consiliere in alaptare

Consultant in alaptare la domiciliu, ajutor pentru proaspetele mamici,

Alaptarea este o arta pe care atat mama, cat si cel mic trebuie s-o deprinda. De multe ori, se intampla ca mamele sa aiba probleme. Aceste dificultati pot fi preintampinate si rezolvate din timp daca ai parte de ajutor si daca sti la ce sa te astepti.
Stim din experientele altor mame, ca startul nu este mereu atat de simplu, natural si adesea apar situatii neprevazute pe care mamicile nu stiu cum sa le rezolve.

Mamele si viitoarele mame trebuie sa fie cat mai informate.

Consultantul in lactatie are o formare medicala continua axata in special pe lactatie.

Cauzele pentru care o mama poate avea nevoie de o consiliere in alaptare pot fi:
– lipsa unei initieri a alaptarii in primele 2 ore de la nastere;
– administrarea de lapte praf;
– separarea bebelusului de mama in zilele de spitalizare;
– aparitia unor rani (ragade) aparute la nivelul sanului/sanilor;
– existenta unui program de supt la ore fixe si nu la cerere, asa cum este firesc;
– capatarea impresiei ca laptele mamei nu este suficient sau de o consistenta potrivita nevoilor bebelusului;
– aparitia unor dificultati in primele zile/saptamani in pozitionarea bebelusului la san;
– refuzul bebelusului de a suge la san

-angorjarea sanului

-intarzierea aparitiei secretiei de lapte

-plansul bebelusului

-colici abdominale

-program neregulat de somn

-dificultati in atasarea la san: prezenta frenului lingual sau/si labial

Odata cu trecerea timpului si nerezolvarea unor astfel de situatii, atat mama cat si bebelusul pot intra intr-un carusel al diverselor probleme.

Pentru a evita astfel de complicatii si a veni in sprijinul mamelor, Liliana Tudose , ofera consiliere tinerelor mame,

Consilierea presupune o munca de echipa.

Pe de o parte, consilierul vine cu informatiile necesare si experienta, pe de alta parte mama vine cu dorinta de a alapta si acceptul de a urma sfaturile primite.

Cum se realizeaza o sedinta de consultatie in alaptare?

 (citeste acest articol in care explicam detaliat)

 

Liliana Tudose ne spune:

As vrea sa va spun ca in realitatea procesul consilierii este unul complex, insa din punctul de vedere al mamei este important ca ea sa fie relaxata. O data cu relaxarea se instaleaza instinctele materne si mama va sti intuitiv ce trebuie sa faca , care-i sunt nevoile ei si care sunt nevoile puiului.

Femeile îşi doresc atât de mult să alăpteze, încât uită să se relaxeze, uită să îşi ţină micuţii strâns la piept şi să îi lase liberi să se desfăşoare conform instinctelor. Fiindca el, puiul, stie ce are de facut, instinctiv!
Ne lovim de reguli: de alimentaţie, de somn, de îngrijire, astfel încât mama – şi chiar familia, trăiesc într-o veşnică teamă de a nu greşi.

Evident, această teamă naşte greşeala.
Adesea, sunt sunată de către mămicile care doresc o programare pentru consiliere în alăptare.

Pot spune cu sinceritate că m-am întâlnit cu mămici şi am vorbit despre problemele în alăptare în sălile centrului, însă nu sunt mulţumită de rezultatul final. Dacă micuţul este nou născut sau este în prima lui lună de viaţă, este de preferat ca discuţiile despre alăptare să se petreacă la domiciliul sau locul unde mama va sta cu micuţul.

Consilierea în alăptare nu presupune numai verificarea tehnicilor de alăptare (verificarea cavitatii bucale-fren lingual si fren labial), corectarea lor, poziţionarea,

Ci şi urmărirea anumitor factori emoţionali, anumite ritualuri pe care mama le are într-un context: în relaţie cu soţul, cu bunicii sau cu ceilalţi membri ai familiei, in mediul in care traieste, cat si descoperirea credintelor, consolidarea credintelor si realizarea unui plan de alaptare pe termen scurt cat si pe termen lung pentru a avea asteptari estimate.

Adesea acesta este motivul dezechilibrului emotional si calea catre blocarea instinctelor materne. Orice mama stie sa fie perfecta pentru puiul ei, insa fricile creaza oprelisti in manifestarea lor.

In cadrul consilierii au loc  discutii, exersam tehnici tehnici, mama primeste ajutorul practic iar tatal poate obtine manualitate si incredere in relatie cu bebelusul. La sfarsitul consilierii vor avea un plan concret cu pasii pe care trebuie sa-i urmeze.

Chiar dacă ar părea simplu să alăptăm, în zilele noastre alăptarea cat şi naşterea naturală au devenit un lucruri mai greu de realizat, întrucât ne bombardează multe idei sau obiceiuri încetăţenite în România de 20-40 de ani, idei care ne vin nu numai dinspre mame, familie, prieteni, dar chiar şi dinspre cadrele medicale care nu şi-au actualizat cunoştinţele în domeniu.

Insa,

Informarea, relaxarea si suportul, ajuta ca alaptarea sa fie simpla”

Consiliere in alaptare:

Liliana Tudose
Educator prenatal Lamaze, Psiholog, Consultant in alaptare, Asistenta pediatra

tel. 0746587456

(in timpul constultatiilor nu veti primi un raspuns, de aceea va rugam sa scrieti un mesaj si veti fi contactat in pauzele dintre consultatii)

  • Se acorda si consiliere in localitatile invecinate, fiind prevazuta taxa de transport  si contravaloarea  timpului petrecut pe drum.

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Comments are closed.