descărcare

“Felul cum o femeie dă naștere contează – pentru sănătatea pe termen lung a copilului ei, pentru familia ei, precum și pentru sănătatea mentală și fizică a ei și încrederea în sine și respectul de sine ca femeie și ca mamă.

Modul în care o femeie este îngrijita și susținută în timpul nașterii are o influență majoră, nu doar în modul în care ea dă naștere dar, de asemenea, în modul în care percepe nașterea. “– Partenerul de naștere (ediția a patra), Penny Simkin

Niciodata o doula nu poate fi confundata cu o moasa,

Iar cei care o fac nu sunt suficienti de informati.

Ce este o DOULA?

Cuvantul grecesc Doula inseamna cea care ingrijeste femeia.

In ziua de azi acest termen este folosit pentru a descrie activitatea unei persoane instruite si experimentate in a oferi femeii si partenerului acesteia sprijin emotional continuu, confort fizic si asistenta in obtinerea informatiilor atat inainte de nastere, cat si in timpul si dupa nastere.

O doula la nastere:

– recunoaste nasterea ca fiind o experienta cheie pe care mama si-o va aminti toata viata

– intelege fiziologia nasterii si nevoile emotionale ale unei mame in travaliu

– sprijina femeia si partenerul sau in pregatirea si urmarea planurilor lor pentru nastere

– sta alaturi de femeia aflata in travaliu pe toata perioada acestuia

– ofera femeii sprijin emotional si fizic, din punct de vedere obiectiv si asistenta in obtinerea informatiilor de care aceasta are nevoie pentru a lua decizii bune

– faciliteaza comunicarea dintre femeia in travaliu, partenerul acesteia si personalul medical

– isi percepe propriul rol drept al unei persoane care ingrijeste si protejeaza amintirea femeii, in ce priveste experienta pe care o are la nastere.

Doula ofera sprijin in travaliu si la nastere.  

Sprijinul inseamna sa o ajuti pe mama sa invete sa ia decizii si sa aiba incredere in fortele proprii.

Rezultatele cercetarilor arata ca prezenta unei doula la nastere ajuta astfel: cu 50 % scade riscul interventiei prin cezariana, cu pana la 23 % scade incidenta depresiei in primele 6 saptamani postpartum, cu pana la 40 % scade anxietatea, cu pana la 74 % creste stima de sine, cu pana la 51% creste rata alaptarii in primele 6 saptamani postpartum, cu 25% scade durata travaliului, cu 30% scade nevoia folosirii analgezicelor, cu 40 % scade nevoia  de oxitocina pentru inducerea sau augmentarea contractiilor, cu 60 % scade nevoia pentru epidurala, cu 40 % reduce riscul utilizarii forcepsului. (Nora Niculescu – prima doula certificata din Romania)

“Paleta de resurse ale unei doula la nastere este foarte mare. De la a fi doar prezenta, fara a face nimic concret (daca aceasta este dorinta mamei), pana la a-i face acesteia masaj, a-i pune o compresa pe frunte, a o incuraja, a-i sugera pozitii pe care sa le incerce astfel incat sa-i fie mai usor, iar bebe sa coboare mai lin. Poate sa respire impreuna cu mama, sa se plimbe impreuna cu ea si sa o tina de mana in timpul expulziei. Dupa nastere poate sa-i maseze burtica, in caz ca bebelusul nu este cu ea si sa o ajute astfel el prin supt.

Si de asemenea doula se asigura ca alaptarea porneste cu dreptul.

Doula are nevoie sa “simta” mama, sa afle cum este ea, ce nevoi are, ce dorinte are cu privire la nastere, astfel incat in momentul acela sa-i ofere cel mai bun sprijin cu putinta. O mare calitate a unei doula ar trebui sa fie aceea de a fi alaturi de mama asa cum mama are nevoie, nu cum crede doula ca i-ar fi necesar mamei.” (Nora Niculescu – doula)

De multe ori, aceste doua profesii – moasa si doula – se confunda, tocmai pentru ca moasa din spital nu e inca lasata sa isi faca datoria „ca la carte”.
Moasa autorizata este un cadru medical specializat cu pregatire universitara care are competenta de a pregati si asista femeia in timpul sarcinii normale, al nasterii fiziologice si a perioadei de lauzie cand se ocupa si de ingrijirea nou-nascutului sanatos.

Doula este o profesie informala care se refera la insotirea non-medicala a femeii in toate aceste etape. Practic doula asigura sprijinul emotional, psihologic si social fara sa interfereze cu aspectele medicale ale nasterii”,
„Moasa masoara dilatatia colului, tensiunea arteriala, BCF-ul ( bataile cordului fetal).

Doula, prin simpla ei prezenta indeplineste securizarea emotionala materna, are grija ca mediul sa fie favorizant, intim, cald, astfel incat hormonii nasterii sa se secrete liber. Are grija ca mama in travaliu sa se simta confortabil, instinctuala prin asigurarea de caldura, liniste deplina, intuneric.”

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>