gfh65383

Pentru ca cel mai bun lucru pe care un copil il poate primi de la parintii sai, este o relatie buna intre cei doi parteneri de viata.

Comunicarea in cuplu este mai mult decat “a vorbi”, presupune a sta fata in fata , a privi, a asculta emotiile transmise dincolo de cuvinte,  si a vorbi deschis despre intamplari bune, frici si vulnerabilitati.

ea spune “  fac asta cu copilul meu, inca nu stiu de ce nu fac si cu sotul meu”.

O ALTA PERSPECTIVA

Asa cum exista moment de conectare cu copilul, asa doi parteneri isi pot acorda 2 minute pentru a se privi dupa o zi istovitoare de munca, pentru ca noi toti avem nevoie de ascultare/conectare.  Conexiunea , privirea si ascultarea limbajului nonverbal creeaza un context mai bun pentru comunicarea verbala. Atunci iti dai seama daca ceea ce ai oferit a fost potrivit nevoii partenerului  sau daca poti cere mai mult decat ai oferit deja :  “privindu-l , mi-am dat seama ca ceea ce eu ii ceream era imposibil sa imi dea, era prea obosit sa fie receptiv”.

CE VEDE SI SIMTE  COPILUL?

sentimentul de securitate si exemplul de  cum doi oameni se pot  iubi, intelege si gestiona un conflict sau o situatie grea din familie. Acestea sunt cateva din lucrurile bune , pe care un copil are nevoie sa le vada si sa le simta.

Si totusi, cand apare copilul, relatia de cuplu se transforma .

Tranzitia la statutul de cuplu cu copii devine anevoioasa, plina cu experiente bune si mai putin bune .

Parintii noi –nascuti si ei, vor sa nu piarda nimic din ce au avut in plan personal.  Aceasta dorinta de a nu pierde, de a tanji dupa timpul personal  pe care il aveau anterior nasterii copilului ii frustreaza  si ii determina sa ceara din ce in ce mai mult unul de la celalalt.

Este o perioada in care se reactiveaza modele parentale primite in familia de origine si se nasc contexte mai putin placute pentru atmosfera din familie.

In astfel de contexte este necesar  ca un cuplu sa se centreze pe ce reusesc sa faca bine si sa  capete o noua perspectiva mai ales daca s-a instalat un sentiment al pierderii in cuplu,  dupa  nasterea copilului.

De exemplu pot descoperi ca au  invatat sa comunice mai rapid si mai eficient pentru a crea noi strategii de rezolvare a treburilor gospodaresti, a timpului personal , necesar fiecarui individ.

Stim cu totii ca acest proces de adaptare/invatare, presupune consum de energie, ceea ce face  sa scada in timp disponibilitatea partenerilor pentru crearea intimitatii in cuplu, in special in familiile care nu beneficiaza de sprijinul familiei extinse. De aceea divorturile sunt mai numeroase in tarile in care tinerele familii sunt la mare distanta de familia de origine, lipsite de sprijin.

Cand a scazut disponibilitatea in relatia de cuplu inseamna ca partenerii s-au distantat emotional , comunicarea  a devenit defectuoasa iar relatia poate fi incarcata de tensiune.

Ce poti face daca ai un sentiment al  pierderii in relatia de cuplu, daca nu stii cum sa schimbi ceea ce primesti de la partener, daca ai tendinta de a-ti indrepta tot timpul tau catre copil ?

Creeaza –ti disponibilitatea de a oferi pentru a primi…si da atentie iubirii!

  1. Vorbeste despre fricile si ingrijorarile legate de relatia de cuplu

 

Unii parteneri spun “ credeam ca am pierdut acea emotie din intimitatea cuplului, la un moment  dat simteam ca voi pierde difinitiv iubirea noastra”

 

  1. Adu-ti aminte de perioada de curtare a partenerului si fa ceva care ii da sentimentul ca este iubit…

 

o cafea buna dimineata …

 

un timp alocat pentru a gati o mancare preferata …

 

un bilet lasat pe masa

 

  1. Prinde-l cu ceva frumos ……

 

Dupa ce a fost surprins , el a spus “ prima data nu am inteles dorinta ei de a ma privi in ochi 2 minute, si apoi,  desi mi-a dat seama ca facea parte din sarcinile de lucru ale cuplului nu am putut sa neg starea pe care am capatat-o : m-am simtit bagat in seama, iubit, ca sunt si eu langa ea;  in dimineata urmatoare, i-am  facut o cafea. Ea, desi a baut-o rece pe parcursul intregii zile, s-a simtit mai aproape de mine si apreciata. (de cand a nascut nu mai reusea sa-si faca o cafea)”.

 

 

  1. Intreaba-l ce se afla in spatele unei reactivitati puternice ( ce te-a suparat astazi atata de mult incat ai pastrat starea ? vad ca esti furios si obosit, te ajut daca imi povestesti despre cum a fost ziua ta azi? )

Asa ii poti arata ce vezi tu

Iti arati disponibilitatea pentru a ajuta

Arati ca esti acolo pentru a sustine, a fi alaturi.

 

 

Acestea sunt cateva sfaturi din ceea ce poti oferi partenerului tau.

Simplele ganduri ce te conduc catre a oferi , astfel incat sa arati iubirea, aprecirea, te ajuta sa transmiti caldura si afectiune.

Vad mereu cuplurile zambind cand, fiind alaturi unul de celalalt, isi scriu pe foaie gandurile bune pentru partener .

Cu siguranta actiunea de a darui simplu, aduce mai mult zambet si destindere in relatie.

Daca te regasesti, te invit sa reflectezi si sa vorbesti cu partenerul tau !

Veronica Ardelianu

Psiholog-Psihoterapeut

 

 

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>