stillfoto_395_300_80

Conferinta a adus in acelasi loc, mamici care aveau nevoie de improspatarea informatiilor, acumularea unora noi si de raspunsuri la intrebari de genul “”va avea colici, ce voi face , cum ma voi descurca?””

Ne-au spus:
am crezut ca voi avea o legatura puternica cu copilul si asa a fost. Nu cred ca poate avea colici”
“am vrut sa aflu, nu mi-am dorit sa fiu luata prin surprindere”
“am invatat sa fiu atenta la ce gandesc pentru ca se materializeaza”

Mesajul, dincolo de cuvinte, ale unor mamici prezente, l-am simtit ca fiind “”Am nevoie sa stiu, am nevoie de mai multa incredere, imi este teama ca nu ma voi descurca””.

Fiecare mama, la inceput are temeri firesti, asociate necunoscutului, neprevazutului. Plansul copilului este greu de deslusit pentru un parinte la inceput de drum, dar experienta in ingrijire ii ajuta sa isi dezvolte acuratetea in a diferentia intre nevoile copilului comunicate prin plans.

Cand esti INGRIJORATA, si asta te apasa, simti ca iti afecteaza relatia cu bebelusul, simti ca nu te poti bucura de tot ceea ce se intampla in familia nou-nascuta POTI:

1. Recunoaste fricile si grijile :
– “”Sunt asa de ingrijorata acum si am nevoie sa vorbesc despre asta””
– Suna o alta mama si intreaba “”Iti faci si tu griji pentru ……..?…

2. Respira adanc
O respiratie adanca, pana in stomac te relaxeaza. Aceasta ajuta oxigenul sa ajunga la creierul si la muschii tai si te calmeaza.
Cand esti tensionata, agitata, poti respira prea repede . O astfel de respiratie, care umple doar partea superioara a plamanilor, neinspirand suficient aer te poate face sa te simti si mai nervoasa/agitata.

Cand bebelusulul plange si simti ca nu mai faci fata contextului , singura fiind acasa, fara sprijin ai cel putin aceasta SOLUTIE:

sa inspiri lent si adanc pe nas. Numeri pana la 5 in timp ce inspiri, si, din nou, in timp ce expiri. Numaratoarea te va ajuta sa respiri adanc si lent. Dup a ce plamanii sunt plini, expira lent. Pe masura ce aerul iese, poti sa pretinzi ca si grijile ies odata cu el. Iti poti imagina ca fricile si grijile tale sunt ca un abur pe care il poti vedea cum paraseste corpul. Repeta de multe ori exercitiul, pana cand simti ca te linistesti.

Acestea sunt cateva din solutiile ce vi le propun atunci cand ingrijorarile inceputului isi fac loc mai mult decat gandurile bune.

Veronica Ardelianu
Psihoterapeut BBCenter

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii