Mother Breast Feeding Her Cute Blond Child in The Park.

Fiindca m-am intalnit cu anumite pareri,
M-ar interesa ce inseamna pentru voi o alaptare extremista?

Am intrebat mamicile de pe grupul BB Center:
Care ar fi extremele in alaptare?
Dar mamele extremiste in alaptare?
Care este normalitatea in alaptare fara extrema?

Mamicile ne-au raspuns:

Irina: hi hi…mie mi se pare amuzanta propunerea…alaptarea nu poate avea o extrema…musai sunt doua, daca trebuie . Ce sa zic, nu exista mod, durata sau motiv. Atata timp cat exista cerere, si exista si oferta, exista echilibru. deci nu ajungem in extreme. Doar daca ne raportam la propriile experiente…ceea ce ar fi deloc obiectiv, nu.i asa? cat cere puiul, si cat este dispusa si mama, chiar daca merge la gradinita

Sau putin mai pe scurt…ce este alaptarea? la baza, este hranirea naturala a puiului de om. si atunci la ce ne raportam? Evident la nevoia lui primara? Care ar fi extrema? Sa nu il mai alaptezi ca i-au dat dintii si poate sa rontaie SI alte alimente? sau ca e PREA in vreun fel anume? nu cred…extremele sunt limitele pe care ni le stabilim singuri. iar alaptarea e FREE, in toate sensurile acestui cuvant. 

 

Liliana Tudose: Intreabare citat ” O mama poate sa il alapteze pe micut foarte mult timp, fiindca nu vrea sa il lase sa petreeaca timp cu alte persoane din familie??” -mult timp-autointarcare (trei ani)

Adelina:  Pe un grup de alăptare, o mama alăpta o fetita de 7 ani ! Mi se pare prea mult.
Normalul se face în funcție de mama și copil….cred ca undeva la 2 ani și jumătate hai 3….

Irina: Vladut petrecea timpul de vizita cu tatal lui, la trei ani, si era alaptat, inainte sau dupa vizita. sau si si….de fapt nevoia lui nu avea legatura cu vizitele altor persoane. si nu, nu poti obliga un copil sa suga :))) sau sa nu stea in compania cuiva caruia ii e drag

Simona:  Celor din exterior(si ma refer la mama,soacra,rude,cunostinte)li se pare o extremitate faptul ca alaptez fetita de 3 ani si in tandem cu bebe …pt mine personal este o experienta unica si frumoasa, si voi continua atata timp cat este laptic

Oana: Cred ca atunci cand vorbim de alaptare cuvantul “extrem” nu are ce cauta…fiecare copil este unic, fiecare conexiune intre mama-copil este unica…alaptarea inseamna mult mai mult decat hrana, copilul satisfacandu-si foarte multe nevoi in timpul petrecut la san…asadar cum poate fi extrem sa iti doresti sa satisfaci nevoile copilului tau?! 1 an, 2 ani, 3 ani…atat cat vrea el….Extrema este doar reactia celor din jur, pe care sincer nu inteleg de ce ii deranjeaza ceva ce efectiv nu are nici o influenta asupra vietii lor…Pentru mine normal este sa alaptam de la nastere pana la autointarcare, oriunde si oricand

Irina: Stii ce e amuzant? ca atunci cand e bebe mic mic, te gandesti ca o sa il alaptezi 1 am, doi(sau nu te gandesti cavrei sa fie un lucru firesc nu planificat) iar pe masura ce copilul creste, se dezvolta armonios, iti dai seama ca initial nu ai stiut cum sa pui limita aia, si puiul tau de un an jumate nu ti se mai pare un bebeloi, si o magaldeata care adora sa suga. pana la doi? de ce? ca incep serviciul? ca il afecteaza im vreun fel? ca? ca?

Neuber: Eu am un baiat de 6 ani, a fost alaptat pana la 11 luni plus lapte praf, acum daca stau si ma gandesc bine am facut-o din comoditate, pentru ca aveam in minte un “sablon” de copil care “trebuie” sa manance si sa doarma si am apelat la lapte praf si intarcare probabil pentru ca ma simteam ingradita, ca poate eu vroiam sa fac ceva si nu puteam pentru ca trebuia sa alaptez…plus influenta celor din jurul meu, plus ca incepusem serviciul…sincer? Astea sunt doar motive 😀.
Acum sunt la al doilea bebe si “m-am desteptat” datorita Cristinei Vasile care m-a trimis la tine Liliana si am dat peste “bot” tuturor care mi-au sugerat cat de subtil au stiut ei laptele praf. O alaptez si o voi alapta pana cand vrea ea…dar nu mai tarziu de trei ani 😁 Asta da extrema, nu?

Anca:  Si eu m-am gandit cand am nascut ca voi alapta un an jumate-doi… Acum cand ne apropiem de 2 ani (21 luni) si Ilinca e asa fericita cand se catara pe mine sa suga, nici nu-mi trece prin cap sa o intarc… La 1 septembrie voi merge la munca, iar ea la cresa, dar nu cred ca ne va afecta frumosul obicei de a dormi la san… Toata lumea din jurul meu spune ca eu nu sunt pregatita sa renunt… Poate asa e, dar ne vom opri atunci cand va vrea EA!

Roxana: Fetita mea face astazi 15 luni. Cam de cand am inceput diversificarea mai serios, i-am facut si program de lapte. Exceptand perioadele de boala sau eruptii dentare. Acum ne rezumam la 2 mese pe zi, dimineata si seara. Pana acum 3 zile aveam 3 mese. Vi se pare o extrema? Si da, ma indrept catre intarcare, care banuiesc ca va fi pe la 18 luni. Asta e parerea unei alte mamici

Georgiana: Eu ma intreb daca “atat cat va vrea copilul” nu are in spate totusi niste limite neexprimate. Eu inca o alaptez cu drag pe fiica-mea, in varsta de 2 ani si 2 luni si nu ma gandesc s-o intarc, desi stiu, vad, simt multe persoane care nu sunt in acord cu legatura noastra. Dar si cand ma gandesc ca am putea ajunge la 4 ani fara ssnse si semne de renuntare din partea ei…. hmmmm, nu stiu ce sa zic. Ma-ncearca un gand… al intarcarii. Nu sunt sigura ca as face-o, pt ca sunt momente in care ma induioseaza imaginea copilei la san si ideea ca o face sa se simta bine.

Anca: Extrema mi se pare acum alaptarea in tandem cand psihicul urla “Nu mai vreau!!!”. Dar doar uneori. Alteori e lin si frumos 

 

Mihaela: Am alaptat primul copil 1 an si 2 luni. Eram insarcinata cu bb 2 de 3 luni..ma durea f tare,nu ma mai simteam confortabil si am intarcat bland timp de 2 luni. Extrem pt mine ar fi fost sa apelez la intarcarea brusca, fara ca el sa fie pregatit. Extrem este atunci cand esti egoista, satisfaci propria nevoie fara sa tii cont de nevoile lui bb. Extrem este atunci cand ai idei fixe si stii ce e mai bine pt celalalt.

Alina: Extrem? Cand era Sofia mica ma gandeam ca nu reusesc s-o alaptez 2 luni, dupa 1 an, la 2 ani am vrut s-o intarc! Azi a facut 2 ani jum si niciun semn ca are de gand sa renunte! Deci, extrema noastra se modifica periodic! Acum numai cred in ea

Alina M: Presiunea prietenilor si a familiei e mare! Dupa un an incep toti sa-si dea cu parerea… de ajung sa ma intreb daca nu cumva or avea dreptate… dar ochisorii aceia fericiti cand primeste ce-si doreste cel mai mult pe lumea asta ma ajuta sa merg mai departe inca o noapte si inca o noapte… acum am mutat ‘limita’ de alaptat pana la 20 de luni. Ne dorim foarte mult sa vina mai repede al doilea bb pentru ca se pare ca alaptatul intarzie cm 

 

Veronica Ardelianu : “atât cat vrea copilul ” poate arată o limita neexprimata. Ipoteza sau intrebarea ta este foarte buna. Limita vine cand mama care ofera sânul simte constant,repetat, disconfort,incongruenta (mintea spune ceva iar simțul altceva) si transmite asta nonverbal in prima faza apoi cand conștientizează poate incepe întărcarea. Sa aveam in vedere si ca parintii insotesc copilul in traseul vietii,il ghideaza si traseaza limite nu il lasa fara granite, fara repere.

Alina A:  Cred ca natura a făcut ca femeia sa întarce în sarcina, absolut toate gravidele simt acea incongruenta ff acut, atât fizic, cat și mental. Din motivele astea, eu am încercat sa îl întarc blând, dar nu s-a putut. Am obținut niște limite cu care sunt ok momentan, gen nu mai adoarme la sân seara. Ar mai fi limite la care vreau sa lucram, însă sunt conștientă ca odată cu venirea lui bb, a laptelui, a schimbărilor, va avea o perioada în care va cere mai des ca bb. Sa vedem ce vom face atunci

Laura: Nu cred ca exista extreme in alaptare dar exista extreme in mentalitati,ele te imping sa-ti pui limite sau nu. Alaptarea (metaforic vb) e un cer frumos,cu soare si nori,ploaie si curcubeu…si in toate acestea consta frumusetea lui! Unii il vad frumos si nesfarsit,altii il vad innorat,apasator si isi iau umbrela…Asa si cu alaptarea,fie alegi sa o traiesti cu tot ce inseamna ea,depasind partea tehnica,fie doar o executi ca la manual,ori abandonezi ideea inainte sa incepi. Este viziunea unei mamici fericite care a avut sansa “s-o creasca” Liliana Tudose careia ii datorez clipele dulci si gandurile frumoase legate de alaptare!

Adina:  Eu sunt o ,,extremă,,. 4 ani și 8 luni, încă mângâie, caută, savureaza fiecare strop. Dar simt că a fost suficient. Următoarea etapă. A învățat despre lapte enorm, nu va putea nimeni să o convingă că ,,nu e,, , nu se satura BB, nu ii face bine etc. Are lecțiile bine făcute, pentru toată viața .

Alex:  Al meu băiețel are 3 ani jumătate, încă alăptat  și nu știu când vom înceta, chiar dacă majoritatea mă cred nebună , nici eu nu credeam că voi alăpta atât, este încă frumos și îi servesc porția de sănătate și plus de iubire… încă zilnic, prin lăpticul de la țiți ( app. E sănătos tun, absolut nici o problemă medicală . )

Larisa: Eu cred ca o extrema e atunci cand mama alapteaza impotriva vointei ei, alapteaza pentru ca asa trebuie. Sunt mamici care nu se simt confortabil sa mai alapteze dupa un an si totusi se chinuie privand celalalt copil de seninatatea ei, transmitand mezinului prin lapte starea ei de incordare.

Angelica:  Eu nu o văd ca pe ceva extrem. Sunt persoane în jurul meu care se uită ciudat sau ar vrea să spună ceva. Nu îndrăznesc pentru că tot timpul am spus că este treaba mea și a Clarei cât va suge la sân ea. Inițial am spus cât va dori. Acum spun cât pot. 

Elena: Pentru noi cezariana a dus la alaptare pana la autointarcare. Eu am simtit ca asa ne vom vindeca atat eu cat si el. Nu stiu de ce am simtit si am mers pana la capatul drumului.

Alina  Eu am fost data afara de pe grupul Alaptare pt ca nu mi-am tinut degetele acasa si m-am ingrozit cand o mamica cerea sfaturi sa readuca la san un copil de 5 ani. Mai avea un bebe mic. Copilul mare fusese alaptat pana la un an. Asta este o extrema.

Adina: Dar nu e de judecat, cred. Și eu am visat să-i dau celui mare lapte din porția celei mici (i-am și dat, in pahar, că de supt nu mai știa :) ). Avea 4 ani și. I-aș fi dat pentru imunitate. S-a descurcat și singur cu imunitatea și i-am servit cate o linguriță de lapte când era gelos pe sora-sa :).
Liliana Tudose  Alina,
Motivele pentru care i mamă i-ar da din nou să sugă unui copil mai mare,
Pot fi legate de copil sau de mama.
Daca copilul își dorește,
Poate lega relația dintre cei doi frați
Sau poate fi percepută de copil ca pe o dovadă de iubire din partea mamei.
Copilul poate incerca apoi nu și mai dorește, frecvent, la aceasta vârstă.
Poate fi o dorință de a mamei izvorâtă din nereușita alăptării copilului mai mare,
Și atunci este bine sa fie luata în seamă dorința,
Pentru a echilibra mama.

Oamenii pot face alegeri diferite,
Întotdeauna au un motiv valabil pentru ei.

Melisa:  E de exemplu interesant de notat ca in multe tari, oamenii care voteaza partidele de extrema dreapta in alegeri sunt cei care locuiesc in zone izolate, unde nu au intalnit niciodata un strain. In orasele mari, unde oamenii intalnesc straini la tot pasul, nu voteaza nimeni extrema dreapta. Oare nu apare exact acelasi fenomen si in domeniul alaptarii? Nu cunosc in viata reala nicio mama care a alaptat copii de 5 ani, deci mamele care alapteaza copii de 5 ani sunt cu siguranta foarte ciudate…..

Andreea: Părerea mea este că alăptatul trebuie sa fie confortabil pentru ambii participanti
Întoarcerea la job, oboseala, m-au obligat să trecem la etapa următoare, blând și treptat.
Deja mi-e dor si avem abea o săpt de când papam lăptic de văcuță

 
Liliana Tudose Fetelor,
Când ați început alăptarea v ați pus o limită?
Aveați o părere despre cele care alăptează mult timp?
Fiindcă am observat că la naștere multe femei își pun o limită,
Apoi alăptează mult timp,
Depasindu-si limita inițială

Claudia La ce inceput greu am avut in alaptare sincer abia asteptam sa faca 6 luni ( in mintea mea diversificare era limita) sa manance mancare normala si eu sa termin cu alaptatul. Dar realitatea a fost alta am alaptat pana la 1 an si 9 luni. Am intarcat bland si extrem de frumos. A ramas cea mai grea si extrem de frumoasa amintire din viata mea..dupa intarcare iubirea parca este si mai mare, si desi mi se spunea ca nu voi mai conta pentru copil nu a fost deloc asa…tot cu mine doarme, tot la mine plange cand are o nevoie.

Claudia In prima faza am scos mesele din timpul zilei care erau si foarte scurte si dese, o atrageam in jocuri si activitati care ii placeau mult ei. Am ramas o perioada de cateva luni cu alaptatul la nani de pranz si seara si peste noapte. Apoi am profitat de faptul ca a avut o perioada in care noaptea nu s-a mai trezit pt titi si am incercat sa scot alaptul de la nani de pranz si efectiv a fost foarte receptiva, ziua urmatoare am scos titi de la nani de seara la fel ca cel de pranz si i-am dat titi doar dimineata cand se trezea asta vreo cateva zile si apoi nu a mai cerut ea deloc. La nani era momentul nostru de iubeala si pupaturi si adormea in brate in timp ce eu o mângâiam. Acum cere ea mangaiata si in brate la nani.

Georgiana : Cand am ramas insarcinata mi-am dorit f mult sa alaptez macar 3 luni. Am nascut si tot limita asta o aveam cu toate problemele de dupa. Cand a facut 3 luni am zis hai 6 luni. Apoi 1an si tot asa. Ne apropiem de 2 ani si ce pot spune este ca imi doresc autointarcare, daca ne tine Dumnezeu sanatosi. eu nu consider nimic extrem in alaptare. Nici 5 ani, nici 7. Consider ca fiecare copil se desprinde atunci cand este pregatit. Asa cum sunt copii care renunta la 2 ani, asa cred ca sunt unii care pot renunta si mult mai tarziu. Am invatat insa ca inca avem de luptat cu informarea gresita, cu perceptiile celor din jur. Sunt mame care reusesc sa treaca peste “inca mai suge la varsta asta?!🤔” spus pe un ton ce te poate face sa te simti descurajata sau nesigura pe tine. Inca luptam cu cei care spun ca peste 1 an oricum e apa chioara sau mai stiu eu ce alte replici. Alaptarea prelungita nu este usoara de multe ori. Si eu am fost tentata sa renunt din cauza butonatului. Am avut si inca am BFA, dar am cautat motivele care le declanseaza si sunt strict legate de mine, de starea mea de oboseala sau phisica si pentru asta gasesc metode sa le rezolv. Pentru mine momentan intarcarea nu este o solutie. Alaptarea esteun moment de conexiune foarte puternica intre noi. Inca am acei 2 ochisori care se uita la mine de la san si sunt recunoscatoare ca am putut ajunge aici. Si da, alaptarea prelungita este o vindecare a unor rani de la inceput pt mine, dar in primul rand stiu ca ii ofer ce e mai bun pentru el. Si pe langa lm multa dragoste, siguranta si afectiune, incredere in el si in noi. Nu ma mai intereseaza cum 90% din cei din jur spun diverse. In alaptare suntem doar noi doi

Anca  Daca oms zice pana la 2 ani dar si peste 2 ani inseamna ca mai marii lideri mondiali in sanatate ,care au date reale despre beneficiile alaptarii pana la varsta asta si peste,stiu ei ceva. Bineinteles ca pe langa intoarcerea la job,mamicile resimt presiunea sociala desi nu trebuie sa dea explicatii nimanui pt aceste momente intime cu puiul ei. Nu exista sensul de extrem atata timp cat mama si bebe sunt ok cu asta si nu dauneaza nimanui. Fiti sincer cu voi insiva si asumati -va vietile!

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Comments are closed.