images

De nu dorm bebelusii alaptati ziua si chiar noaptea?

Poate aparea aceasta intrebare si la un bebelus de cinci luni?
De ce sunt tot mai multe mame obosite si centrate pe somnul bebelusului?
Cum a evoluat alaptarea in zilele nostre?

Selectii din discutiile cu mamicile in timpul consilierii in alaptare, Liliana Tudose

Credinta mea este urmatoarea:
O mama din zilele noastre are multe temeri.
De aceea ele isi doresc sa fie mame perfecte: citesc mult, afla cele mai bune metode de a creste copilul, sunt deschise sa invete, invete, invete….dar…

Uita esentialul: sa isi asculte trupul, sa isi asculte instinctele.
Sa simta ca defapt le place enorm sa stea cu bebelusii in brate si sa ii tina lipiti de ele.
Sa simta iubirea si sa se opuna regulilor pe care nu le inteleg.
Uita sa simta ce inseamna sa fii natural, degajat si sa nu te incadrezi atat de mult in limitele “normalitatii anormale” pe care ni le-a fabricat societatea.

“Normalitatea anormala” a societatii ne creaza o stare de nesiguranta, o vesnica senzatie ca: nu fac cum ar trebui, nu fac ce ar trebui, nu fac cand trebuie.
Starea de nesiguranta creaza o anormalitate in ceea ce preia copilul nostru de la noi. Copilul nu intelege de ce mami simte ca ii place sa il tina in brate, dar in egala masura tot ea vrea sa-l desparta. Copilul este neincrezator in ceea ce primeste de la mama lui si atunci nu poate sa isi constientizeze instinctele.

Si acum este vremea sa vorbim despre instinctul copilului

Noi, ca si mame ii putem directiona sa creasca prin verbul “a simtu”. Daca ii inducem reguli, iar copilul nu le intelege, instinctul lui spune ca nu este in regula, atunci apare lupta sa interioara. Trupul (instinctul) lui spune si cere ceva, pe cand ceea ce primeste de la mama este altceva.

Mama nu constientizeaza ca trimite mesaje false si inconstante copilului si atunci copilul nu poate intra intr-o normalitate. De aici apare agitatia, somnul superficial si vesnica dorinta de o o simti pe mama alaturi, fiindca deja s-a dezvoltat teama de separare a copilului, respectiv frica de a nu fi despartitit de mama.

Intrebari cheie pe care ar trebui sa ti le pui, daca iti raspunzi sincer, daca iei legatura cu un consilier in alaptare, iti poti gasi raspunsul si rezolvarea pentru somnul tau sau al bebelusului.

Te-ai gandit tu, mamica, cat de mult dormi acum?

Si cat de important este somnul pentru tine? Cum era somnul tau inainte de a naste? Ce asteptari ai acum de la somnul tau?

Cine este implicat in cresterea copilasului? Cat de centrati sunt ceilalti pe somnul tau si al copilului tau?
Care sunt credintele tale despre somnul copilului si care sunt credintele celor cu care tu intri in contact cel mai des?

Copilasul care este alaptat se poate trezi noaptea din ora in ora.

Daca tu contabilizezi somnul, timpul cat sta la san, se creaza un cerc vicios, iat tu, mama, nu te vei putea relaxa cu adevarat. Vei avea in subconstient teama sa nu gresesti.

Despre somnul de zi.
Un copilas de cinci luni este ca un burete, primeste foarte multe, este in etapa de acumulare de noi achizitii motorii si emotionale.
Somnul unui copil de 5 luni poate sa fie destul de limitat, la aceasta varsta are nevoie sa se joace, sa ii povesteasca mami despre jucarii, despre ce simte. Are nevoie mai mult ca oricand ca mama sa ii prezinte lumea, in bratele ei sau impreuna cu ea, sa il ajute sa descopere lumea si in pozitie sezanda.

Este o etapa cand se poate desprinde temporar de mami, o etapa importanta aceea de a sta in sezut si de a descoperi jucariile, de a se intande dupa jucarii. In aceasta perioada somnul poate sa fie limitat. Nu este necesar sa doarma foarte mult. Un somn de noapte poate sa ii fie suficient si o stare de somn superficial la sanul mmamei ii poate fi de ajuns.

De multe ori copilasii sug ziua si intra intr-o stare de relaxare totala, nu intra intr-un somn profund, astfel incat sa se poata desparti de san, dar prin supt isi secreta cantitatea de endorfina astfel incat sa isi relaxeze organismul si sa aiba suficiente resurse pentru a functiona. Acesta poate fi un somn odihnitor pentru copilas.

“O mama care alapteaza la un moment dat va intra in starea de relaxare incat nu mai monitorizeaza care san, CAND si CAT san. La aceasta varsta poti dormi si lasa fata sa suga jumatate de noapte dintr-un san si cealalta jumatate din celalat sau poti alterna sanii in functie de “cum iti spune sanul” Un san plin arata ca trebuie supt, durerea in san arata ca …este vremea lui. Sau daca fata plange si pare ca nu mai vreau un san, iar tu simti ca celalalt are mai mult, da-l pe celalat.”

Somnul de noapte al mamei nu trebuie sa fie impovarat de grija CAT, CUM, CAND si DACA.

O sa folosesc o expresie draguta: Ca sa fii o mama relaxata si sa alaptezi iti trebuie o doza de nepasare. Pentru a alapta nu ai nevoie de foarte multa informatie daca instinctele sunt activate. Pentru a alapta noaptea este suficient sa sti ca este singurul lucru de care are nevoie copilasul tau si nu de altceva.

In unele cazuri mamele si toata familia isi creaza ritualuri si un scop in a adormi copilul. Centrarea pe un anumit lucru si mai ales cand ne dorim din tot sufletul ca acel lucru sa ne reuseasca, ne indreapta adesea catre dezamagire, poate chiar esec.

Esecul in alaptare poate fi programat
In acest caz putem vorbi despre programarea negativa: undeva in inceputuri ar fi putut existat o frica a ta, a tatalui, a mamei a unei persoane care era langa tine, centrata pe somnul bebelusei. Adesea ne raportam la experientele celor din jur: experiente pozitive sau negative.

Ambele ne pot influenta: o experienta pozitiva a altei mame iti creaza un sentiment de nesiguranta, poate apare sentimentul ca nu esti suficient de competenta, suficient de buna si de aici apare nevoia de a citi, de a te informa, de a crede ca in alta parte exista solutia si nu in interiorul tau.
In capacitatea ta de a STI si de a-ti SIMTI copilasul.

Pot fi si experientele negative ale altora iar tu preiei inconstient aceasta frica: “sa nu treci si tu prin asta” sau poti prelua resemnarea ca bb al tau nu doarme si te vei CHINUI asa cum au facut si alte femei.

Poti raspunde programarii negative a societatii prin ceea ce simti.
Iubeste-ti copilul neconditionat, invata relaxarea si asteptarea si vei simti ce isi doreste copilul tau.
Si,
Stiti care-i minunea?

Copilul isi va dori ceea ce iti doresti si tu, dar nu constientizezi: somnul cu tine, imbratisarea ta, fericirea ta.

articol realizat de Liliana Tudose-educator prenatal Lamaze, consilier in alaptare

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>