35346955_1933876893318828_1064377627063615488_n
Buna ziua, dragi gravidute si dragi mamici,

Vineri, la grupul de suport au curs orele discutand despre noi, despre voi,  fiecare in parte, avand ceva de exprimat. Probabil ca ne-ar mai fi trebuit un timp pentru a spune tot ceea ce voi aveati in gand sau pentru a pune intrebarile pe care le aveati stranse pana acum.

Ce consider ca a fost important de retinut din intalnirea nostra?

Nasterea naturala este ca orice alta experienta noua din viata noastra care ne poate aduce emotii. Emotiile pot fi depasite daca ne facem un plan pentru lucrul pe care urmeaza sa-l facem. Planul ne ajuta sa avem detaliile pentru situatiile prevazute si neprevazute ce pot aparea.

De asemenea, as vrea sa va spun despre situatiile neprevazute, fiindca am sesizat ca parte dintre mamici aveau emotii legate de intrebarea “daca?”

Adesea, emotia apare fiindca nu stim exact la ce sa ne asteptam. Atunci cand exista informarea si planul bine stabilit, putem sa mergem inainte spre planul propus initial, asa cum au spus Crina si Andreea: “Sub nicio forma nu am avut nasterea prin operatie cezariana in plan, fiindca stiam ca am facut tot ce se putea face pentru a naste natural”.

Sau putem sa acceptam neprevazutul, sa ni-l asumam, ca facand parte din drumul vietii. Si aici ma refer la conplicatiile care pot aparea.

Am invatat ca exista o categorie de oameni care nu vad riscuri in drumul pe care-l intreprind si altii care le vad, isi fac un plan pentru ele, pentru a avea siguranta.

Exista diferite categorii de oameni, de femei care se pregatesc pentru nastere, fiecare avand un bagaj emotional si informational diferit si care reactioneaza diferit in functie de istoricul fiecareia: propria nastere, nasterea pe care a exprimat-o mama ei fata de ea, nasteri din neam, povesti despre nasteri, cat si informatia si emotia pe care o primeste in relatie cu medicul care-i urmareste sarcina.

Oamenii sunt diferiti, dar putem invata sa controlam reactiile, putem sa alegem sa ne informam dintr-un singur loc, asa cum spunea una dintre gravidute: “Am citit din multe locuri si ma simt usor debusolata”.

Informatia aduce siguranta.

Informatia ne va determina sa facem alegeri impacate, fara a ramane cu sentimentul ca: ” Nu am facut suficient pentru nasterea mea”, ” Ca am fost manipulata in travaliu” , ” Ca am fost singura si fara medic langa mine” .

Informatia ne va indrepta catre decizii asumate.

Imi doresc ca povestile impartasite de mamicile care au expus parte din trairile lor la nastere sa va deschida portile de care aveti nevoie pentru a avea echilibrul necesar asumarii unei decizii.

Ce am uitat sa spun vineri, la grupul de suport?

Despre frica de duerere, cea prezenta in timpul contractiilor.

Invatam la curs strategii de a primi durerea intr-un context firesc, instinctiv, fara sa ne axam pe duere ca si trauma, ci pe durere ca si presiune sau contractie. Vom invata care este sensul durerii si de ce se intampla anumite senzatii din timpul travaliului. Evident, pe langa respiratiile necesare din timpul contractiilor.

 

Vorbeam  despre faptul ca ne dorim sa cream o grupa pentru graviduta de prezenta la intalnirea noastra, care avea 35 de saptamani. Daca aveti 30 sau 31 de saptamani puteam facem o grupa noua.

Noi am programat inceperea unei noi serii in data de 27 iunie si evident, va puteti inscrie acolo.

Daca aveti mai putin de 28 de saptamani, trebuie sa ne spuneti ca va doriti sa va inscrieti la urmatorul curs, iar Alina va sti si o sa va anunte cand incepem seria noua.

Doream sa va mai spun inca ceva!:)


La grupul de suport au fost povesti numai din Isis. Nu am stiut ce mamici vor veni. Mi-ar fi placut sa ascultati povesti despre nastere din Spitalul Judetean sau din Euromaterna.

Noi avem o comunitate on line, pe facebook , Grupul BB Center. Va invit sa va inscrieti si sa adresati intrebari. Noi vom crea subiecte si vom ruga mamicile sa impartaseasca din secretele nasterii lor in toate maternitatile.

M-am gandit ca  fetele care urmeaza Cursul Lamaze au tot spus ca au invatat diverse de la curs, as vrea sa va trimit programa ca sa va inspire.

Liliana Tudose

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii