.

Decizia corecta este intotdeauna personala, luata pe baza informatiilor corecte.

Acest lucru se intampla doar la cursurile Lamaze.

Continutul cursurilor Lamaze reiese direct din filozofia de cunoastere Lamaze/ASPO si cuprinde informatii de nastere si dezvoltarea aptitudinilor care usureaza travaliul, nasterea si diminueaza durerea, disconfortul sau oboseala.

Cel putin, subiectele includ sprijinul in timpul travaliului, exercitii, strategii de respiratie, relaxarea, miscarea, schimbarea pozitiilor, hrana, muzica, armoaterapia, caldura, frigul si hidroterapia.

Desi prprobleme de siguranta nu sunt ignorate, femeile nu sunt pregatite sa aiba complicatii sau sa fie nevoie de intintretinerea de rutina, restrictii la miscari, mancare, bautura.

Interventiile sau complicatiile, inclusiv cezarienele sunt discutate in contextul influentelor pe care le dau intr-un travaliu normal.

Cursurile Lamaze  asigura informatii de baza despre interventiile medicale astfel incat familiile, daca va fi nevoie, vor putea colabora cu cadrele medicale in luarea deciziilor. Aceasta este un proces total diferit fata de cel predat asistentilor sau stundentilor la facultatea de medicina.

Cursurile Lamaze cuprind, de asemenea, informatii despre sistemul de ingrijire a sanatatii – contextul in care are loc nasterea. Indiferent de subiect, Lamaze asigura informatii corecte si complete astfel incat familiile sa poata lua singure decizii.

Scopul si continutul metodei educationale Lamaze este implicarea familiilor in procesul de invatare.

Din aceasta cauza, grupurile Lamaze sunt mici si individualizate si permit tip de reflectie, discutii, rezolvarea problemelor si luarea deciziilor.

Cursurile Lamaze contin minim 12 ore de instructaj. Este un timp petrecut facand ceva mai degraba decat vorbind despre ceva. O parte din curs se petrece practicand, de exemplu, strategii de confort si pozitii bune pentru impins. Desi unele informatii se asimileaza mai bine in lectura, o emblema a cursurilor Lamaze este implicarea activa si  incurajarea  folosirii  cunostintelor din viata de zi cu zi, nu numai in pregatirea pentru nastere ci si in misiunea de a fi parinte.

Seriile standard Lamaze de sase saptamani a cate o sedinta pe saptamana nu implinesc dorintele familiilor de azi. Cursurile intensive de week-end pot functiona bine, dar necesita metode creative de predare si o bogata experienta in dinamica grupurilor. Indiferent de ce forma are programa, adevaratele cursuri Lamaze au intotdeauna timp pentru reflectii, practica, discutii fata de expunerea pur si simplu a informatiilor.

Sustinerea activa este o componenta esentiala a cursurilor Lamaze

Original, curusrile Lamaze serveau pentru a da informatiile si aptitudinile necesare astfel incat femeile sa se sprijine singure in sistemul de ingrijire a sanatatii. Cu 40 de ani in urma, niste profesori Lamaze credeau ca schimbarea se va petrece mai bine daca ei lucrau inauntrul sistemului.

Astazi, Educatorii Lamaze ar trebui nu numai sa adopte pozitii ferme in probleme controversate dar si sa provoace sistemul de ingrijire a santatii, daca este nevoie.

Spre deosebire de trecut, in prezent, exista un suport stiintific pentru importanta unei nasteri normale. Daca predai intr-adevar tehnica Lamaze, rolul tau ca sustinator pentru femei si familii este reflectat la cursurile tale indiferent unde predai sau cine iti plateste salariul.

Certificarea ca educator natal Lamaze le demonstreaza femeilor ca esti un om competent, ca ai cunostintele necesare pentru a le asista in pregatirea lor pentru a da nastere. Cel mai important, recomandarea ACCE ar trebui sa asigure femeile de credinta ta ca nasterea e un  proces normal si natural.

Scopul tau ca educator prenatal Lamaze este a insufla increderea in femei in abilitatea de a naste.

Predai intr-adevar Lamaze?

Poate nu.

Sunt toate cursurile Lamaze, intr-adevar ceea ce pretind a fi?

In mod sigur, nu.

Este momentul sa spuneam cine suntem, ce credem in felul in care predam.

Pana ajungem la momentul cand intelepciunea nasterii si aceaa de a fi parinte sunt inca odata dobandite de familie, educatia Lamaze – adevarata arta – va fi in continuare o metoda importanta de a pregati femeile pentru o nastere normala si naturala.

 

Mentiune – Liliana Tudose

Am recitit acest articol dupa opt ani.

Imi place sa ma incarc recitind si sa fac o mica analiza a ceea ce s-a intamplat in Romania de cand ne dorim, noi educatorii Lamaze, sa redam increderea femeii in abilitatea de a naste.

Ghidul pentru mine a fost o resursa pentru a sti ce am de facut in societate. Am avut repere clare cum alte tari au reusit si cum au gandit si care a fost evolutia lor. Alteori am actionat asa cum am simtit uitand ceea ce am primit acum opt ani prin aceasta formare.

Astazi pot spune:

  • ca sustin din tot sufletul nasterea naturala
  • ca sustin femeia si familia sa ia cele mai bune decizii informate
  • ca in cadrul cursurilor incurajez discutiile libere pentru a obtine raspunsuri la intrebarile aparent neinsemnate
  • ca se creaza un mediu prielnic invatarii prin informatii dar si exemple
  • ca se discuta despre normalitatea nasterii-vis-a-vis -de interventiile medicale de rutina si nasterea medicalzata
  • ca a existat o perioada cand am simtit ca este cazul sa ma reintorc in sistemul sanitar, sa fiu un educator Lamaze-cadru medical, pentru a demedicaliza nasterea in interiorul sistemului si a avea exemple pozitive pentru nasterile viitoare
  • ca ulterior m-am retras din sistemul medical, pentru a fi vocea care sustine nasterea naturala si femeia, respectiv familia-fara sa fie influentata de practicile si ritualurile medicale care pot interfera cu credintele educatorului Lamaze
  • ca am simtit sa fiu glasul purtator de cuvant al nasterii si sa iau pozitie atunci cand au existat pozitii controversate
  • ca am simtit in anumite situatii sa provoc sistenul sanitar pentru a reprezenta vocea naturala a femeilor care isi doresc o nastere naturala

Liliana Tudose, Educator Prenatal Lamaze, Consilier in alaptare, Doula 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>