images

Am aflat de BB Center de la prietena mea Ana care participase alaturi de sotul ei la cursul de puericultura si de alaptare sustinut de Doamna Liliana Tudose.

Eram dornica sa urmez cursuri, intrucat toate cunostintele mele cu privire la cum se ingrijea un bebelus se reduceau la faptul ca un pampers se punea la fundulet si nu pe cap.

Prima data m-am familiarizat cu BB Center participand la un grup suport, apoi am revenit in centru la cursul de puericultura si de alaptare.

Am fost la cursuri alaturi de sotul meu, Cezar care dupa prima sedinta mi-a spus acasa un pic nelinistit : „Trebuie sa participam la cat mai multe cursuri pentru ca am realizat ca habar nu am de nimic !’’

Ceea ce am invatat la curs am pus in practica si a fost foarte eficace pentru noi.

Sunt recunoscatoare ca am urmat acest curs altfel cu siguranta as fi cazut in capcana lui „Nu am lapte! Trebuie sa ii dau lapte praf…’’.

Acest curs a fost important si pentru sotul meu care s-a implicat activ in ingrijirea celei mici din prima zi de viata, astfel incat, ulterior, nu am avut nevoie de nici o bunica pentru a ne ajuta.

Am fost numai noi doi si bebelusa noastra, atat.

Dupa terminare cursului de puericultura si de alaptare am realizat ca trebuie sa ma pregatesc pentru cea mai mare provocare pentru mine de pana atunci : nasterea.

Doctorita care ma monitoriza imi recomanda nasterea naturala.

Gandindu-ma la nasterea naturala imi venea tavalug intrebarea : „Cum sa nasc eu natural daca mie imi este frica de durere si de necunoscut ? ” asa am decis sa urmez cursul Lamaze.

Pe langa pregatirea practica, m-am pregatit psihic pentru ce inseamna nastere naturala.

Sa imi pregatesc mentalul a insemnat sa ma transform intr-o mamica sigura pe ea, puternica si pregatita sa imi primesc copilul intr-un mod natural, firesc, asa cum ne-a fost dat.

Eram psihic pregatita sa infrunt cea mai cumplita durere. Eu eram pregatita, bebe nu…

Asteptand sa se declanseze travaliul intrasem in saptamana a 42-a ; in acea saptamana mergeam zilnic ba la spital sa fac teste non-stres, ba la cabinetul medicului sa ne asiguram ca bebe este bine.

Bebe era bine, de aceea tot asteptam.

Doctorita a avut rabdare si a asteptat toata perioada de siguranta, asa ca am decis impreuna ca daca nu se declansa travaliu pana in ziua convenita de amandoua : duminica, atunci varianta pe care sa fi mers sa fie cezariana.

In afara de pierderea dopului gelatinos prin saptamana 41 nu aveam alte simptome;

bebe era sus, colul era lung si inchis.

In noaptea dinspre vineri spre sambata am avut contractii dureroase, dar care inspre dimineata au disparut complet. Mi-am sunat doctorita sambata dimineata si mi-a spus la telefon hotarata sa ma internez si sa nu mai asteptam. Eram calma si un pic emotionata ca in sfarsit se intampla minunea.

Era prima zi din saptamana 43. 

Mergand spre spital mi se parea cam sec drumul spre a imi naste copilul, ca si cum ma duceam sa imi fac piata, sau sa ma plimb pe faleza, eram lipsita de orice simptom de nastere.

Incepusem sa plang, ma emotionam la gandul ca urma sa imi cunosc fetita si ca acel drum spre spital era ultimul in care eram doar eu si sotul meu; urma sa fac acelasi drum la intoarcere, dar in trei.

Sotul meu m-a strans de mana si m-a intrebat : „ Plangi ca o sa o cunosti pe Eve?”, am dat doar din cap aprobator.

La spital am intalnit cadre amabile, joviale si m-am calmat.

Sa fi dat peste un personal dificil era una dintre angoasele pe care le-am „lucrat” la cursurile Lamaze.

In sala de operatie era muzica, un anestezist simpatic si o infirmiera care imi spunea bancuri cand primeam anestezia epidurala.

Radeam, imi placea atmosfera creata de acei oameni calzi intr-o sala de operatie rece.

Venise si doctorita mea echipata pentru operatie si facand o pirueta mi-a zis : „Iata cum m-am imbracat pentru voi!”.  Doamna Doctor Peteanu mi s-a parut eleganta si frumoasa chiar si dupa acele sorturi si manusi de cauciuc. Imi amintesc gluma anestezistului :

-Ia incearca sa ridici un picior. Poti?

-NU!

-A! Mi-a iesit si de data asta…

In timpul operatiei l-am auzit pe medicul care o asista pe doctorita mea, domnul Doctor Tona zicand ca am lichidul verde, dupa care in sala s-a facut liniste .

Dupa cateva secunde s-a auzit un scancet si apoi planset. Din acel moment mie imi curgeau lacrimile siroaie.

Mi-a aratat-o imediat ce a scos-o din burtica, era mica si plina de sange.

Doctorita mi-a zis uimita ca nici nu a apucat sa o scoata de tot din pantec si ea plangea.

Anestezistul a zis „E semn bun! ”  si imi stergea lacrimile.

Mi-au dat-o sa o pup inainte sa plece sa o vada si taticul ei.

Voi tine minte mereu senzatia de obrajor cald pe obrazul meu .

Am pupat-o, i-am urat  „La multi ani! ” si i-am zis ca o iubesc.

In post-operator mi-am vazut pentru prima data sotul plangand.

S-a emotionat cand m-a vazut si mi-a spus ca avem o fetita frumoasa.

Asistentele erau amabile si imi dadeau calmant daca solicitam.

Dureri au fost , dar suportabile, probabil datorita Tramadolului, Ketonalului si al Algocalminului pe care mi le-a indicat domnul anestezist.

Nu am reusit deloc sa adorm in post-operator, din cauza adrenalinei, plus ca nu vroiam sa dorm cand veneau cu bebeii.

Eram foarte nerabdatoare sa o vad, sa o tin in brate. Cand in sfarsit au adus-o pentru prima data am intrebat asistenta daca o pot alapta.

Nu m-au lasat, au zis ca prima data stam cu ei doar 5 minute.

Evelyn incepuse sa planga si stiam ca vrea sa stea langa mine .

Dupa ce au luat-o am stat cu ochii numai pe ceas pana la ora cand au anuntat ca aduc din nou bebelusii.

A doua oara nu am mai intrebat daca o pot alapta, am pus-o direct la san, nu vroiam sa pierd nici o secunda, stiam de la curs ca in primele ore de la nastere bebelusii au instinctul suptului pronuntat.

Asistenta ce a a dus-o era foarte mirata ca ne descurcam foarte bine de prima data de m-a intrebat daca mai am copii.

In salon, celei mici nu ii placea in patutul de plastic destinat bebelusilor asa ca a dormit in patul pentru insotitori cu tatal ei iar eu am dormit cateva ore pentru prima data dupa 2 zile.

A doua zi dupa ce mi s-a scos sonda ma plimbam cu ea prin salon. Mi-am revenit repede si usor.

In zilele de spitalizare am stat cu ea foarte mult atasata la san.

A vrut mult sa stea la san, doar acolo se linistea si tot acolo dormea.

A fost putin obositor si solicitant pentru noi, dar stiam ca asta trebuia sa fac.

Cezar ma hranea cu furculita pentru ca mainile mele erau mai tot timpul ocupate cu ea.  Acasa am dormit cu ea in pat din prima seara.

A dormit intre noi pentru ca asa si-a dorit si tatal ei. Mi-a fost mai usor asa, o alaptam de la primele scancete, adormea repede si mai castigam si eu somn in plus.

Am fost odihniti, relaxati si savuram fiecare clipa alaturi de minunea noastra.

Au contat mult pentru noi cursurile pe care le-am facut la BB Center si am recomandat si prietenelor mele.

A fost cea mai buna sursa de informare.

In urma experientei BB Center a rezultat doi parinti sigur pe ei care aveau comun modul de ingrijire al bebelusei .

Modul de structurare al cursurilor e foarte bun.

Am apreciat mult ca s-a acordat atentie la fiecare aspect la cursului si la fiecare intrebare adresata Doamnei Liliana Tudose.

Am plecat de fiecare data lamuriti si cu lectia invatata de la curs.

Inainte de nastere am rasfoit cursurile, dar aveam proaspata fiecare informatie pentru ca am inteles tot si am fost atenta la sedinte.

Desi a fost multa informatie am retinut tocmai datorita modului de predare si de abordare al Doamnei Liliana Tudose.

As avea o sugestie, aceea de a face cursul de puericultura si de alaptare un pic mai practic pentru cei care sunt viitori parinti pentru prima data si care nu au tinut niciodata un nou-nascut in brate.

O papusa bebelus ar fi foarte utila si viitorii tatici sa simuleze o baita, o eructatie, cum se ingrijeste bontul ombilical etc.

Astfel ei vor sti mai bine ce sa faca si ar avea si mai mare satisfactia de a fi utili. Tot la curs am invatat ca barbatii sunt axati pe practic.

Cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc pentru dedicarea pe care o aveti, rabdarea si atentia cu care raspundeti la orice intrebare.

Voi mai reveni la cursurile BB Center. Am planificat de a merge la cursul de diversificare cu Doamna Doctor Barbu cand va face bebita 5 luni, iar acesta este doar unul dintre ele.

Iunona

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Comments are closed.